Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Imunološki odgovor je krivac za nedostatak zraka nakon COVID-19

Foto: Pixabay

Izgleda da bi dugotrajna imunološka aktivnost u plućima mogla biti uzrok dugotrajnog nedostatka zraka nakon COVID-19.

To je zaključak novog istraživanja temeljenog na iskustvima 38 pacijenata koji su prethodno bili hospitalizirani s teškim COVID-19.

Rad je objavljen u časopisu Immunity. Rezultati sugeriraju da bi pacijenti mogli imati promijenjen „krajolik“ imunoloških stanica u dišnim putevima. S pozitivne strane, preliminarni rezultati ukazuju na to da bi se takva oštećenja s vremenom mogla ispraviti.

Istraživači navode da njihove nalaze treba potkrijepiti veća studija, ali sugeriraju da bi oporavak od bolesti mogao biti ubrzan tretmanima koji djeluju imunosupresijski i smanjuju upalu.

Istraživači navode da su navedeni pacijenti imali izraziti nedostatak zraka i po nekoliko mjeseci nakon infekcije. Testiranjem tih pacijenata utvrđena je prisutnost abnormalnih imunoloških stanica u dišnim putevima. Sljedeći korak je utvrditi postoji li adekvatan tretman kako bi se smanjila imunološka aktivnost navedenih stanica a da se pritom isprave simptomi nedostatka zraka.

Što pokazuju prošla istraživanja?

Ovo nije prvo istraživanje koje je analiziralo nedostatak zraka kod COVID-19, ali su se prethodne studije temeljile na analizi krvi, ne na samom morfološkom nalazu na plućima. Ovo istraživanje je koristilo CT skenove pluća i koliko dobro pluća funkcioniraju. Osim toga, analizirali su uzorke tekućine iz pluća i uzorke krvi kako bi utvrdili prisutnost gotovo 500 proteina.

Osim spomenutih 38 pacijenata, u studiju je bilo uključeno i 29 zdravih dobrovoljaca kao kontrolna skupina. Analizirali su pacijente tri do šest mjeseci nakon što su napustili bolnicu. Rezultati pokazuju da je u plućima pacijenata koji su preboljeli bolest, 3 mjeseca nakon, pronađeno više imunoloških stanica nego kod zdravih ispitanika. S druge strane, nalazi u krvi su bili više-manje jednaki.

Iako su imunološke stanice u plućima varirale za svakog pacijenta nakon COVID-19, svi su imali višu razinu imunoloških stanica povezanih sa staničnom smrću, oštećenjem epitela i popravkom tkiva.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...