Connect with us

Hi, what are you looking for?

Svemir

Američki znanstvenici uspješno testirali solarni panel u svemiru

Testirani panel zapravo je prototip sustava koji je u svemir lansiran u svibnju prošle godine

Grupa znanstvenika koja radi za Pentagon uspješno je testirala u svemiru solarni panel veličine kutije za pizzu. Solarni panel je zamišljen kao prototip budućeg sustava za slanje električne energije iz svemira na bilo koju točku na zemlji.

Dakle, s razvojem novih svemirskih solarnih panela, u budućnosti bi moglo biti moguće prikupljanje električne energije potom transferiranje i korištenje iste na Zemlji.

Testirani panel zapravo je prototip sustava koji je u svemir lansiran u svibnju prošle godine. Panel je u svemir stigao uz pomoć drona X-37B. Dizajniran je tako da sakuplja, pretvara i šalje električnu energiju iz svemira na bilo koju točku na Zemlji.

Prototip je poznat kao Fotonaponski radiofrekventni antenski modul (PRAM), a obavljeni testovi su pokazali da može sakupljati zračenje iz svemira i pretvoriti ga u električnu energiju. Dron koji nosi panel, Zemlju obiđe za 90 minuta, a pri tom sakuplja energiju koja ne prolazi kroz našu atmosferu, prenosi CNN.

Znanstvenici koji sudjeluju u ovom projektu, koji je određeno vrijeme bio označen kao strogo povjerljiv, rekli su da je “probni panel veličine kutije za pizzu”.

Sustav tek treba poslati energiju nazad na Zemlju, ali spomenuta tehnologija već je dokazana. Također, tim znanstvenika navodi da ako se projekt razvije i ako “bude sadržavao ogromne svemirske solarne antene, mogao bi emitirati mikrovalove, koji bi se mogli u bilo kojem dijelu našeg planeta pretvoriti u električnu energiju.

Tehnika pretvorbe energije pokazala se funkcionalnom, ali takav sustav je inače skup i potrebne su godine kako bi se investicija isplatila.

Jednom kad se ostvare prva bitna slanja energije iz svemira i kad sustav počne raditi u punom kapacitetu, ekološke prednosti bit će neprocjenjive, tvrde znanstvenici.

Možda će vas zanimati

Vrijeme se, kako ga mi razumijemo, nepovratno kreće iz prošlosti u budućnost. No, jedan međunarodni trio teorijskih fizičara sugerira da postoji više od jedne...

Većina znanstvenika slaže se da je svemir započeo Velikim praskom. No, kako znamo da se nešto dogodilo prije toliko vremena? Svemir se širi Kad...

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Advertisement