Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Američka vojska namjerava stvoriti kiborge

borgovska radilica prvi kontakt

„Mi smo Borg, otpor je uzaludan, bit ćete asimilirani”, popularna je fraza iz Star Trek franšize, koja se više i ne čini tek pukim dijelom znanstvene fantastike, barem ako je vjerovati nedavnom priopćenju proizašlom iz popularne američke vojne agencije The Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), prema kojem američke oružane snage namjeravaju razviti neuralni implantat koji bi povezao ljudski mozak i računalo na dosad neviđen način.

Navedeni projekt dio je programa poznatog pod nazivom BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), koji uživa značajnu potporu američkog predsjednika Obame. Kako navodi DARPA, cilj projekta, pod radnim nazivom Neural Engineering System Design (NESD), je stvoriti neurološki implantat maksimalne veličine do 1 cm3 koji bi služio kao svojevrsna poveznica između mozga i računala, prevodeći elektrokemijske impulse koje odašilju neuroni u strojni jezik razumljiv računalu, ali i obrnuto.

Kako je riječ o tehologiji koja je sve dosad praktički bila u povojima, što potvrđuju i trenutno operativna sučelja za povezivanje mozga i računala koja mogu istodobno pratiti tek stotinjak neurona, DARPA će morati izvesti pravi tehnološki skok ukoliko želi osmisliti sučelje kojim bi računalo istovremeno moglo komunicirati s čak milijun neurona. „Najbolja sučelja za povezivanje mozga i računala s kojima danas raspolažemo nalikuju na situaciju u kojoj dva superračunala pokušavaju komunicirati jedno s drugim služeći se prastarim modemom. Zamislite što će sve postati moguće kad unaprijedimo tehnologiju u tolikoj mjeri da dotična istinski spoji ljudski mozak i modernu elektroniku”, izjavio je voditelj projekta Phillip Alvelda.

Planirani izgled naprednog pješačkog sustava pod imenom Tactical Operator Light Operator Suit (TALOS), kod kojeg je planiran visok stupanj integracije čovjeka i tehnologije. (FOTO: US Army/DARPA/CNBC

Planirani izgled naprednog pješačkog sustava pod imenom Tactical Operator Light Operator Suit (TALOS), kod kojeg je planiran visok stupanj integracije čovjeka i tehnologije. (FOTO: US Army/DARPA/CNBC)

I dok je poprilično lako zamisliti kakvu će prednost na bojištu imati vojnici-kiborzi, dužnosnici DARPA-e navode kako će razvoj dotične tehnologije donijeti mnogobrojne koristi i u svakodnevnom životu. Pritom se posebice ističu mogućnosti primjene u medicini, gdje bi ovakav tip tehnologije mogao pomoći slijepim ili gluhim osobama da opet vide ili čuju.

Međutim, za uspjeh projekta nužni su pomaci u nekoliko znanstvenih disciplina, poput neuroznanosti, sintetičke biologije i niskonaponske elektronike. Isto tako, uz hardverski dio posla, važan element projekta bit će i osmišljavanje softvera koji će kvalitetno interpretirati informacije na relaciji mozak – računalo, bez značajnijeg gubitka kvalitete i količine podataka.

Stoga je DARPA otvorena za suradnju s cijelim nizom subjekata, počevši od znanstveno-istraživačkih istitucija pa sve do privatnih firmi, uz obvezu kako će DARPA-ini partneri kasnije moći komercijalizirati rezultate svojih istraživanja.

Izvor: DARPA

Možda će vas zanimati

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Tehnologija

Na nedavno održanom World Government Summitu u Dubaiju jedan od gostiju bio je i Elon Musk, vlasnik kompanija Tesla i Space X. Komentirajući aktualnu...

Biotehnologija

Nije toliko sporna ugradnja implantanata koja ljudski život može učiniti kvalitetnijim ili bar podnošljivijim, koliko mogućnost da se u skoroj budućnosti dođe do onog...