Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

NASA-ine nove vreće za spavanje mogle bi omogućiti astronautima zdraviji san

Foto: UT Southwestern

Za mjesto astronauta potrebno je ispuniti razne kriterije, a jedan od uvjeta je i odličan vid. Međutim, nažalost, boravak u svemiru utječe na astronaute pa se nerijetko na Zemlju vraćaju s oštećenim vidom.

Kako bi umanjili i pokušali riješiti taj problem, istraživači Sveučilišnog jugozapadnog medicinskog centara Texas razvili su novu vreću za spavanje koja bi mogla riješiti problem tjelesnih tekućina koje se sakupljaju u predjelu glave astronauta, što utječe na organe vida.

Više od polovice NASA-inih astronauta koji su proveli na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) više od šest mjeseci razvili su oštećenja vida. Pretpostavlja se da bi duži period boravka u svemiru te probleme još više pogoršao, posebice kad na red dođe dugotrajno putovanje na Mars. To bi u konačnici moglo uzrokovati potpuni gubitak vida kod astronauta, što bi takve misije učinilo nemogućim, piše Engadget.

Foto: UT Southwestern

Tekućine se obično tijekom spavanja sakupljaju u predjelu glave, ali ih na Zemlji gravitacija pravilno raspoređuje odmah nakon buđenja. Međutim, u bestežinskom stanju, tekućina ostaje u predjelu glave što uzrokuje pritisak na očnu jabučicu. Takav pritisak može izazvati oštećenja vida, odnosno poremećaj koji se naziva SANS (spaceflight-associated neuro-ocular syndrome).

Nova vreća za spavanje bi mogla taj problem riješiti, s obzirom na to da sadrži uređaj koji povlači tekućinu ka stopalima poput usisavača. Desetak ljudi je dobrovoljno testiralo tehnologiju, a rezultati su bili pozitivni. Međutim, treba proći još mnogo testiranja i odgovoriti na mnoga pitanja prije nego što NASA-ina vreća za spavanje završi na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Glavna pitanja na koja treba dati odgovor su koliko sati dnevno bi astronaut trebao provesti u vreći za spavanje i je li vreća prijeko potrebna svakom astronautu ili samo onima koji su u opasnosti od razvoja SANS-a.

Ipak, istraživači se nadaju da bi specijalna vreća za spavanje mogla eliminirati ovaj problem koji smatraju najozbiljnijim medicinskim problemom vezanim za svemir koji je otkriven u posljednjih deset godina.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...