Connect with us

Znanost

0,5% današnje populacije muškaraca moglo bi biti potomci Džingis-kana

Genetika

0,5% današnje populacije muškaraca moglo bi biti potomci Džingis-kana

Otprilike 0,5% današnje populacije muškaraca moglo bi biti potomci Džingis-kana, slavnog konjaničkog ratnika koji je vladao Mongolijom prije 700 godina. Tih 16 milijuna muškaraca ima identične sekvence Y kromosoma. No, čini se da je postojalo barem deset drugih muškaraca koji bi se mogli natjecati s Džingis-kanovim nasljeđem, otkriva novo istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Human Genetics.

Džingis-kan (Izvor: Wikimedia.org)

Džingis-kan (Izvor: Wikimedia.org)

Prijašnja istraživanja identificirala su dva slično plodna osnivača genetske linije: Giocanggu, čiji je unuk osnovao Qing dinastiju u Kini 1600-ih godina i člana irske ranosrednjovjekovne dinastije ‘Uí Néill’. „Mnogi muškarci imali su mnoge sinove, no ne događa se često da i ti sinovi imaju mnoge sinove”, kaže Mark Jobling sa Sveučilišta Leicaster. Također, ti su muškarci morali živjeti u društvu u kojem su takvi očevi bili prestižni.

Kako bismo mogli vidjeti mogu li biti identificirane dodatne uspješne Y linije, tim je pod vodstvom Joblinga i Patricie Balaresque sa Sveučilišta Paul Sabatier analizirao 5 321 DNK uzorak iz 127 azijskih populacija između Srednjeg istoka i Koreje. 461 uzorak uzeli su iz Središnje Azije, a ostalih 4 860 uzoraka iz prijašnjih istraživanja. Promatranjem nakupljenih razlika DNK u zajedničkim sekvencama, tim je mogao otkriti vrijeme u koje je živio osnivač linije. I s nekoliko pretpostavaka gdje se svo njegovo potomstvo raselilo s vremenom, tim je mogao otkriti gografsko podrijelo tih linija.

Naravno, Y linije Džingis-kana i Giocannga bile su istaknute, ali iskočilo je i ostalih 9 čiji su identiteti trenutno nepoznati. Sve u svemu, grupe potomaka nastale iz tih 11 osnivačkih kromosoma, doseglo je broj od 38% sveukupnih analiziranih DNK uzoraka. Te novootkrivene, visoko reprezentativne linije porijeklom su diljem Azije – od poljoprivrednih i selilačkih kultura Srednjeg istoka, te istočne i jugoistočne Azije – te je njihovo širenje počelo između 2 100 g. pr. Kr. i 1 100 g.

Izvor: Nature

Nastavi čitati
Advertisement

Znatiželja pokreće svijet. :)

10 komentara

10 Comments

 1. Đike Frane Đikić

  30 ožujka, 2015 kod 8:04 pm

  Može bit i da nas je 0.01% potomci Isusa.

 2. Željko Dragović

  30 ožujka, 2015 kod 9:12 pm

  ja sam sigurno imam kose oči

 3. Danijel Juraga

  30 ožujka, 2015 kod 9:39 pm

  Hebac

 4. Cho Lee

  30 ožujka, 2015 kod 10:25 pm

  David Ćorluka :p

 5. Genoveva Peovic

  31 ožujka, 2015 kod 3:46 am

  Mislim da bi se i žene tu mogle ubrojiti,pa nisu dobivali samo muške potomke?! Uostalom,moja pradomovina i jeste Mongolija..

 6. Ogi Vlahovic

  31 ožujka, 2015 kod 2:57 pm

  On je najveci general mongola

 7. Mladen Pavošević

  31 ožujka, 2015 kod 3:51 pm

  Đingis khan je potomak Chuck norris khana kada je ovaj slučajno roundkickom prošao kroz vrijeme i natjerao mongole u panični bijeg koji danas zovemo mongolska invazija, đingisova majka je ostala trudna od samog pogleda na chuck khanovo međupoprsje.

 8. Goran Stojanovic

  31 ožujka, 2015 kod 6:12 pm

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Genetika

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh