Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Iran lansirao istraživačku raketu u svemir

Foto: Iransko ministarstvo obrane

Iran je u četvrtak u svemir lansirao raketu nosač s tri istraživačka elementa, objavila je iranska novinska agencija Tasnim.

Nije pojašnjeno jesu li uređaji stigli u orbitu, ali poznato je da je lansiranje test uoči nadolazećih pokušaja postavljanja satelita u orbitu.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, pretrpio je nekoliko neuspjelih lansiranja satelita u posljednjih nekoliko godina zbog tehničkih problema, prenosi Reuters.

“U ovoj svemirskoj istraživačkoj misiji, tri istraživačka elementa prvi put su lansirana simultano”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva obrane Ahmad Hosseini.

Glasnogovornik je objasnio da su tri istraživačka elementa lansirana na visinu od 470 kilometara brzinom 7.350 metara u sekundi.

Ipak, treba napomenuti da je Washington izrazio zabrinutost zbog iranskog razvoja svemirskih vozila, a njemački diplomat je rekao da je Berlin pozvao Iran da prestane slati rakete za lansiranje satelita u svemir, dodajući da to krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...