Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Ako volite znanstvene eksperimente, ovo su prave stranice za vas

Zahvaljujući razvoju računalne tehnologije,koja je u proteklih dvadesetak godina ušla u sve pore ljudskog života, pa tako i u proces obrazovanja, danas na internetu postoji cijeli niz interaktivnih znanstvenih stranica, namijenjenih kako učenicima, tako i svima željnima znanja, a neke od zanimljivijih možete pogledati u nastavku.

Molecular Workbench

Navedena stranica nudi na stotine besplatnih simulacija iz biologije, nanotehnologije i sličnih znanstvenih disciplina. Pritom se kao najzanimljivija ističe simulacija Molecular Self-Assembly, pomoć koje se možete upoznati s nastankom i strukturom kompleksnih organskih i anorganskih spojeva.

Electric Motor

Riječ je o interaktivnoj animaciji preko koje se učenici mogu upoznati s dijelovima i principom rada elektromotora. Upravljajući radom motora pomoću interaktivnih strelica moguće je naučiti kako se dotični ponaša u određenim režimima rada.

Convex/Concave Lens

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj alat pruža mogućnost stvaranja konveksnih i konkavnih leća različitih oblika, gdje kroz svaku od njih svjetlost prolazi na bitno drugačiji način.

Google Sky

Još jedan u nizu izvrsnih alata iz Googlea je i Google Sky, koji omogućava odličan uvid u noćno nebo. Štoviše, nakon što korisnik putem servisa Google Earth označi svoju lokaciju te se potom prebaci u Google Sky način rada, na zaslonu se prikazuje slika neba u stvarnom vremenu. Tako korisnik može gledati noćno nebo zavaljen u naslonjač u dvorištu, s laptopom u krilu.

Sugar and Salt Solutions

Što se događa kad u vodu dodate šećer i sol? Što dobijete nakon što ispari voda u kojoj su pomiješani šećer i sol? Odgovore na ova i slična pitanja možete saznati na gornjoj stranici.

Plate Tectonics

Zahvaljujući simulaciji koju su razvili znanstvenici s University of Colorado, možete pomicati planine i stvarati oceane! Naime, mijenjajući temperaturu, sastav i debljinu tektonskih ploča, studentima se pruža odličan uvid u kretanje i evoluciju zemljinih tektonskih ploča.

Frostbite Theater

Ako u blizini nemate tekući dušik i Van de Graaffov generator, a željeli biste izvoditi pokuse, nema veze. Samo kliknite na gornji link i možete gledati što se događa kad petljate s plinovima ohlađenim na ekstremno niske temperature.

Johnson Explorations

Dotična stranica pruža cijeli niz raznovrsnih prikaza, od kojih se kao posebno zanimljiva ističe simulacija rada stanice.

How-To Videos

Ovaj YouTube kanal nudi cijeli niz poučnih video uradaka kako se ponašati u razredu, počevši od čuvanja školske opreme pa sve do laboratorijskih pokusa.

Bouncing Ball

Odlična interaktivna stranica, koja pruža uvid u ponašanje potencijalne i kinetičke energije na primjeru simulirane lopte koju je moguće baciti na tri različite površine – cement, drvo i polistiren.

Izvor: We Are Teachers

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Iako neki ljudi više vole raditi u miru i tišini, evo dobrih vijesti za sve one koji rado slušaju glazbu na svom radnom mjestu...

Biljke i životinje

PETA izaziva Elona Muska da postane pionir ove tehnologije i ugradi Neuralinkov čip u vlastiti mozak.

Tehnologija

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija živaca može pomoći pri učenju jezika.

Bakterije i virusi

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.

Oglašavanje