Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Alkohol može oštetiti matične stanice i uzrokovati rak

Oduvijek smo znali za generalnu štetnost, ali dobro je imati konkretne studije.

Unošenjem alkohola u organizam dolazi do nastanka štetne kemikalije koja može trajno oštetiti DNA matičnih stanica, a to povećava opasnost od razvoja raka, ustanovili su tako britanski znanstvenici.

Stručnjaci koji dolaze iz cijelog svijeta su već dugo vremena upozoravali na saznanje da konzumiranje većih količina alkohola doprinosi pojavi čak sedam vrsta tumora (usta, grkljan, grlo, jednjak, dojka, jetra i debelo crijevo).

“Pojedine se vrste raka razvijaju zbog oštećenja DNA u matičnim stanicama. Iako neki od njih nastaju posve slučajno, rezultati naše studije upućuju na saznanje da unos većih količina alkohola povećava rizik od tih vrsta oštećenja”, rekao je jedan od autora studije, profesor molekularne biologije londonskog Laboratorija za molekularnu biologiju i medicinska istraživanja, dr. Ketan Patel.

Britanski znanstvenici su studiju provodili na miševima. Kako bi saznali kakvu štetu organizmu može nanijeti acetaldehid, štetna supstanca koja nastaje tijekom razgradnje alkohola u organizmu, upotrebljavali su analizu kromosoma i sekvenciranje DNA.

U tijeku pokusa je miševima davan razrijeđeni alkohol, a nakon toga se procjenjivao utjecaj alkohola na DNA tih životinja.

“Ustanovili su kako acetaldehid razbija i oštećuje DNA unutar matičnih stanica krvi, što dovodi do poremećaja na kromosomima i trajno mijenja strukturu DNA unutar tih stanica”, objavljeno je iz britanskog Centra za istraživanje bolesti raka, koji je i pomagao sufinancirati samu studiju.

Oštećenje DNA rezultira umiranjem stanica, dok istodobno izaziva i prirodnu reakciju organizma na obnovu. Ipak, ako se DNA nije uspjela oporaviti na odgovarajuć način, onda se razvija rak. Oštećenje matičnih stanica utječe na razvoj raka, tvrde znanstvenici.

Rezultati dotične studije omogućuju detaljan uvid u načine na koje alkohol može povećati rizik od razvoja spomenutih sedam vrsta tumora.

Agencija za istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je alkohol svrstala u prvu grupu kancerogenih sastojaka, pozivajući se pritom na „uvjerljive dokaze“ koji su dokazali kako alkohol utječe na razvoj karcinoma u ljudskom organizmu.

Rezultati ove studije britanskih znanstvenika su objavljeni u stručnome časopisu Nature.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Mikrobiologija

Istraživači s Karolinskog instituta u Švedskoj analizirali su sve tipove stanica u ljudskom jajniku i otkrili da popularno spominjane takozvane matične stanice jajnika zapravo...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Kemija

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je...

Oglašavanje