Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Američka vojska želi graditi tvornice i druge velike objekte na Mjesecu

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao “ulaz u Sunčev sustav”.

Foto: Pixabay

Tajna američka vojna jedinica traži načine za izgradnju tvornica i drugih velikih objekata na Mjesecu koje bi služile Ministarstvu obrane.

Agencija Ministarstva obrane odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a (DARPA) pokrenula je novi program naziva “Nova proizvodnja, materijali i efikasan dizajn za orbitu i Mjesec” (NOM4D), koji bi mogao dovesti do razvoja novih tehnologija za podizanje velikih lunarnih struktura koje će se graditi u svemiru.

Građevine bi trebale biti građene od različitih materijala, a trebale bi imati i novi koncept te nezemaljski dizajn, koji bi se mogao koristiti za izgradnju “velikih i otpornih sustava”.

Od tvrtki koje će predlagati tehnologije koje bi DARPA mogla izabrati za svoj projekt, traže se ideje o dizajnu koji bi bio toliko učinkovit da će se moći graditi izvan Zemlje.

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao “ulaz u Sunčev sustav”. NASA-ina misija Artemis želi do 2024. godine spustiti astronaute na Mjesec, a krajnji cilj je uspostava trajne ljudske prisutnosti na Mjesecu. Jedna od najvećih prepreka postizanju toga je pronalaženje načina za iskorištavanje resursa na Mjesecu koji bi se u budućnosti mogli koristiti za izgradnju lunarnih građevina, piše Independent.

NASA aktivno razmišlja o razvoju neke vrste smještaja na Mjesecu u kojem bi mogli boraviti astronauti.

S druge strane, Ruska svemirska agencija Roscosmos pregovara s Kinom i drugim međunarodnim partnerima oko formiranja baze na Mjesecu.

Generalni direktor Roscosmosa, Dmitrij Rogozin, naveo je da trenutno traju pregovori oko uspostavljanja istraživačke baze na Zemljinom satelitu. Rusija planira poslati astronaute na Mjesec 2028. godine.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako baterija funkcionira tema je koja postaje sve važnija u našem svakodnevnom životu. Od pametnih telefona i prijenosnih računala do električnih automobila i pametnih...

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...