Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

7 činjenica koje smo učili u školi, a više nisu istinite

Zbog napretka znanosti i novih saznanja, mnoge teorije i činjenice koje smo učili u školi su se promijenile. Donosimo neke od njih.

Prije: Pluton je planet.
Sada: Pluton nije planet.

1800-ih godina znanstvenici su pretpostavljali da se iza Urana nalazi još jedan, deveti planet. Otkrio ga je 1930. mladi znanstvenik Clyde Tombaugh. Jedanaestogodišnja djevojčica iz Engleske mu je dala ime po rimskom bogu podzemlja. Međutim, 2003. jedan astronom je otkrio veći objekt iza Plutona kojeg je nazvao Eris. Znanstveni su počeli preispitivati definiciju planeta pa su odlučili da zbog svoje veličine i lokacije Pluton ne može biti planet. Međutim, znanstvenici u zadnje vrijeme opet razmišljaju da mu vrate status planeta.

Prije: dijamant je najtvrđi materijal u prirodi.
Sada: nano kubični bor nitrid je najtvrđi materijal.

Nakon 2009. otkrivene su dvije vrste materijala koje su čvršće od dijamanta. To su bor nitrid i lonsdaleite. Nažalost, oba materijala su rijetka i nestabilna u prirodi i znanstvenici nisu još uspjeli testirati njihovu otpornost.

Prije: vještice iz Salema su spaljivali na lomačama
Sada: osuđivane su na smrt vješanjem

Mnogi autori su u svojim romanima opisivali kako su vještice spaljivane na lomačama, ali arhivist Richard Trask tvrdi drugačije. U to vrijeme u Americi je vrijedio engleski zakon prema kojem su vještice bile osuđivane na smrt vješanjem. Međutim, u Europi crkva ih je proglasila herezama te su ih spaljivali.

Prije: izraelski robovi su sagradili piramide.
Sada: egipatski radnici su ih sami gradili.

Prof. Amihai Mazar s Hebrew University iz Jeruzalema smatra da Židovi nisu gradili piramide jer u to vrijeme nisu ni postojali. Nedavna arheološka istraživanja pokazuju da su piramide gradili egipatski radnici iz siromašnih obitelji koji su zbog toga bili jako poštivani te su zbog svoga rada zaslužili kripte pokraj samih piramida.

Prije: matematički je nemoguće presaviti papir sedam puta.
Sada: rekord iznosi 13 puta.

Britney Gallivan, srednjoškolka je zajedno s drugim prijateljima kupila veliku rolu toaletnog papira te ga uspjela presaviti 11 puta.
Rekord je srušio drugi učenik 2012. koji ga je presavio 13 puta.

Prije: Kineski zid je jedina građevina koja se vidi iz svemira.
Sada: mnoge građevine se mogu vidjeti iz svemira.

1938. rečeno je da se Kineski zid može vidjeti s Mjeseca. Međutim,
2003. jedan kineski astronaut je razbio mit i rekao da nije mogao vidjeti Kineski zid iz svemira. Postignut je konsenzus pa je rečeno da se može vidjeti samo u određenim uvjetima npr. kada ima snijega ili kada se koristi napredan fotoaparat. Iz svemira se mogu vidjeti svjetla velikih gradova, prometnice, mostovi, brane i zračne luke.

Prije: postoji pet kategorija živih bića.
Sada: postoji ih oko osam.

U školi smo učili o životinjama, biljkama i bakterijama, kao i o gljivama i protistima. Međutim, znanstvenici su proširili ovu klasifikaciju. Tako sada postoje arheobakterije i eubakterije.

Možda će vas zanimati

Na rubu znanosti

Devetnaesto stoljeće općenito je zapamćeno po razvoju znanosti i tehnologije, a to je i doba kad su ideje Charlesa Darwina i telegraf Samuela Morsea...

Oboljenja i poremećaji

Štucanje je iritantan, no ipak bezopasan aspekt života. Barem većinu vremena i za većinu ljudi. Ovi nehotični ispadi respiratornog sustava imaju tendenciju pojaviti se...

Bakterije i virusi

Izgleda da bi dugotrajna imunološka aktivnost u plućima mogla biti uzrok dugotrajnog nedostatka zraka nakon COVID-19. To je zaključak novog istraživanja temeljenog na iskustvima...

Znanost za početnike

Dijamant se smatra jednim od najljepših dragulja na svijetu, a mnoge ga žene imaju kao dio omiljenog komada nakita. One koje ga nemaju, maštaju...