Connect with us

Hi, what are you looking for?

Elektronika

10 najpoželjnijih “spravica” za 2009.

Časopis Scientific American odabrao je za nas 10 uređaja koji su obilježili 2009. Svi će zaljubljenici u modernu tehnologiju, sigurni smo, na ovoj listi pronaći upravo ono što im treba. Zato, prije nego svome Hi-Tech ljubitelju krenete kupovati novogodišnji poklon, svakako proučite ovaj popis. Upozoravamo da neke “sitnice” s ove liste nisu baš jeftine.

1.    ZEO PERSONAL SLEEP COACH

Brinete se kako spavate?  Nejasno vam je što vam to ometa san? Imamo spravicu kao napravljenu za vas! Zeo Personal Sleep Coach je uređaj koji mjeri vaše moždane impulse tijekom sna i bežičnim ih putem šalje na display ovog uređaja. Uz uređaj dolazi i traka za glavu koju prije sna jednostavno stavite oko glave. Ovaj uređaj mjeri vrijeme koje nam je potrebno da utonemo u san, ali i njegovu kvalitetu. Cijena mu se kreće od 1260 kn na više.

2.    STELARNI PROZOR IZ FAIRY DEVICES-a

Tablet PC koji je izdala ova kompanija opremljen je softwareom koji ucrtava nebeska tijela i USB senzorom koji ih prepoznaje. Na vama je da svoj ekran okrenete prema nebu i uživate u zvjezdanoj noći, proučavajući detaljne mape zvijezda. Ovaj uređaj radi čak i u zatvorenim prostorima, pa nebo možete promatrati i kroz zidove. Cijena mu je oko 1500 kn.

3.    ZEROFOOTPRINTOVA  UTIČNICA KOJA PRIČA

Ovu utičnicu jednostavno priključite u vašu zidnu utičnicu i dobit ćete odgovore na mnoga pitanja o vašoj potrošnji el. energije. Kada u nju priključite neki električni aparat, ova utičnica šalje podatke o njegovoj potrošnji na software instaliran na vaše računalo. S vašeg računala možete i isključiti bilo koji uređaj spojen na utičnicu koja priča. Ovaj uređaj još nije dostupan širokom tržištu, a očekivana cijena mu je oko 250 kn.

4.    FLO TV OSOBNI TELEVIZOR

Zamislite da se ne morate gužvati s ukućanima kako bi pogledali nogometnu utakmicu ili najnoviju epizodu svoje omiljene serije. Zvuči nezamislivo? FLO TV ima rješenje za vas! Mobilna TV usluga koja funkcionira prenošenjem signala na vaš FLO TV uređaj u realnom vremenu. Nema downloadanja i učitavanja sadržaja, dugog čekanja i sl. Ova je usluga već moguća kod nekih mobilnih operatera u SAD-u. Cijena uređaja je  oko 1260 kn, a cijena mjesečne usluge oko 45 kn.

5.    MANDILYON MANAGER VAŠIH LOZINKI

Sjetite se koliko samo lozinki svakodnevno koristite, i sve ih trebate upamtiti. Kako moderna tehnologija napreduje, lozinki koje štite vaše podatke i privatnost sve je više. Iz Mandilyona dolazi ovaj maleni token u kojeg možete spremiti do 50 lozinki, i jednako ih lako iz njega ponovno generirati. Ako ga izgubite, ne brinite, šifru za njegovo otključavanje znate samo vi. Cijena mu je oko 250 kn.

6.    RUKAVICE KOJE SE GRIJU IZ THANKA

Nekad ne možete zagrijati svoje ruke dok radite na računalu. Iz Japana nam dolazi još jedan “pametni” gadget – rukavice koje se griju. Rukavice jednostavno priključite na USB port svog računala i uključit će se mini grijači u njima. Već postoje tri stila ovih rukavica, dva koja imaju ugrađene grijače dlanova, i jedan koji grije gornji dio šake. Cijena ovih neobičnih rukavica je oko 140 kn.

7.    SVJETLO VELIČINE KREDITNE KARTICE IZ BRANDA

Puno vam se puta dogodilo da ne možete vidjeti ili pročitati nešto zbog prigušenog svjetla u restoranu, kinu, il u spavaćoj sobi? Led svjetiljka veličine kreditne kartice koja nam dolazi iz Branda spas je u ovakvim situacijama. Uređaj ima oblik žarulje uglavljene u četvrtasto ležište oblika kreditne kartice. Kad žarulju izvučete tako da stoji okomito u odnosu na postolje, ona zasvijetli. Lako stane u svaki novčanik i džep i olakšava mnoge potencijalno neugodne situacije. Cijena joj je oko 50 kn.

8.    SAVITLJIVO POSTOLJE ZA BLIC I FOTO APARAT IZ JOBYA

Teško vam je postaviti foto aparat da stoji na neravnom terenu? Za stručnjake iz Jobya to nikad nije bio problem, oni, naime, proizvode mnogo savitljivih stalaka raznih namjena. Ovaj je uređaj idealan za zaljubljenike u planinarenje ili tracking, koji sa svojih izleta vole donijeti pokoju lijepu fotografiju. Cijena im se kreće od 110 – 500 kn.

9.    KOHJINSHA DUALSCREEN NETBOOK

Pomoću ovog netbooka sa dva 10-inčna ekrana sa LED pozadinskim osvjetljenjem možete imati funkcionalnost inače dostupnu samo na stolnim računalima (vidi sliku). Procesor ovog računala štedi energiju, a radna mu je memorija i do 4 GB. Cijena? Sitnica – oko 5 500 kn.

10.    BHEESTIE BAG

Ako vam je mobilni telefon ikad upao u vodu ovo ćete sigurno poželjeti. Vrećica sadrži kuglice koje upijaju vlagu, sliče onima koje dobijete u vrećicama kad kupite novi elektronički uređaj. Vaš natopljeni uređaj jednostavno stavite u vrećicu, i ona će ga kroz 24 do 72 h osušiti. Cijena vrećice je oko 100 kn.

Nadamo se da ste dobili bar poneku ideju za svoje novogodišnje poklone. Svako dobro do novih uređaja za 2010.

Izvor: scientificamerican.com

Možda će vas zanimati

Advertisement