Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astrobiologija

Na Marsu otkriveno zeleno noćno nebo: Moglo bi voditi buduće istraživače

Na Marsu otkriveno zeleno noćno nebo: Moglo bi voditi buduće istraživače
Shutterstock

Prvi puta zabilježena je nježna zelena svjetlost u noćnom nebu Marsa, vidljiva ljudskom oku. Tijekom svoje orbite oko Marsa, Trace Gas Orbiter misija Europske svemirske agencije (ESA) otkrila je svijetlucanje marsovskog noćnog neba u optičkom spektru.

Ova svjetlost, osobito jaka u polarnim regijama, omogućavala bi istraživačima da vide u tamnim, bezoblačnim noćima.

Jean-Claude Gérard, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta u Liègeu u Belgiji, ističe kako su ova opažanja značajna za buduća putovanja na Crveni planet.

Noćno svjetlo je uobičajeno u atmosferama Sunčevog sustava, a jedan od njegovih glavnih izvora je Sunce. Tijekom dana, sunčeva svjetlost razlaže molekule kroz proces fotodisocijacije. No, u noćnoj atmosferi, daleko od Sunčevog zračenja, atomi se ponovno spajaju u molekule, oslobađajući energiju u obliku fotona.

Na Zemlji je noćno svjetlo vidljivo iz svemira u obliku slojeva zelene, zlatne i crvene svjetlosti, ovisno o molekulama. Na drugim planetima, kao što su Venera i Jupiter, noćno svjetlo je manje spektakularno ljudskim očima, s obzirom na to da se pojavljuje u infracrvenom i ultraljubičastom spektru.

Iako su na Marsu viđeni infracrveni i ultraljubičasti noćni sjaji, do sada nije zabilježen vidljivi noćni sjaj. Gérard i njegovi kolege koristili su podatke s Trace Gas Orbitera za proučavanje ruba marsovske atmosfere u potrazi za znakovima noćnog svjetla u vidljivim i ultraljubičastim valnim duljinama.

Otkrili su vidljivi noćni sjaj na visinama između 40 i 60 kilometara na južnom polu tijekom marsovske zime. Ova svjetlost, rezultat spajanja kisikovih atoma u dioksigen (O2), dovoljno je jaka da se vidi s površine Marsa.

Otkriće vidljivog noćnog sjaja na Marsu ima značajne znanstvene implikacije. Atmosferski sjajevi služe kao pokazatelji atmosferske kemije, cirkulacije i procesa. Razumijevanje marsovske atmosfere pomaže nam shvatiti zašto neki svjetovi, poput Zemlje, postaju naseljivi, a drugi ne, što je od interesa znanstvenicima u potrazi za naseljivim svjetovima u galaksiji.

Poznavanje rada marsovske atmosfere bit će korisno budućim istraživačima. “Ovaj O2 noćni sjaj trebao bi biti vidljiv iz marsovskog orbitera, kao i s marsovske površine golim okom pod uvjetima jasnog neba,” navodi se u istraživanju.

Ovo otkriće otvara put budućim globalnim promatranjima marsovske atmosferske cirkulacije s jednostavnijom i jeftinijom instrumentacijom, što je značajan korak u proučavanju Marsa.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...