Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

9 najvećih kukaca na svijetu

Ovo definitivno nisu klasični sićušni kukci

Kada se spomene tema kukaca, inače najraznovrsnije i najbrojnije skupine životinjskog svijeta uopće, obično se pomisli na nešto maleno. Imamo ovdje 9 primjera koji će pokazati da kukci mogu biti itekako veliki:

Titanus giganteus

Titanus giganteus, foto: Profimedia

Stanište im je u Amazonskoj prašumi, a seže do Kolumbije, Ekvadora i Perua. Njihova kliješta su dovoljno jaka da slome olovku ili nanesu ozbiljnu povredu, jer narastu do 17 centimetara u duljinu. Kad dosegnu punu starost, prestanu se hraniti i jednostavno lete uokolo u potrazi za partnerom, sve dok ne uginu od gladi. Kas se osjete ugroženi, neprijatelja upozoravaju – siktanjem.

Megasoma elephas

Megasoma elephas, foto: Profimedia

Iz iste su porodice kao popularniji skarabej, ovaj “mališan” raspolaže arsenalom od tri roga (dva su na glavi). Oni im služe za obračunavanje s neprijateljima. Mogu narasti 7-12 centimetara, a mužjaci su 2-3 puta veći od ženki. Nalaze se u južnom Teksasu, Meksiku, južnoameričkim prašumama, ali i u dijelovima Australije. Život im nije baš dug, tek nekoliko mjeseci.

Macropanesthia rhinoceros

Macropanesthia rhinoceros, foto: Profimedia

Žohar nije baš ljudima najomiljeniji kukac, a što tek onda misle za onog koji u svom imenu ima pridjev “gigantski”? Bez brige, ovaj veliki žohar živi u Australiji, najčešće u tropskim područjima Queenslanda, a teži i do 35 grama. Osim što može naraste do 8 centimetara duljine, može također doživjeti duboku starost od čak 10 godina.

Macrolyristes corporalis

Macrolyristes corporalis, foto: Profimedia

Ovo je najveći zrikavac na svijetu. Skakuće po šumovitim planinama tropske Malezije, gdje tijekom dana miruje. Zato ima buran noćni život. Ženke zavodi glasnim, ali visokim zvukom koje nalikuje zviždanju. Rođaci su sa skakavcima. Također, neki su vegetarijanci, a neki primjerci love manje kukce.

Goliathus regius

Goliathus regius, foto: Profimedia

Ime mu potječe od poznatog biblijskog lika zbog veličine, ali i težine. Ako se ne šetate tropskim šumama Afrike nećete nikad naići na ovog kukca, koji ima 100 grama težine i 11 centimetara duljine. Oklopljen je prvim parom krila, naoružan je također malenim kandžama, a mužjaci imaju rog u obliku slova Y. Golijat je dobro poznat i po svojim “ratnim” šarama.

Megaphasma denticrus

Megaphasma denticrus, foto: Profimedia

Kukci ovakva izgleda su obično neprimjetni i simpatični djeci. Barem dok im u ime ne ubacite “mega” i povećate ih na 50 centimetara, kao što je ovdje konkretno slučaj. Pravi su majstori kamuflaže i dobro glume dio drveta ili grma.

Deinacrida fallai

Deinacrida fallai, foto: Profimedia

Weta je ime za oko 70 endemskih vrsta kukaca s Novog Zelanda. Od njih 70 čak 11 divovskih vrsta predstavlja dobar primjer gigantizma uzrokovanog izolacijom na tom otoku. To su duljine od oko 10 cm, ne računajući noge i antene. Jedna uhvaćena ženka je čak bila dosegla nevjerojatnih 70 grama, čime bi posramila čak i vrapca. Deinacrida, inače, na grčkom znači – užasni skakavac.

Attacus atlas

Attacus atlas, foto: Profimedia

Tropski moljac živi na području jugoistočne Azije i najveća je vrsta moljca uopće. Površina krila pojedinih primjeraka doseže i 400 kvadratnih cm, a raspon im je 25-30 cm. Iako je dobio ime po titanu iz grčke mitologije, u Kini ga zovu “zmijska glava”, zbog oblika vrha gornjih krila. U Indiji ih uzgajaju zbog svile, ali ne u komercijalne svrhe, jer je takva svila drukčija, kraćih i istrganih niti.

Bathynomus giganteus

Bathynomus giganteus, foto: Profimedia

Ovaj člankonožac je srodan škampu i raku, ali najviše podsjeća na puno puta uvećanu grinju. Odrasli primjerci imaju do 76 cm, a teže 1.7 kg. Bathynomus je primjer dubokomorskog gigantizma, ali i primjer morskog strvinara (kad nekada odluče napasti onda hvataju spori plijen poput morske spužve ili krastavca). Vode samotne živote na temperaturama od par stupnjevi iznad nule. Mogu se sklupčati i pretvoriti u kuglicu te otkotrljati.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...