Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

2024. donosi spektakle na nebu: Otkrijte kada će se dogoditi nevjerojatni astronomski fenomeni

2024. donosi spektakle na nebu: Otkrijte kada će se dogoditi nevjerojatni astronomski fenomeni
Shutterstock

Niz nevjerojatnih astronomskih pojava očekuje se na našem nebu tijekom 2024. godine, predstavljajući izuzetnu priliku za ljubitelje astronomije. Ova godina bi mogla biti osobito zanimljiva za one koji vole promatrati zvjezdano nebo, s obzirom na raznovrsne i upečatljive događaje koji će biti vidljivi s površine Zemlje. Jedan od istaknutijih događaja svakako je iznimno bliski prolazak Saturna, koji će ove godine pružiti spektakularan pogled. Osim toga, na nebu će se odvijati i drugi fascinantni događaji, uključujući potpunu pomrčinu Sunca, brojne meteorske kiše i priliku da se vidi jedan od najsjajnijih kometa u posljednje vrijeme.

Proteklog tjedna smo izvijestili o vrhuncu kiše meteora Kvadrantida, koja se dogodila 3. i 4. siječnja. Ovaj meteorološki fenomen je jedan od najpouzdanijih i najimpresivnijih godišnjih događaja u svijetu astronomije, s do 110 meteora na sat – popularno nazvanih ‘zvijezdama padalicama’ – vidljivih tijekom vedrih noći. Ovaj nebeski spektakl pruža izvanredno iskustvo promatranja i predstavlja samo jedan od mnogih razloga zbog kojih je 2024. godina posebna za sve koji vole upirati pogled u zvjezdano nebo.

Kiše meteora

Tijekom 2024. godine, ljubitelji astronomije moći će uživati u desetak spektakularnih meteorskih kiša koje će osvjetljavati tamno nebo. Te kiše meteora nastaju kada Zemlja prolazi kroz putanju kometa, pri čemu se iz ledenih i stjenovitih tijela ostavljenih u našem sunčevom sustavu oslobađaju krhotine. Te krhotine stvaraju svjetlosne tragove u noćnom nebu dok izgaraju u Zemljinoj atmosferi. Iako se popularno nazivaju ‘zvijezdama padalicama’, one zapravo nisu zvijezde, već dobivaju svoje ime zbog načina na koji se kreću nebom.

Lyrids, sljedeća velika meteorska kiša ove godine, očekuje se oko 22. i 23. travnja. Predviđa se da će proizvesti oko 18 meteora na sat. Eta Aquariids, koja će se pojaviti 6. svibnja, obećava oko 50 meteora na sat.

Najveća meteorska kiša godine bit će Geminidi, koji se očekuju između 14. i 15. prosinca, s impresivnih 150 sjajnih meteora na sat. Za promatranje meteorskih kiša nije potreban teleskop, ali se preporučuje nalaziti se na mjestu s tamnim nebom, daleko od gradske rasvjete i mjesečine, kako bi se doživjelo najbolje iskustvo promatranja.

Pomrčine sunca

Sjeverna Amerika će biti središte pažnje ljubitelja astronomije tijekom proljeća 2024. godine, kada će biti domaćin jednom od najvažnijih astronomskih događaja godine – potpunoj pomrčini Sunca. Ovaj spektakularan događaj dogodit će se 8. travnja i predstavlja trenutak kada Mjesec potpuno zakloni Sunce, stvarajući izvanredan prirodni fenomen koji može imati i značajan utjecaj na divlje životinje.

Ova potpuna pomrčina Sunca bit će prva takva pomrčina vidljiva bilo gdje u svijetu od prosinca 2021. godine. Počet će u ranim poslijepodnevnim satima 8. travnja, a njen put će preći preko kontinenta – počevši u Meksiku, prolazeći kroz Teksas, i završavajući u Kanadi. Ovaj događaj predstavlja izuzetnu priliku za promatrače neba, kako za profesionalne astronome tako i za amaterske entuzijaste, da svjedoče rijetkom i fascinantnom nebeskom spektaklu.

Dva supermjeseca

U 2024. godini, astronomska zajednica može očekivati pojavu kometa Pons-Brooks, koji će biti najbliže Zemlji u svojoj orbiti 21. travnja, privlačeći pažnju svojim jedinstvenim ‘rogovima’ koji podsjećaju na “Milenijski sokol” iz Ratova zvijezda. Također, godina donosi dva supermjeseca, fenomen kada pun Mjesec izgleda veći zbog blizine Zemlji. Prvi će se dogoditi 18. rujna, a drugi, možda još impresivniji, 17. listopada. Ovi događaji pružaju odličnu priliku za promatranje i fotografiranje.

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...