Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biokemija

Otkriven utjecaj još jedne molekule koja potiče izgradnju mišića

Foto: Pixabay

U jednom istraživanju koje je obuhvatilo 10 zdravih mladića, znanstvenici su nastojali utvrditi povezanost između aminokiselina leucina i dileucina na izgradnju i razgradnju mišića. Istraživanje je potvrdilo da dileucin pokreće metaboličke procese koji potiču rast mišića, i to za 42% više nego li slobodni leucin.

Otkrića objavljena u Journal of Applied Physiology

Ljubiteljima teretane su već poznate aminokiseline poput leucina, izoleucina i valina. Kao i sve ostale aminokiseline, one su gradivne jedinice proteina. No, za razliku od ostalih aminokiselina, leucin ima i neke druge uloge, odnosno, djeluje kao signalna molekula između mišićnih stanica te ujedno potiče njihovu izgradnju.

Što se tiče same probave, kada u sebe unesemo proteine, oni se u tankom crijevu razgrade do slobodnih aminokiselina i dipeptida koji se zatim apsorbiraju. Prethodna istraživanja su već potvrdila da se u tankom crijevu brže apsorbiraju dipeptidi (poput dileucina) negoli slobodne aminokiseline.

Nadalje, neka od prethodnih istraživanja su nastojala utvrditi što se događa kad u sebe unesemo dileucin, odnosno, hoće li se razgraditi na dvije molekule leucina ili će se apsorbirati u takvom obliku. No, ta istraživanja nisu ispitivala učinak dileucina na akutnu izgradnju mišića i njihovu razgradnju.

Kako je provedeno istraživanje?

Za ovo istraživanje, ispitanici su došli u laboratorij nakon posta u trajanju od 12 sati. Nakon toga su medicinski obrađeni raznim postupcima koji omogućuju nadzor nad metabolizmom mišića. Prije početka ispitivanja su im također uzete biopsije mišićnog tkiva s natkoljenice.

Nakon toga su ispitanici dobili ili 2 grama leucina, ili 2 grama dileucina. Ukupno se tri sata promatrao odgovor na remodeliranje mišića. Također, studija je bila “dvostruko slijepa”, odnosno, niti ispitanici, niti istraživači u tom trenutku nisu znali je li ispitanik dobio leucin ili dileucin. Nakon primjene aminokiselina, uzete su još tri biopsije, nakon 30, 60 i 180 minuta.

Istraživači su u konačnici utvrdili da se dileucin brže apsorbira od leucina te ujedno i da više potiče izgradnju mišića. Što se tiče same razgradnje, nisu utvrđene nikakve razlike između leucina i dileucina.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...