Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

13 uginulih kitova pronađeno u Argentini, znanstvenici zabrinuti

Foto: Pixabay

Najmanje 12 odraslih kitova i jedan mlađi kit nađeni su mrtvi u posljednjih nekoliko dana u Golfo Nuevo, vodama južne argentinske atlantske obale, oko 1.300 kilometara južno od Buenos Airesa.

Argentinski znanstvenici započeli su s obdukcijom kitova, a započela su i testiranja vode kako bi se utvrdila eventualna prisutnost cvjetanja algi koje se naziva “crvena plima”, izjavila je koordinatorica programa za kitove Augustina Donini.

Cvjetanje algi proizvodi prirodne toksine koji mogu biti štetni za druge organizme koji žive u vodi, a njihov pigment može učiniti da površina vode izgleda crveno, zbog čega se fenomen naziva “crvena plima”.

Rezultati obdukcije i testiranja očekuju se za dva tjedna, prenosi Buenos Aires Times.

Iako znanstvenici vjeruju da su kitovi najvjerojatnije uginuli prirodnom smrću, zabrinuti su zbog velikog broja naizgled zdravih odraslih jedinki koje umiru u tako kratkom razdoblju.

Nijedan od do sada promatranih kitova nije pokazao nikakve znakove ozljeda ili traume i svi su bili dobro uhranjeni pa sve ukazuje da je za uginuća kriva “lokalna ekološka varijabla”, objasnila je Marcella Uhart, još jedna direktorica programa za kitove.

Unatoč ovom tragičnom događaju, argentinske vlasti zabilježile su više od 1400 kitova u zaljevima Nuevo i San Jose, što je najveći broj u zadnjih 50 godina.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...