Connect with us

Znanost

FOTO: PARAMOUNT PICTURES/TREKCORE

Biotehnologija

Američka vojska namjerava stvoriti kiborge

borgovska radilica prvi kontakt

„Mi smo Borg, otpor je uzaludan, bit ćete asimilirani”, popularna je fraza iz Star Trek franšize, koja se više i ne čini tek pukim dijelom znanstvene fantastike, barem ako je vjerovati nedavnom priopćenju proizašlom iz popularne američke vojne agencije The Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA), prema kojem američke oružane snage namjeravaju razviti neuralni implantat koji bi povezao ljudski mozak i računalo na dosad neviđen način.

Navedeni projekt dio je programa poznatog pod nazivom BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), koji uživa značajnu potporu američkog predsjednika Obame. Kako navodi DARPA, cilj projekta, pod radnim nazivom Neural Engineering System Design (NESD), je stvoriti neurološki implantat maksimalne veličine do 1 cm3 koji bi služio kao svojevrsna poveznica između mozga i računala, prevodeći elektrokemijske impulse koje odašilju neuroni u strojni jezik razumljiv računalu, ali i obrnuto.

Kako je riječ o tehologiji koja je sve dosad praktički bila u povojima, što potvrđuju i trenutno operativna sučelja za povezivanje mozga i računala koja mogu istodobno pratiti tek stotinjak neurona, DARPA će morati izvesti pravi tehnološki skok ukoliko želi osmisliti sučelje kojim bi računalo istovremeno moglo komunicirati s čak milijun neurona. „Najbolja sučelja za povezivanje mozga i računala s kojima danas raspolažemo nalikuju na situaciju u kojoj dva superračunala pokušavaju komunicirati jedno s drugim služeći se prastarim modemom. Zamislite što će sve postati moguće kad unaprijedimo tehnologiju u tolikoj mjeri da dotična istinski spoji ljudski mozak i modernu elektroniku”, izjavio je voditelj projekta Phillip Alvelda.

Planirani izgled naprednog pješačkog sustava pod imenom Tactical Operator Light Operator Suit (TALOS), kod kojeg je planiran visok stupanj integracije čovjeka i tehnologije. (FOTO: US Army/DARPA/CNBC

Planirani izgled naprednog pješačkog sustava pod imenom Tactical Operator Light Operator Suit (TALOS), kod kojeg je planiran visok stupanj integracije čovjeka i tehnologije. (FOTO: US Army/DARPA/CNBC)

I dok je poprilično lako zamisliti kakvu će prednost na bojištu imati vojnici-kiborzi, dužnosnici DARPA-e navode kako će razvoj dotične tehnologije donijeti mnogobrojne koristi i u svakodnevnom životu. Pritom se posebice ističu mogućnosti primjene u medicini, gdje bi ovakav tip tehnologije mogao pomoći slijepim ili gluhim osobama da opet vide ili čuju.

Međutim, za uspjeh projekta nužni su pomaci u nekoliko znanstvenih disciplina, poput neuroznanosti, sintetičke biologije i niskonaponske elektronike. Isto tako, uz hardverski dio posla, važan element projekta bit će i osmišljavanje softvera koji će kvalitetno interpretirati informacije na relaciji mozak – računalo, bez značajnijeg gubitka kvalitete i količine podataka.

Stoga je DARPA otvorena za suradnju s cijelim nizom subjekata, počevši od znanstveno-istraživačkih istitucija pa sve do privatnih firmi, uz obvezu kako će DARPA-ini partneri kasnije moći komercijalizirati rezultate svojih istraživanja.

Izvor: DARPA

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

17 komentara

17 Comments

 1. Вукашин Јелениђ

  siječanj 28, 2016 kod 3:24 pm

  već ih imaju.Kada uhapsiš amerskog vojnika on samo govori čin i službeni broj,kada ga priključiš na autogeni transformator,peva pesme.

  • Mirnes Arslanovic

   siječanj 28, 2016 kod 6:43 pm

   Ja sam sa svakim mogucim vojnikom radio i imao priliku popricati o mnogim stvarima,ovo o cemu ti pricas jarane je neki davni film koji ti je zalutao negdje u glavi

  • Вукашин Јелениђ

   siječanj 28, 2016 kod 9:14 pm

   Ti pričaš sa bivšim vojnikom JNA,a neznam sa kojim glumcima si ti pričao.Ja sam razgovarao i sa švapskim plaćenicima,malo su kukali,ali jebiga.

 2. Ivan Kovač

  siječanj 28, 2016 kod 3:32 pm

  Resistance is futile! 😀

 3. Azur M-emišević

  siječanj 28, 2016 kod 3:37 pm

  Nek ih naprave, kad kiborzi skontaju kakvi su Ameri pobit ce ih -))

 4. Exeunt Omnes

  siječanj 28, 2016 kod 3:38 pm

  Tehnicki smo svi kiborzi ako imalo ovisis a smartphoneu.

 5. Alija Alihodžić

  siječanj 28, 2016 kod 3:39 pm

  Nema potrebe, njihovi glumci sa desetinama plastičnih operacija već liče na kiborge,

 6. Robert Strenja

  siječanj 28, 2016 kod 3:46 pm

  a sto jos nisu ?

 7. Josip Zlatarević

  siječanj 28, 2016 kod 4:23 pm

  pff volontiram !

 8. Armin Avdic

  siječanj 28, 2016 kod 4:49 pm

  Vec je dosta toga u fazi testiranja u sklopu “future soldier” projekta. HUD na okularu na sljemu, egzoskeleton, specijalni panciri…

 9. Miroslav Sedlanić

  siječanj 28, 2016 kod 5:23 pm

  Ako se o tome otvoreno govori, onda ih 100% vec ima…

 10. Dominik Tucić

  siječanj 28, 2016 kod 8:03 pm

  Dođi Skynetu presveti i obriši nas s lica Zemlje

 11. Goran Vučković

  siječanj 28, 2016 kod 10:36 pm

  Mogu jedino stvoriti mog dedu iz nemoci…

 12. Marjan Mršnik

  siječanj 29, 2016 kod 2:45 pm

  ma neeeeeee..

 13. Ianus Christius

  siječanj 29, 2016 kod 3:25 pm

  …Napisao sam tekstualni članak u kojem spominjem rad Vaše stranice, pa bi Vam bio jako zahvalan ako bi ga mogli ovdje podijeliti… Unapred hvala 🙂 https://www.facebook.com/libertasnova/posts/1670115043201060

 14. Najljepse zenske haljine

  siječanj 30, 2016 kod 9:37 pm

  Okej je…ali mozete i mnogo bolje! <3

 15. Smjesna strana svijeta

  veljača 3, 2016 kod 10:13 am

  Ne znam za ostale ali ovo je meni ekstra…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh