Connect with us

Hi, what are you looking for?

Znanost

10 najvećih neriješenih misterija u znanosti

3980983

Bez obzira na silne „znanstvene rasprave koje se odvijaju preko medija, znanstvenici se ne spore oko toga postoji li evolucija (postoji), mijenja li se klima brže no što se to može objasniti fenomenom koji se prirodno odvija (mijenja se) ili jesu li cjepiva sigurna i preporučljiva za svu djecu (jesu). Naravno, postoje stavke u svakoj od ovih teorija o kojima se može raspravljati, ali ne u količini u kojoj se prikazuje u medijima. Međutim, ne želimo tvrditi da znanstvenici savršeno razumiju sve u našem svemiru.


Fizičar Brian Cox jednom je rekao: „Ne smeta mi nepoznato – to je smisao znanosti. U svemiru postoje mjesta, milijarde mjesta o kojima ne znamo apsolutno ništa. Ali činjenica da ne znamo ništa o tim mjestima mene uzbuđuje i motivira da ih istražim. A to je ono što znanost jest. Stoga smatram da ako vam je neugodno u susretu s nepoznatim, teško da možete biti znanstvenik. Ja ne trebam odgovore. Ne trebam odgovore na ništa. Ja želim pronaći odgovore.

No, koje su to najveće neriješene misterije koje zaokupljaju umove i istraživanja znanstvenika

1.  Zašto ima više materije nego antimaterije?

Prema našem sadašnjem razumijevanju fizike, čestica, materija i antimaterija su jednake, ali suprotne. Kada se sretnu, trebale bi uništiti jedna drugu i iz tog uništenja ništa ne ostaje. Većina tog uništenja dogodila se u počecima svemira. Međutim, ostalo je dovoljno materije da nastanu milijarde i milijarde galaksija, zvijezda, planeta i svega ostalog. Većina objašnjenja vrti se oko mezona, kratkotrajne subatomske čestice načinjene od jednog kvarka i jednog antikvarka. B-mezoni propadaju sporije od anti B-mezona, što je možda dovelo do preživljavanja dovoljno B-mezona koji su potom oblikovali svu materiju svemira. B-, D- i K-mezoni mogu oscilirati i postati antičestice i nakon toga ponovno čestice. Istraživanja pokazuju da B-mezoni vjerojatno češće preuzimaju „normalno stanje, te je možda i to razlog zbog kojeg običnih čestica ima više od antičestica.

2. Gdje je sav litij?

Na početku su u svemiru temperature bile nevjerojatno visoke, a izotopi vodika, helija i litija su se naveliko sintetizirali. Vodika i helija još uvijek ima u velikim količinama i tvore gotovo cjelokupnu masu svemira, no možemo pronaći i vidjeti otprilike samo trećinu litija -7. Postoji zaista mnogo objašnjenja zašto je to tako, uključujući hipoteze koje uključuju hipotetske bozone poznate pod imenom aksioni, ili hipoteze koje tvrde da je litij zarobljen u kori zvijezda i da ga naši današnji teleskopi i instrumenti ne mogu detektirati. Međutim, zasad ne postoji glavna teorija koja objašnjava odsutnost litija iz svemira.

3. Zašto spavamo?

Poznato nam je da ljudsko tijelo regulira cirkadijurni sat (24-satni ciklus koji se odvija isto i u nedostatku svjetla) koji održava cikluse sna i jave, ali zapravo ne znamo zašto. Dok spavamo, naše tijelo obnavlja tkiva ili poduzima ostale aktivnosti održavanja, te trećinu života provedemo spavajući. Neki organizmi uopće ne trebaju san, no zašto ga mi trebamo?
Postoji nekoliko različitih teorija što se tiče spavanja, iako nijedna ne odgovara zadovoljavajuće na ovo pitanje. Jedna od teorija jest i da su životinje koje mogu spavati razvile učinkovite metode skrivanja od predatora, dok ostale koje nisu razvile te metode, moraju ostati oprezne i budne i njihov se organizam regenerira na drugačije načine, ne snom. No, iako ne znamo zašto spavamo, sve se više provode istraživanja o važnosti sna i kako san utječe na važne elemente u našem organizmu, poput plastičnosti mozga.


4. Kako funkcionira gravitacija?

Svi znamo da Mjesečeva gravitacija uzrokuje morske struje, da nas Zemljina gravitacija održava na površini planeta i da Sunčeva gravitacija drži planete u orbitama, no koliko o gravitaciji zapravo razumijemo? Ta moćna sila proizlazi iz materije, te prema tome, masivniji objekt ima veću sposobnost privlačenja drugih objekata. No, dok znanstvenici razumiju veći dio toga kako se gravitacija ponaša, ne razumiju baš zašto uopće postoji. Zašto su atomi većinom prazan prostor? Zašto je sila koja veže atome drugačija od gravitacije? Je li gravitacija zapravo čestica? To su pitanja na koja se sa sadašnjim razumijevanjem fizike jednostavno ne može odgovoriti.

5. Gdje su svi?

Nama vidljiv svemir ima promjer od 92 milijarde svjetlosnih godina i ispunjen je milijardama galaksija, zvijezda i planeta, ali jedini dokaz života u svom tom nezamislivom prostranstvu jest upravo ovdje na Zemlji. Statistički gledano, vjerojatnost da smo jedina živa bića u svemiru zapravo je vrlo nemoguće mala, stoga zašto nismo otkrili niti jedan oblik života dosad? Ovo pitanje poznato je pod terminom Fermi paradoks, te nam daje desetke sugestija i objašnjenja zašto još nismo naišli na izvanzemaljski život; neka vjerojatnija od drugih. Vjerojatno možemo danima raspravljati o mogućnosti da propuštamo signale, ili da signali postoje i mi ih ne razumijemo ili nas „izvanzemaljci ne mogu ili ne žele kontaktirati, ili  ekstremno nevjerojatna mogućnost  da je Zemlja jedini planet ikad na kojem opstaje život.


6. Od čega se sastoji tamna materija?

Otprilike 80% mase svemira čini tamna materija. Tamna materija je poprilično neobična pojava jer ne emitira nikakvu svjetlost. Iako se o njoj teoretizira već 60-ak godina, ne postoji nijedan izravni dokaz da postoji. Većina znanstvenika smatra da se tamna materija sastoji od slabo povezanih masovnih čestica, koje mogu biti i 100 puta masivnije od protona, ali koje naši instrumenti za detektiranje barionske materije (vidljive, normalne tamne materije) ne mogu otkriti. Naši kandidati za sastav tamne materije su aksioni, neutralini i fotini.

7. Kako je nastao život?

Kako je nastao život, odakle je došao? Oni koji vjeruju u model praiskonske juhe vjeruju da je rana Zemlja obilovala različitim elementima, te da je s vremenom razvila sve složenije molekule koje su potaknule nastanak života. To se moglo odvijati u dubinama oceana, u glini ili ispod leda. Različiti modeli daju različitu razinu važnosti munjama i vulkanima u močvari života. Iako je DNK primarna baza za sadašnji život na Zemlji, neki su znanstvenici sugerirali da je možda RNK bila primarna baza prvih oblika života. Nadalje se znanstvenici pitaju jesu li i nukleinske kiseline jednom samostalno opstajale. Je li život procvao samo jednom ili je moguće da je nastao i nestao, te ponovo nastao? Neki vjeruju u model panspermija, prema kojem je mikrobiološki život na Zemlju došao putem meteorita i kometa. Ako to i jest istina, opet ne odgovara na pitanje kako je i taj život nastao.

8. Kako funkcioniraju tektonske ploče?

Iznenađuje da su teorije kretanja tektonskih ploča koje oblikuju kontinente i uzrokuju potrese, vulkanske erupcije, pa čak i formiranje planina, tek nedavno dobile globalnu podršku. Iako su teorije Pangee (velika kopnena masa iz koje su se prije otprilike 100 milijuna godina odcijepili kontinenti) postavljene davnih 1500-ih pa sve do 1960-ih kad je pronađen fizički dokaz za hipotezu pomicanja morskog dna, ta ideja nije dobila dovoljno pozornosti. Morsko dno se pomiče i širi tako da se stijene uvlače u Zemljin plašt, u plaštu se recikliraju i ponovo izlaze na površinu u obliku magme. Međutim, znanstvenici nisu u potpunosti sigurni što potiče to kretanje i kako nastaju rubovi tektonskih ploča. Postoje mnoge teorije, ali niti jedna ne objašnjava u potpunosti sve aspekte te aktivnosti.

9. Kako životinje migriraju?

Mnoge životinje i insekti migriraju kroz različita razdoblja godine kako bi pobjegli od promjene sezonskih temperatura ili kako bi došli do hrane ili partnera. Neke od migracija su pravi poduhvati od tisuće kilometara, pa kako te životinje ponovo pronađu put kući, godinu za godinom? Različite životinje koriste različite navigacijske alate, poput nekih životinja (npr. losos) koje se koriste Zemljinim magnetskim poljem kako bi se orijentirale. Međutim, još se ne zna kako se razvija ta osobina i kako neobučene životinje znaju točno kamo ići iz godine u godinu.

10. Što je tamna energija?

Od svih misterija znanosti, tamna energija mogla bi biti najveća među njima. Dok tamna materija čini otprilike 80% sve mase, tamna energija je hipotetski oblik energije za koju se vjeruje da je stvorila otprilike 70% svega u svemiru. Za tamnu energiju implicira se da je uzrok širenja svemira, iako je poprilična količina navodnih svojstava tamne energije potpuno nepoznata. Prvo i najvažnije, od čega se uopće sastoji? Je li konstantna ili postoje fluktuacije kroz širenje svemira? Zašto se čini da je gustoća tamne energije jednaka gustoći obične materije? Može li se tamna energija uklopiti u Einsteinovu teoriju o gravitaciji ili teorija mora biti ponovno razmotrena?

Izvor: IFLScience

23 Comments

23 Comments

 1. Josip Gverić

  September 26, 2014 at 7:31 pm

  Gdje prestaje znanost,nastavlja vjera.

  • Alen Muratović

   September 26, 2014 at 7:54 pm

   haha ne sramoti se

  • Josip Gverić

   September 26, 2014 at 7:57 pm

   Iz moje perspektive,ti se sramotiš.

  • Alen Ajanovic

   September 26, 2014 at 8:51 pm

   Sreca pa tvoja perspektiva nije znacajna

  • Josip Gverić

   September 26, 2014 at 9:02 pm

   To ti misliš,ali ni tvoje misli nisu značajne.Zbog nevjernika kao što ste vi,na ovom prostoru bi moglo opet doći do krvavog rata,ali ovaj put sa ne tako sretnim ishodom.

   • igor

    May 7, 2015 at 1:42 pm

    daj ne seri majmune

  • Ivan Brozović

   September 26, 2014 at 9:44 pm

   Gvericu odi citaj dnevno.hr i medjugorje.info mamlaze!

  • Josip Gverić

   September 26, 2014 at 9:47 pm

   Brozoviću,očito je ko je “mamlaz”.btw. ajde tamo odakle si i doša.

  • Kristijan Mikolasevic

   September 27, 2014 at 7:53 am

   Veliki si ti vjernik kada prijetis ratom

  • Josip Gverić

   September 27, 2014 at 10:33 am

   Ne prijetim ja ratom.

 2. Lo Tanya

  September 26, 2014 at 8:09 pm

  Hahahahaha.

 3. Lo Tanya

  September 26, 2014 at 9:04 pm

  Vjernici, idite se svađat i vrijeđat na vjerničke stranice. Što radite na našim znanstvenim? Mi ne dolazimo k vama. Sramota!

 4. Sandro Glad

  September 26, 2014 at 9:09 pm

  Josipe,dobro da znas povijest i ponesto o povezanosti vjernika i ratova… 😉

 5. Munir Husicic

  September 26, 2014 at 9:30 pm

  Sve sto je napisano nema smisla iz prostog razloga slabo sta je dokazano i 99% su teorije

 6. Vesna Lokar

  September 26, 2014 at 11:09 pm

  Ne razumijem potrebu razdvajanja vjere od znanosti kad znamo da su najveći znanstvenici svih vremena bili vjernici. Uostalom, Biblija je puna znanosti. Biti vjernik ne znači izuzimati znanost, ali znači biti svjestan da iza znanosti stoji običan čovjek koji, koliko god da bio inteligentan i kreativan, ne zaslužuje moje apsolutno pouzdanje u motive njegovog rada. Prava znanost je usklađena s onim što Božja riječ kaže, tako da ni na jednoj stranici neću naći ništa više od onog što već ne znam. Mogu samo gledati kako se kockice savršeno slažu kao mozaik, te ispravna (nepromjenjiva, nepodmićena, nemanipulirana) znanost sve više napreduje i otkriva tajne Božje zapisane u Njegovoj riječi prije nego se znanost kao pojam uopće mogla definirati, o granama da i ne govorim. 😉 http://krscanskiclanci.wordpress.com/2013/02/09/znanost-i-biblija/

  • Ernes Halilovic

   September 27, 2014 at 7:10 am

   Ne razumijes ?? Razumijes li inkviziciju , lomace, i ko je najvise visio na lomacama? Ne prave naucnici barijere vec vjernici tacnije oni koji ih predvode. Kome ti prodajes demagogiju?

  • Vesna Lokar

   September 27, 2014 at 12:15 pm

   Ernes, slažem se, ali biti vjernik, kršćanin i Kristov sljedbenik su tri sasvim različite stvari. Demagogija je prodana vama ako mislite da pravi Kristovi sljedbenici imaju nešto s time.

  • Filip Jurić

   September 27, 2014 at 3:01 pm

   Često se propitujem oko svoje vjere ali svaka čast Vesna na ovom komentaru sve si lipo rekla

 7. Martina White

  September 26, 2014 at 11:21 pm

  Vesna, svaka cast na ovim rijecima. Sve je tako lijepo sroceno i nema se sto dodati. 🙂

 8. Vedri Dan

  September 27, 2014 at 12:44 am

  Slazem se sa Vesnom

 9. Lo Tanya

  September 27, 2014 at 7:43 am

  Vesna, preporučam da imate na umu da je to Vaše mišljenje i Vaš život s kojim se ja, i bilo tko drugi ne mora, a u mom slučaju, i apsolutno ne slaže.

 10. Zdravko Šimunović

  September 27, 2014 at 9:03 am

  Nasa je povjesna proslost samo malo tocna, kada se zeli vjerovati u nesto onda se cini da je upravo tako. Ali…u svako je shvacanje dopustenosumnjati, cak je i potrebno, jer ako se ne dovodi u pitanje ono sto postoji , onda je i istrazivanju i znanju kraj. Vrijeme je da se u srediste nase proslosti dovedu nova shvacanja jer nova znanja opravdavaju taj zahtjev. Stare stvari ne smijemo vise gledati starim ocima…poceci nase civilizacije i postanak religija bili su ‘mozda’ drugaciji nego sto smo do sada zamisljali. Ne samo da religija ne moze nista reci o znanosti i znanju, nego su sve do neki dan gazili i unistavali na najmanji znak necega sto ne pristaje njihovu sljepom vjerovanju. I danas bi da mogu, samo na njihovu zalost, vise NE.

 11. Ivan Stipišić

  September 28, 2014 at 11:29 am

  “jesu li cijepiva preporucljiva i sigurna za SVU dijeci(JESU)”.. veca GLUPOST se ne moze napisati. “znanstvena”izjava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Tvrtka Tesla razmatra izgradnju rafinerije litija na obali zaljeva Teksasa, jer želi osigurati opskrbu ključnom komponentom koja se koristi u baterijama usred rastuće potražnje...

Zdravlje i Medicina

Tinejdžeri su zdraviji i uspješniji ako nastava počinje kasnije. To je, ukratko, zaključak jedne studije objavljene u časopisu Science Advances. Napredni Seattle i nastava koja počinje...

Nakon 7-9 sati sna svatko bi se trebao osjećati svježe i odmorno, kažu stručnjaci iz National Sleep Foundation. Ipak, svaka osoba je drukčija, a...

Advertisement