Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Novo istraživanje rasvjetljava tajne rituale Teotihuacana

Teotihuacan

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n. e. Njena snaga, kako sugeriraju nove studije, mogla bi biti ukorijenjena u neobičnom spoju: sjajnim predmetima i krvavim ritualima, posebno kroz upotrebu opsidijana – prirodnog vulkanskog stakla.

Opsidijan: Srce moći u Teotihuacanu

Otkrivena fascinacija stanovnika gradskih metropola sjajnim površinama, posebno opsidijanom, rezultirala je razvojem jedinstvene kulture i rituala. Ovo zanimanje nije bilo samo površno; bilo je duboko ukorijenjeno u njihovim vjerovanjima i praksama, odražavajući se u upotrebi ogledala izrađenih od pirita i opsidijana kao sredstava za proricanje i komunikaciju s božanskim. Dr. Trenton D Barnes s Williams Collegea istražio je kako je ova opsesija prešla granice običnog i postala dio krvavog kulta, s jasnim dokazima pronađenim u Piramidi pernate zmije, jednom od najznačajnijih građevinskih poduhvata u gradu.

Rituale i Ekspanzija: Kako je Krv postala Ogledalo Moći

Iznad osnovne estetike, Teotihuacan je bio dom za mnoge rituale, među kojima je i masovno žrtvovanje ljudi, najveće takve vrste u regiji, kako je otkriveno ispod piramide. Pronađeni artefakti uključuju velike količine opsidijanskih oštrica, što ukazuje na njihovu simboličnu i praktičnu ulogu u obredima žrtvovanja. Ova praksa, u kombinaciji s arhitektonskim posvetama, ukazuje na duboku povezanost između ratovanja, žrtvovanja i političke dominacije, s obsidijanom u srcu ovog spoja.

Piramida pernate zmije ne predstavlja samo monumentalnu strukturu, već i simbol imperijalističke i ekspanzionističke ideologije Teotihuacana. Žrtve su često bile stranci, što ukazuje na širu mrežu utjecaja i dominacije. Dr. Barnes naglašava kako je ovaj spoj krvi i ogledala, sa značajnom ulogom obsidijana, bio ključan u oblikovanju i održavanju moći i identiteta Teotihuacanske države.

Unatoč ogromnoj veličini i utjecaju Teotihuacana, identitet njegovih osnivača i ranih stanovnika ostaje misterij, budući da nisu ostavili pisane zapise koji bi nam pomogli razjasniti njihovu povijest i kulturu.

Zaključak: Odrazi rudarenja i moći

Studija ove drevne metropole i njezinih rituala otkriva složene odnose između vjere, moći i materijalne kulture. Opsidijan, više od pukog ukrasa, postao je ključni element u ritualima i ekspanziji Teotihuacana, odražavajući ne samo fizičku, već i simboličnu moć. Rad dr. Barnesa, objavljen u Ancient Mesoamerica, otvara nove prozore u razumijevanje ne samo Teotihuacana, već i šire mezoameričke civilizacije i njihovih vjerovanja.

Možda će vas zanimati

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...

Arheologija i paleontologija

Između 2575. i 2465. prije nove ere, grandiozne piramide u Gizi nikle su kao posljednja počivališta faraona Kufua, Kafrea i Menkaurea. No, zagonetka o...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...