Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

13 uginulih kitova pronađeno u Argentini, znanstvenici zabrinuti

Foto: Pixabay

Najmanje 12 odraslih kitova i jedan mlađi kit nađeni su mrtvi u posljednjih nekoliko dana u Golfo Nuevo, vodama južne argentinske atlantske obale, oko 1.300 kilometara južno od Buenos Airesa.

Argentinski znanstvenici započeli su s obdukcijom kitova, a započela su i testiranja vode kako bi se utvrdila eventualna prisutnost cvjetanja algi koje se naziva “crvena plima”, izjavila je koordinatorica programa za kitove Augustina Donini.

Cvjetanje algi proizvodi prirodne toksine koji mogu biti štetni za druge organizme koji žive u vodi, a njihov pigment može učiniti da površina vode izgleda crveno, zbog čega se fenomen naziva “crvena plima”.

Rezultati obdukcije i testiranja očekuju se za dva tjedna, prenosi Buenos Aires Times.

Iako znanstvenici vjeruju da su kitovi najvjerojatnije uginuli prirodnom smrću, zabrinuti su zbog velikog broja naizgled zdravih odraslih jedinki koje umiru u tako kratkom razdoblju.

Nijedan od do sada promatranih kitova nije pokazao nikakve znakove ozljeda ili traume i svi su bili dobro uhranjeni pa sve ukazuje da je za uginuća kriva “lokalna ekološka varijabla”, objasnila je Marcella Uhart, još jedna direktorica programa za kitove.

Unatoč ovom tragičnom događaju, argentinske vlasti zabilježile su više od 1400 kitova u zaljevima Nuevo i San Jose, što je najveći broj u zadnjih 50 godina.

Možda će vas zanimati

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Zemlja

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičaste boje, zbog još nerazjašnjenih pojava koje bi, kako lokalni ekolozi strahuju, mogle...

Arheologija i paleontologija

Paleontolozi u Argentini identificirali su ranije nepoznatu vrstu dinosaura koja je svojim ogromnim kandžama, snažnim ugrizom i oštrim sluhom lovila plijen u Patagoniji prije...

Biljke i životinje

Bocvana je dom trećine populacije afričkih slonova, a u svinju i lipnju je zabilježen veliki broj uginulih slonova.