Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Ako mislite da vam partner provjerava mobiteli i poruke, moguće da ima neki od ovih poremećaja

U današnje vrijeme digitalnih računa i gadgeta provjeravanje partnerovog telefona, ili drugih računa poput Facebooka, e-maila i slično, može biti jako primamljivo. Istraživanja  pokazuju  da takve radnje nisu rijetka pojava, naime čak 34 posto žena i 62 posto muškaraca s vremena na vrijeme provjerava telefon svog partnera.

Razlog za ovakvo njuškanje nije samo ljubomora, ili kako bi pomislili neki ‘povod’, sumnjivo ponašanje, promjena kod partnera i slično. Za takvo ponašanje, pogađate, postoje dublji psihološki motivi. Ako sumnjate da vas partner ‘provjerava’ na ovakav način, evo što bi to moglo značiti.

Nisko samopoštovanje
Netko tko krišom pregledava vaš telefon, čita vaše sms poruke, e-mailove, poruke na društvenim mrežama ima bojazan da vam nije dovoljan te potrebu da traži potvrdu za to. Čak i ljudi koji su u stabilnoj i dugoj vezi, ako imaju nisko samopouzdanje, mogu vjerovati da njihov partner zaslužuje nekog boljeg.

Partner nije zadovoljan vezom
U zdravoj vezi oba partnera bezuvjetno vjeruju jedan drugom i poštuju međusobno pravao na privatnost. Ako vaš partner osjeća snažnu želju da prekine vezu, tražit će bilo kakav razlog da to i učini. Njuškanje može ukazati na to da vi i vaš partner imate potpuno različita očekivanja kada je riječ o vezi i trebali biste razgovarati o njima što je prije moguće.

Partner je nevjeran
Nezdrava znatiželja prema vašem privatnom životu zapravo može biti projekcija dubokih vama skrivenih misli vašeg partnera. Drugim riječima, kradljivac uvijek misli da i svi drugi kradu. Ako osoba sumnja da će se dogoditi nešto neprimjereno, ili da se to već događa, moguće da upravo oni čine ta neprimjerena djela.

Problemi s povjerenjem (ovo je očito)
Ako vaš partner misli da mu lažete, vjerojatno su ga u prošlosti varali ili mu lagali. Nakon lošeg iskustva osoba postane preosjetljiva. U ovom slučaju, vaš paranoični partner trebao bi razumjeti da je njuškanje po telefonu povezano s njegovim vlastitim problemima, a ne s vašim postupcima.

Strah od otvorenog razgovora
Ako ste primijetili da vam je partner počeo provjeravati telefon umjesto da otvoreno i iskreno izrazi svoje osjećaje prema vama, to bi mogao biti znak da zapravo nešto krije. Jesu li to neke njihove gluposti ili stvarni činovi varanja, možete saznati samo ako ih direktno pitate što se događa. Razgovarajte i raspravite o tome.

Potrebna mu je pažnja
Sjednite i pokušajte se sjetiti koliko ste često razgovarali s partnerom tijekom posljednjeg mjeseca. Jeste li komunicirali kao i obično ili mu jednostavno niste posvetili dovoljno vremena? Ako mu ne posvećujete dovoljno pažnje, onda ste našli razlog zbog kojeg vam partner provjerava telefon. Partner zbog nesigurnosti želi vidjeti što se događa s vama, loša taktika, ali nije zla namjera.

Nije spreman za ozbiljnu vezu
Ako vam partner često provjerava telefon, to može biti i znak da jednostavno nije dovoljno zreo za vezu. Oni mogu objasniti svoje ponašanje na ovaj način – samo žele znati tko vas je zvao i to je sve, nema ljubomore. No, umjesto da to rade, mogli bi vas jednostavno o tome pitati, zar ne? Ako vam osoba ne može postaviti tako jednostavno pitanje, zamislite kako će se osjećati kad trebate razgovarati o ozbiljnijim temama, poput useljenja ili planiranja obitelji. Dakle, oni vjerojatno nisu spremni za ozbiljnu vezu. Pitanje hoće li ikada biti.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...