Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

3 tehnološka napredaka u medicini

Foto: Unsplash/Marcelo Leal

Svijet medicine dugi niz godina bio je nepromijenjen, jedino su cijene lijekova porasle. Novi lijekovi se testiraju svake godine, ali potrebno je nekoliko godina da se probiju na tržište, što znači da ostaje samo par starih opcija za odabir prilikom određenih stanja. Kao što možete vidjeti na popisu savjeta na stranici BetterHelp, lijekovi mogu biti korisni za mnoge bolesti, uključujući i one mentalne.

Lijekovi su jako važni za naš život i zdravlje zbog čega su inovacije u medicinskoj industriji ključne za rast u tom polju. Ako želite saznati više o tehnološkom napretku u svijetu lijekova, u nastavku smo naveli tri primjera koji bi vam mogli biti zanimljivi!

Tehnologija za podsjećanje kada uzeti određene lijekove

Jedan od najčešćih problema onih koji uzimaju lijekove je sjetiti se kada ih zapravo moraju uzeti. Zato je stvoreno nekoliko tehnologija za rješavanje ovog problema.

One uključuju softver i alate kao što su:

  • Alarmi za lijekove
  • Aplikacije za podsjećanje
  • Napredne bočice s lijekovima sa svjetlima koja pokazuju kada ste svaki dan uzimali lijekove
  • Aplikacije koje povezuju pacijente s ljekarnicima
  • Aplikacije koje obavještavaju obitelj ako pacijent nije uzeo lijekove ili odbija to učiniti
  • Aplikacija koja zna kada je pacijent progutao lijek (još nije dovršena)

Sve su te tehnologije vrlo korisne za one koji imaju problema s pamćenjem ili za pacijente koji iz bilo kojeg razloga odbijaju uzimati lijekove.

Elektroničko rukovođenje lijekovima

Rukovođenje lijekovima ključno je za one koji uzimaju više lijekova ili imaju problema s pamćenjem. Sada su dostupne aplikacije i softveri za liječnike i pacijente koje prate vrste lijekova i njihovo korištenje.

Ove aplikacije omogućuju liječnicima da izravno razgovaraju sa svojim pacijentima o svim pitanjima koja imaju. Također, podsjećaju pacijenta da uzima lijekove tijekom dana, navodeći naziv lijeka. Ako pacijent ima poteškoća s pamćenjem koji je lijek koji, organizirani spremnici za lijekove su dobra ideja. Uvijek izravno označite svoj lijek ili ga čuvajte u originalnoj bočici za tablete.

Medicinske narukvice

Iako nisu nužno “tehnologija”, medicinske narukvice su koristan alat u području medicine. One bi trebale sadržavati sve lijekove za spašavanje života koje bi vam se trebalo davati ako ste u nesvijesti ili ne možete komunicirati u javnosti.

Ova narukvica je korisna za osobe s epilepsijom, dijabetesom ili alergijama. Ako bi osoba imala epizodu u javnosti, medicinski tehničar bi vidio njezinu medicinsku narukvicu i mogao joj dati ispravan lijek. Na narukvici se može navesti i popis potencijalno smrtonosnih alergija na lijekove tako da ako je osoba u nesvijesti ili ne može komunicirati, liječnik zna što joj ne smije dati.

Medicinske narukvice danas  imaju različite dizajne, a možete pronaći onu koja odgovara vašem stilu i ne izgleda kao glomazna narukvica s medicinskim upozorenjima.

Zaključak

Ova tri tehnološka napretka u svijetu medicine mogu učiniti uzimanje lijekova puno lakšim za svakoga kome je to potrebno. Sjetiti se uzimanja lijekova može biti teško, ali nije nemoguće jer postoji toliko resursa na dohvat ruke, a neki od njih ne koštaju puno.

(Ovaj članak je razvijen u partnerstvu s BetterHelpom)

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Planete i mjeseci

Pozdrav, svemirski entuzijasti! Jeste li čuli za najnovije vijesti iz svemira? Znanstvenici su otkrili da Mars nije sam na svojem putovanju oko Sunca. Da,...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...