Vidjeli smo alarmantne dokumentarce, slušali predavanja o zdravlju, i gledali kako brojke pretilosti stabilno rastu zabrinjavajućom brzinom. Šećer je neprijatelj, zar ne?
Dok je konzumacija šećera u velikim količinama izravno povezana s pretilosti i uzročnik je brojnih problema vezanih uz srce i jetru, postoje brojni mitovi koji šire dezinformacije zbog kojih konzumacija šećera u umjerenim količinama zvuči gore nešto što zaista jest.
Na kraju krajeva, šećer nam je potreban za život.
„Svi trebamo šećer – to je osnovni građevni materijal koji pogoni naša tijela i zapravo je nužan“, rekla je Jennifer Haythe, kardiologinja u Prezbiteranskoj bolnici Columbia u New Yorku.
„No, radije bih da moji pacijenti jednu više voća, povrća i proteina, zbog svih tih previše procesiranih sastojaka koji obilježavaju hranu punu šećera.“
Nastavite čitati kako biste otkrili istinu iza nekih od najčešćih mitova o šećeru.
MIT: Neke vrste šećera bolje su od drugih
ČINJENICA: Sve „vrste“ šećera imaju isti utjecaj na tijelo.
„Tu je ta ideja da postoji više vrsta šećera, ali to je mit“, rekla je Haythe. „Smeđi šećer, bijeli šećer, med… sve se to u konačnici razbije u istu stvar: glukozu. Svi oblici šećera su ugljikohidrati koji se mogu koristiti kao glukoza.“
MIT: Šećer izaziva hiperaktivnost kod djece
ČINJENICA: Takav efekt šećera ne postoji.
„Pomisao da šećer izaziva hiperaktivnost kod djece jedan je od najsmješnijih mitova o šećeru koji postoje“, rekla je Haythe.
Razna znanstvena istraživanja tijekom godina odredila su da zapravo ne postoji nikakva izravna veza između konzumacije šećera i hiperaktivnosti.
Zaključni istraživački rad koji je objavio Mark Wolraich, šef Razvojne i bihevioralne pedijatrije pri Centru za zdravstvene studije na Sveučilištu Oklahoma, donio je zaključak da „nema dokaza o utjecaju šećera na ponašanje kod djece“.
MIT: Šećer stvara ovisnost kao i teške droge
ČINJENICA: Ne postoji uvjerljiv dokaz da šećer stvara ovisnost.
„Ne postoji dokaz da šećer može imati ulogu droge koja omogućava bijeg od stvarnosti“, rekla je Haythe. „Ne možete se ‘napušiti’ od šećera, i ne postoji uvjerljiv dokaz da šećer stvara ovisnost.“
Postoji više sukobljenih istraživanja koji se bave temom ovisnosti o šećeru. Jedna francuska studija objavljena 2013. godine povezuje želju za slatkim s „nagradnim“ centrom u našem mozgu na kojeg utječu droge. Studija je zaključila da bi šećer mogao stvarati veću ovisnost od kokaina.
Ali drugi doktori i znanstvenici odbijaju zaključak ove studije, i tvrde da se ovisničko ponašanje koje je zapaženo kod glodavaca može primijetiti samo kada životinje jedinu šećer u određenom vremenskom okviru svaki dan. Kada je testnim subjektima dopušteno da jedu šećer kad god žele – poput ljudi – ovisnička svojstva nestaju.
MIT: Konzumacija pretjeranih količina šećera uzrokuje dijabetes
ČINJENICA: Oba tipa dijabetesa uzrokovana su mješavinom genetike i faktora okoline, i sama konzumacija šećera ne može ih izravno izazvati.
„Konzumacija šećera ne uzrokuje dijabetes; to je komplicirani problem koji uključuje vašu gušteraću i metabolizam“, rekla je Haythe. „Ako imate dijabetes, ne proizvodite dovoljno inzulina. Inzulin pomaže da glukoza uđe u krvotok i jetru kao korisna energija.“
Vjerojatne je da ćete razviti dijabetes ako imate prekomjernu težinu ili ste pretili, zato što višak masti može dovesti do inzulinske rezistencije, piše Nacionalni institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti. Zbog ovog prehrana bogata šećerom je neizravni, a ne izravni uzrok dijabetesa tipa 2.
MIT: Umjetni zaslađivači bolji su od šećera
ČINJENICA: Neki umjetni zaslađivači mogu biti jednako štetni za tijelo kao šećer.
Iako neki umjetni zaslađivači poput Stevije, Truvije i aspartame (u dijetalnim sokovima) imaju manje kalorija nego njihovi šećerni duplikati, istraživanje je pokazalo da su sudionici koji piju dijetalne sokove dvostruko vjerojatnije pretili od onih koji ih ne piju.
Studija objavljena u časopisu National Library of Medicine pronašla je da saharin – umjetni zaslađivač – izaziva veću ovisnost od kokaina. Druga studija, koju je objavila Američka asocijacija za dijabetes, otkrila je da oni koji piju dijetalne sokove imaju za 67 posto veću vjerojatnost razvijanja dijabetesa od onih koji ne piju takve sokove.
MIT: Šećer uzrokuje karijes
ČINJENICA: Karijes zapravo uzrokuju kisele hrane i napitci koji troše caklinu sa zuba.
„Šećer nije uzrok raspadanja zuba; kriva je kiselina“, rekao je Mark Burhenne s online zajednice „Ask a Dentist“ (Pitaj zubara).
„Hrana koja najviše uzrokuje karijes su krekeri i kruh, ne slatkiši. Kada jedete nešto šećerno, bakterije koje žive u ustima također konzumiraju taj šećer. Otpad koji proizvode bakterije je kiselina, tako da nakon što objeduju, izlučuju kiselinu… Kiselina dekalcifira ili demineralizira zubnu caklinu otkidajući od njene strukture, i pokreće se raspadanje.“
MIT: Trebali biste eliminirati sav šećer iz prehrane
ČINJENICA: Ljudi trebaju glukozu da bi preživjeli.
Naravno, previše šećera može dovesti do problema o kojima smo gore pisali, poput dobivanja težine i dugoročnih zdravstvenih problema. Ali, glukoza je neophodna našem tijelu.
„Ova ideja da je šećer inherentno loš za vas je mit“, rekla je Haythe. „Svi trebamo šećer; to je osnovni materijal koji pokreće naše tijelo. Nužan je za preživljavanje.“
Ali ova perspektiva osporavana je više puta u medicinskoj zajednici. Utjecajan rad Roberta Lustiga iz 2015. godine, znanstvenika koji je svoju karijeru slavno posvetio razbijanju mita „mast je zla“ – donio je zaključak iz nisa studija da je „šećer toksičan“ u bilo kojem obliku, neovisno o kalorijama ili težini.
S tim rečenim, odstraniti sav šećer iz prehrane bilo bi gotovo nemoguće. Voće, krumpiri i druga hrana bogata škrobom imaju visoke glikemijske indekse, pa biste trebali eliminirati svu tu hranu kako bi se eliminirala konzumacija šećera.
MIT: Šećer je korijen svih vaših zdravstvenih problema
ČINJENICA: Šećer je rijetko razlog pretilosti i srčanih bolesti.
Nema sumnje da je šećer odgovoran faktor kod pretilosti. Ali to nije jedina stvar koju trebate razmotriti kada pokušavate voditi zdraviji život.
„Hrana bogata šećerom ima mnogo kalorija, i njih je obično teško obraditi“, rekla je Haythe. „Jednostavno je – ako jedete puno kalorija, dobit ćete na težini i postati nezdravi.“