Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Američka svemirska agencija NASA proglasila sondu InSight “mrtvom” nakon dvije godine rada

Sonda je poznata pod nazivom kopač ili bušilica, a proizvod je Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR)

Foto: NASA

NASA je objavila da je okončala misiju sonde-krtice na Marsu dvije godine nakon što je sletjela na površinu Crvenog planeta.

Sonda je poznata pod nazivom kopač ili bušilica, a proizvod je Njemačkog zrakoplovnog centra (DLR). Na površinu Marsa, sondu je spustio InSight lander, a svrha sonde je bila izbušiti 16 metara duboku rupu i izmjeriti temperaturu. Nažalost, misija nije bila uspješna.

U prvom mjesecu misije, kopač je izbušio samo 14 centimetara, a potom zaglavio. Nekoliko mjeseci nakon, u listopadu 2019. godine, NASA-ini inženjeri su kreirali plan za vraćanje kopača tako što su koristili robotske žlicu, no taj pokušaj nije završio uspješno.

U veljači prošle godine, NASA je ponovno kreirala plan, a ovaj put su htjeli usmjeriti InSight lander tako da pogura sondu svojom robotskom rukom. Ni to nije uspjelo, piše Mashable.

U istom mjesecu uslijedio je još jedan pokušaj korištenja žlice na robotskoj ruci InSighta, napravljeno je 500 udaraca, no bez napretka. U tom trenutku NASA je odlučila službeno proglasiti sondu “mrtvom”.

Iako je misija ugašena, stručnjaci iz NASA-e tvrde da su naučili puno te da će nova saznanja biti korisna za misije u budućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Rover će krenuti u potragu za tragovima života...

Planete i mjeseci

Snimka koju je sonda Hope (Amal) poslala prikazuje Marsov sjeverni pol i najveći vulkan Olympus Mons

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Oglašavanje