Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Amerikanci tvrde da imaju cjepivo protiv koronavirusa

Moderna Inc., američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom lijekova, isporučila je prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa američkim zdravstvenim agencijama, kako bi se mogla provesti testiranja na ljudima.

Prema priopćenju tvrtke Moderna Inc., u ponedjeljak su poslani uzorci cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID). Cjepivo protiv korona virusa je spremno za testiranje na ljudima, rekao je ravnatelj NIAID-a Anthony Fauci. Prva klinička testiranja na ljudima bi trebala biti započeta krajem travnja, a preliminarni rezultati se očekuju u srpnju ili kolovozu, piše The Wall Street Journal.

Brzo razvijeno cjepivo testirat će se na 20 do 25 zdravih dobrovoljaca u travnju kako bi se utvrdilo hoće li dvije doze biti dovoljne i proizvesti imunološki odgovor u svrhu zaštite od infekcije.

Tvrtka je koristila tehnologiju mRNK (glasnička RNK) koja se čini poprilično obećavajuća, s obzirom na to da su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK. Razlog tome leži u činjenici da cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalaze po cijeloj stanici te je stoga puno pristupačnija.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je jučer kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

“Trenutno postoji samo jedan lijek za koji mislimo da može imati djelotvornu učinkovitost i to je Remdesivir”, rekao je Bruce Aylward, pomoćnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na konferenciji za novinare u Pekingu.

Dužnosnici WHO-a dodali su kako se sada provode klinička ispitivanja Remdesivira na ljudima, a rezultati bi mogli biti dostupni u roku od nekoliko tjedana.

Gilead Science, tvrtka koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je e-mailom za CNN da surađuje s kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

“Provode se dvije vrste kliničkih testiranja, jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na pacijentima s umjerenim simptomima. Rezultate očekuju u travnju.”, izjavio je glasnogovornik Gilead Science.

1 komentar

1 komentar

  1. Bane

    26 veljače, 2020 u 4:57 am

    Hajmo teorjetičari zavjera – zar se ovo savršeno ne uklapa u ono da je USA “ubacila” virus u Kinu?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog...

Bakterije i virusi

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.

Tehnologija

Muzej digitalne umjetnosti bio je digitalni fenomen u svakom pogledu.

Bakterije i virusi

Dva epidemiologa, profesor Paul Franks sa Sveučilišta Lund i profesor Joacim Rocklöv sa Sveučilišta Umeå u Švedskoj, primijetili su zanimljiv obrazac.

Oglašavanje