Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

8 fantastičnih anatomskih modela kroz povijest

Voštana figura žene (1771.-1800.)

Prije no što su se razvile moderne metode konzervacije, znanstvenici su se jako namučili kako bi došli do tijela kojeg bi proučavali. Srećom, nekolicina kreativnih anatoma došla je do nenasilnih ideja za pronalazak zdravih leševa.

Kada nije bilo moguće doći do leševa, modeli su se koristili kako bi raspravljali o medicinskim problemima ili su oni predstavljali statusni simbol nastavnika.

Prikupili smo neke od najzanimljivijih anatomskih modela iz povijesti. Od udova u koje se ubrizgavao vosak do lutke napravljene od slonovače koja prikazuje porod. Spoj je to izvrsne umjetnosti i znanosti koji je dao ključ za razumijevanje našeg tijela u 18. i 19. stoljeću.

Na ovoj slici prikazana je ljudska lubanja s nekim pokretnim dijelovima. Potječe iz Europe, a datum izrade nije joj poznat. Kada se potisne cilindar na bazi lubanje, miču se oči, zubi i donja čeljust.
Na ovoj slici prikazana je ljudska lubanja s nekim pokretnim dijelovima. Potječe iz Europe, a datum izrade nije joj poznat. Kada se potisne cilindar na bazi lubanje, miču se oči, zubi i donja čeljust.

Anatomska figura od slonovače (17. do 18. stoljeće)

Mladi parovi iz 17. stoljeća vjerojatno su posjećivali ginekologa koji je imao slične modele na svojem stolu. Postojali su i ženski i muški modeli, a prikazane žene najčešće su bile trudne. Nakon što se uklone crijeva, vidi se fetus od bjelokosti s crvenom pupkovinom koji se priprema za izlazak u svijet.

Dokazi pokazuju da su u Njemačkoj doktori koristili takve modele kao statusni simbol. Time su zapravo prenosili informaciju da oni posjeduju znanje o ženskoj anatomiji.

Simulator porođaja
Simulator porođaja

Ovaj model vjerojatno nije nešto što biste stavili na stol kako biste započeli razgovor osim ako se to od vas očekuje.

O ovom modelu nema puno informacija, ali vjerojatno je mogao dobro poslužiti u prikazu porođaja budućim majkama ili doktorima. Fetus je smješten na kosi žlijeb, a ostalo vjerojatno već znate.

Ruka u koju je uštrcan vosak (1831.-1870.)

Slaba dostupnost zdravim leševima bila je rijetkost, no anatomi su došli do pametne ideje. Injicirali su vosak u ruku i dobili njen model.

Nepoznati znanstvenik ubrizgao je vosak u ovu ruku i na taj način sačuvao njezinu strukturu i naglasio složenu mrežu krvnih žila. Nizozemski botaničar i anatom Frederik Ruysch zaslužan je za usavršavanje ove tehnike za očuvanje.

Tijekom njegova vremena zbog izvrsnih radova koje je napravio bio je poznat kao „Rembrandt anatomskih preparata”. Osim voštanih skulptura, Ruysch je imao i sačuvane uzorke u svojoj tajnoj tekućini za balzamiranje: liquor balsamicum.

Ruysch je otvorio vlastiti muzej kako bi svoje uzorke predstavio javnosti, što mu je mnogostruko povećalo reputaciju među ostalim znanstvenicima. Njegova kći, slikarica mrtve prirode, Rachel Ruysch, često je sačuvane udove ukrašavala čipkom.

Kineska lutka iz 18. do 19. stoljeća
Kineska lutka iz 18. do 19. stoljeća

Žena koja je živjela u Kini tijekom 18. i 19. stoljeća ustvari nikad nije vidjela doktora, iako ga je posjećivala. Naime, Kineskinje su se, prema konfucijanskim vjerovanjima i zaštiti svetosti tijela, skrivale iza zastora tijekom cijelog posjeta doktoru. Bila je to tabu tema za žene, nisu smjele čak ni spominjati dijelove vlastitog tijela.

Unatoč zidu privatnosti između liječnika i pacijenta, našlo se rješenje – dijagnostičke lutke. Liječnik bi bolesnoj ženi predao lutku, koja je obično bila dama koja je ležala na boku. Žena je bila iza zastora i pri tome otkrivala samo ruku kako bi pokazala dijelove tijela koji su bili problem.

„Papier-mâché mozak” (1801.-1850.)

Dok su neki anatomisti ubrizgavali vosak u leševe kako bi riješili nedostatka ljudskih leševa, drugi su prešli u potjeru za manje jezivim rješenjem – papier-mâché. Papier-mâché označava mješavinu papira i ljepila ili papira i ljepila s brašnom koja se stvrdne.

Francuski liječnik Louis Thomas Jerôme Auzoux popularizirao je ovu metodu stvaranja anatomskih modela oko 1800. godine.  1822. godine, iste godine kada je stekao liječničku diplomu, predstavio je svoj ​​prvi muški model od glave do stopala na pariškoj akademiji Medicine.

Pet godina nakon što je predstavio svoj prvi model, otvorio je tvornicu za masovnu proizvodnju svojih anatomskih modela za bolnice, sveučilišta i znanstvenike. Ovaj papier-mâché mozak napravljen je u Francuskoj, ali je nepoznato je li nastao u Auzouxovoj tvornici.

Voštana figura (1776.-1780.)

Ovaj model oblikovan je u Firenci u Italiji, a služio je studentima.

Koža s ovog muškog modela maknuta je kako bi se vidjeli mišići i kosti. Napravljeni su različiti modeli kako bi svaki od njih na svoj način najbolje prikazao određene značajke tijela.

Kada bi u to doba bili nastavnik, vjerojatno biste se obratili izvrsnoj umjetnici Clemente Susini koja je oblikovala vosak. Ona je bila poznata po svojoj točnosti i pozornosti na svaki anatomski detalj.

Oko od bjelokosti (1801.-1900.)

Ovaj model može se odviti iz baze kako bi se mogla bolje vidjeti rožnica, zjenica i iris. Staklo zamjenjuje želatinastu staklovinu. Ambiciozni umjetnici slikali su i žile kako bi očna jabučica izgledala što prirodnije. Ovaj specifičan model napravljen je čak i s kapcima.

Voštana figura žene (1771.-1800.)

U Europi su voštani modeli gotovo uvijek prikazivali muškarce, a ženska tijela su se učila samo po onome u čemu se razlikuju. Iako su se modeli radili samo u edukativne svrhe, pozornost koja se ipak stavila i na ženska tijela može poslužiti kao uvid u percepciju spolova u to vrijeme.

Ženski modeli često su nazivani „Venuses” po Veneri, božici ljubavi i ljepote. Modeli, poput ove, ležali su u pasivnim, gotovo seksualiziranih pozama, s dugom kosom, a ponekad čak i nakitom. Neki modeli su čak i sjedili na svilenim ili baršunastih jastucima, kao da su umjetnička djela.

Takvi umjetnički detalji nisu služili edukativnoj svrsi nego su isticali spolne norme u europskoj kulturi u to vrijeme.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...