Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

SpaceX lansirao u svemir pošiljku koja sadrži hranu, robotsku ruku i mrave

Foto: Pixabay

Tvrtka SpaceX u nedjelju je lansirala prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pošiljku u kojoj su, između ostalog, mravi, avokado, sladoled i robotska ruka.

Isporuka koja bi trebala stići u ponedjeljak je 23. koju tvrtka SpaceX vlasnika Elona Muska obavlja za NASA-u u nešto manje od deset godina.

Falcon raketa lansirana je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi kako bi podigla Dragon kapsulu koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata. U kapsuli se nalazi i svježa hrana za astronaute svemirske stanice, uključujući limun, avokado pa čak i sladoled.

Također, Girl Scouts su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok su znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin-Madison poslali sjeme male cvjetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima. Uz to, uzroci betona, solarnih ćelija i drugih materijala također će biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

Dragon kapsula nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske start-up tvrtke koja će pokušati spojiti predmete u orbiti i obavljati druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti. Prva ispitivanja bit će obavljena unutar svemirske stanice prenosi AP.

Bio je to drugi pokušaj slanja letjelice SpaceX s ovim teretom, nakon što je prethodni pokušaj spriječilo olujno vrijeme.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...