Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Akcijske videoigre razvijaju vještine čitanja

U inat roditeljima koji smatraju da bi njihova djeca trebala provoditi više vremena učeći, a manje igrajući videoigrice, nova studija pokazuje da igranje akcijskih videoigrica zapravo razvija sposobnost čitanja kod djece s disleksijom. 12 sati igranja videoigrica pokazalo se korisnijim nego godina dana uobičajenih vježbi čitanja.

videoigre

Rezultati ove studije objavljene u časopisu Current Biology nadovezuju se na ranija istraživanja istog tima koja su povezala disleksiju s ranim poteškoćama u održavanju vizualne pozornosti i slabijim jezičnim vještinama.

“Akcijske videoigre razvijaju mnoge aspekte vizualne pažnje, prvenstveno izdvajanje informacija iz okoline”, rekao je Andrea Facoetti sa Sveučilišta u Paduau i znanstvenog instituta Medea of Bosisio Parini u Italiji. “Djeca s disleksijom naučila su se učinkovitije orijentirati i fokusirati kako bi brže izvukli važne informacije iz napisanih riječi.”

“Zaključak ovog istraživanja podupire i tvrdnju kako je nedostatak vizualne pozornosti zapravo temelj disleksije, tj. stanja koje jednom od desetoro djece čitanje čini vrlo teškim”, dodao je Facoetti te naglasio kako zasad ne postoji odobreno liječenje disleksije terapijom koja uključuje videoigre.

Njegov tim sastavljen od Sandra Franceschinija, Simona Gorija, Milene Ruffino, Simona Viole i Massima Moltenija testirali su čitanje, fonološke vještine i vještine zadržavanja pozornosti na dvije skupine djece s disleksijom prije i poslije igranja akcijskih i ostalih videoigara u vremenu od 80 minuta. Pokazalo se kako su djeca koja su igrala akcijske videoigre čitala brže bez gubitka točnosti, a postizala su i bolje rezultate na drugim testovima zadržavanja pozornosti.

“Zaključci ovog istraživanja vrlo su važni za razumijevanje mozga i njegovih mehanizama odgovornih za disleksiju, no to ne znači da možemo preporučiti igranje videoigara bez nadzora roditelja”, rekao je Facoetti.

Ova studija otvorila je prostor za nove vrste liječenja disleksije bazirane na znanstvenim rezultatima koji mogu ublažiti simptome ili čak spriječiti disleksiju kada bi se koristile kod djece koja imaju povećan rizik od bolesti prije nego što nauče čitati.

Izvor: Cell Press

3 komentara

3 Comments

  1. Mihael Boroš

    12 ožujka, 2013 u 9:43 pm

    odlicno ja igram na dan sat vremena akciske igre sigurno super citam haha 🙂

  2. Branislav Mihaljev

    12 ožujka, 2013 u 9:53 pm

    Periferni vid, brzinu reakcije, brzinu odlučivanja, “svesnost situacije” (situation awareness), sposobnost rada više stvari u isto vreme… čini mi se da je to poznato još iz doba Spectruma i Commodorea.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihologija

Ako igrate LOL ili DOTA 2, mogli biste biti inteligentniji od igrača drugih video igrica. Znanstvenici su dokazali da su ove dvije igrice sličnije...

Oboljenja i poremećaji

Disleksija, poteškoća u učenju koja utječe na vještine čitanja, pisanja i slovkanja, proširenija je nego što biste mislili. Oko 5-10 posto svjetske populacije boluje...

Tehnologija

Znanstvenici s Tehnološkog institua Georgia razvili su tehniku za treniranje sustava umjetne inteligencije kako bi sami mogli kreirati videoigre. Dodijeljeni UI sustav – ili...

Psihologija

Radujte se s knjigoholičari, jer je u krivu bio onaj tko vam je rekao da zbog opsjednutosti knjigama djelujete asocijalno. Nova studija sugerira da ljudi...

Oglašavanje