Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

13 razloga zbog kojih su vrane Einsteini životinjskog svijeta

Čovjekoliki majmuni, držite se.

Gavrani, svrake, čavke, šojke i mnoge druge. Svi su oni iz porodice vrana koja ne slovi bez razloga za najpametnije ptice. Znanstvenici ih od milja zovu „pernatim primatima“.

 1. Mogu razaznati uzrok i posljedicu

U testu su novokaledonske vrane bile smještene u ograđeni prostor gdje bi se štap pojavio iz skrivenog prostora. Koristili su dva scenarija: u prvom je čovjek ulazio u prostoriju prije nego što bi se štap pomaknuo i odlazio nakon toga. U drugome, čovjek bi ostao skriven. U prvom slučaju bi vrane bile mnogo opuštenije, pravilno povezujući pokret štapa s prisutnošću čovjeka. Tražile bi hranu i normalno se ponašale. U drugom slučaju vrana ne bi znala razlog prisutnosti štapa pa bi bila na oprezu.

 1. Razumiju različite volumene vode

U pokusu s epruvetama utvrđeno je ne samo da vrane mogu razlikovati vodu i pijesak, nego i različitost volumena vode. Baš kao u basni, vodile su računa o odnosima uzroka i posljedica tako što su odabirale opcije koje više podižu razine vode kako bi došle do hrane. Također su pokazale prednost za onu cijev od koje će profitirati s najmanje uloženog rada. Takvi dosezi su pokazali da su inteligencijom na razini prvašića.

 1. Zlopamtila su i mogu to prenijeti drugim vranama

Znanstvenici ponekad nose maske kad moraju uhvatiti i označiti vranu, jer vrane prepoznaju lica. Ne samo to, nego to čak prenesu drugim vranama što svjedoči o njihovoj komunikaciji. Sve je objašnjeno ovdje.

 1. Održavaju sprovode

Kad vrana ugine često se vide druge vrane kako se okupljaju i stvaraju puno buke – baš kao i ljudi. Razlog za to bio je nepoznat do 2015. godine. Vrane se, naime, okupljaju oko svojih mrtvih kako bi saznali o opasnostima koje im prijete.

 1. Dovoljno su pametne da budu paranoične

Nedavno je otkriveno da posjeduju nešto poznato kao teorija uma – inače ljudima svojstven kognitivni mehanizam prepoznavanja mentalnih stanja u sebi i spoznaja da drugi imaju mentalna stanja koja se mogu razlikovati od njihovih. Kada žele skrivati hranu za kasnije, opreznije to rade kad su u blizini druge ptice.

 1. Mogu rješavati složene zagonetke s više koraka

Vrane koje nisu bile laboratorijske, već iz divljine, rješavale su složenu zagonetku od 8 pojedinačnih koraka koji su morali biti riješeni u vrlo specifičnom redoslijedu kako bi se oslobodila hrana.

 1. Mogu sami praviti alate

Već smo znali da vrane znaju koristiti alate, ali što ako nema ničega dostupnog? Napravit će već nešto sami. Ne samo to, nego će i alat sačuvati za poslije umjesto da ga zaborave nakon jednokratne upotrebe.

 1. Socijalno izopćuju sebične pojedince

Vrane nemaju Facebook da druge uklone s liste prijatelja ili mobitel da zanemare sms, ali prakticiraju slično socijalno distanciranje prema onima koji ih iznevjere, što je dosad zapaženo samo kod ljudi i čimpanzi.

 1. Mogu vježbati samokontrolu

Vrane ne pokreće isključivo instinkt – mogu doživjeti iščekivanje i izvježbati samokontrolu ako je krajnji rezultat veća nagrada. Baš kao kod djece u stanfordskom Marshmallow eksperimentu.

 1. Mogu planirati budućnost i razmjenjivati ​​stvari

Kada se obuče u korištenju alata vrane ga vide kao vrijednost koju mogu staviti na stranu za buduće potrebe. Sljedeća studija sugerirala je da vrane donose odluke za budućnost  izvan njihovog trenutačnog senzorskog konteksta, baš poput majmuna.

 1. Pamte ljude koji su bili dobri prema njima

Studija je uključivala vrane i ljude kako razmjenjuju niskokvalitetnu hranu (kruh) za visokokvalitetnu (sir). Jedan bi eksperimentator pošteno izvodio trgovanje s vranom, a drugi bi vranu prevario pa bi nakon što bi mu ona dala kruh u zamjenu za sir – on sir pojeo. Nakon mjesec dana vratila su se tri čovjeka da opet trguju hranom: pošteni eksperimentator, nepošteni i neutralni kojeg dosad nisu viđali. Vrane bi zapamtile onog poštenog i jedino s njim bi nastavile razmjenu.

 1. Koriste geste za komuniciranje

Baš kao bebe prije nego što nauče govoriti, vrane komuniciraju koristeći geste. Poput prikupljanja predmeta i pokazivanja istoga drugim vranama ili nuđenja predmeta drugima, kako je pokazano u studiji.

 1. Vole se igrati

Objašnjenja su nepotrebna, pogledajte video:

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....