Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Američka vojska razvija tehnologiju koja bi u konačnici trebala “čitati misli” vojnicima

Army Research Office (ARO) obvezao se uložiti u projekt 6,25 milijuna dolara, a istraživanje će se provoditi u sljedećih 5 godina

Foto: Pixabay

Vojska SAD-a već neko vrijeme ulaže sredstva u istraživanje neuroznanosti, kako bi razumjela značenje različitih signala u mozgu. Krajnji cilj je konstruiranje tehnologije u okviru koje bi vojnici mogli komunicirati samo mislima, što bi u konačnici prisluškivanje učinilo potpuno nemogućim. Naravno, ovakve tehnologije su još uvijek daleko od stvarnosti, ali postojeća istraživanja ukazuju na bizarne smjerove u kojima bi se moglo razvijati moderno ratovanje, pa čak i sami vojnici.

Army Research Office (ARO) obvezao se uložiti u projekt 6,25 milijuna dolara, a istraživanje će se provoditi u sljedećih 5 godina. Trenutno, ARO neuroznanstvenici tvrde da su već uspjeli dekodirati pojedine moždane signale, ali ističu da se ne radi o “čitanju misli”, već o prvom koraku ka razumijevanju različitih naredbi koje mozak izdaje, prenosi Futurism.

Najuspješniji dio projekta su istraživanja vezana za signale koji diktiraju ponašanje individue. U sljedećem koraku bi trebalo protumačiti i druge kategorije kako bi se moždani valovi preveli u “jezik” koji računalo može razumjeti.

Konačno, kad računala budu mogla komunicirati direktno s mozgovima korisnika, pojavit će se i kiborg vojnik budućnosti, no pred znanstvenicima je dug i složen put, s obzirom na to da tvrde da je čitanje signala lako, ali je razumijevanje pročitanog sasvim druga stvar.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Prema novom ugovoru između tvrtke SpaceX i američke vojske, početna ispitivanja ove rakete očekuju se u 2021. godini.

Tehnologija

AR naočale za pse su proizvod tvrtke Command Sight, a kreirane su kako bi psi primali naredbe s udaljenosti.

Robotika

Vježba koja je provedena prošlog tjedna predstavlja jedan od najvećih eksperimenata visoke tehnologije u američkoj vojsci ikad.

Svemir

U istraživanju se navodi i da se svi pokazatelji vraćaju u normalu nakon sedam mjeseci boravka na Zemlji.