Connect with us

Znanost

Inženjerstvo

Američko zrakoplovstvo radi na novom bombarderu


Legendarni B-52 možda će napokon dobiti „unuče“…

Boeingov prijedlog za novi zrakoplov (izvor: Popsci)

Boeingov prijedlog za novi zrakoplov (izvor: Popsci)

Prema navodima tijela američkog kongresa, Ratno zrakoplovstvo potiho povećava budžet za novi bombarder te su također  početkom mjeseca vodećim tvrtkama poslali popis zahtjeva za projekt. Novi bombarderi trebali bi ispuniti dva zadatka: zamijeniti ostarjelu flotu i sigurno napadati ciljeve usprkos novim obrambenim tehnologijama.

Boeing B-52: uzdanica američkog ratnog zrakoplovstva od 1955. (izvor: Wikipedia)

Boeing B-52: uzdanica američkog ratnog zrakoplovstva od 1955. (izvor: Wikipedia)

Planovi za novi bombarderu otkriveni su prije nekoliko godina. 2012. tvrtka Northrop Grumman dala je predložak za bombarder koji bi bio uži od legendarnog B-2 Spirita, no zadržao bi njegov oblik letećeg krila. Northropovi inženjeri također razvijaju nove oplate koje upijaju radarske zrake, a mogu se prilagoditi različitim obrambenim sustavima. Takav bi bombarder uvelike proširio mogućnosti ratnog zrakoplovstva da napada dobro zaštićene ciljeve duboko u neprijateljskom teritoriju. Za ostarjele B-52 bombardere to je već duže vrijeme nemoguća misija. Američka vojska planira naručiti između 80 i 100 novih bombardera, a u službu bi stupili sredinom 2020. godine.

Northrop Grumman B-2 Spirit (izvor: Wikipedia)

U ožujku ove godine u Teksasu je viđen i slikan novi zrakoplov V-oblika što je sukladno s najavama kongresa o povećanju budžeta. Za tzv. projekt LRS-B (Long Range Strike Bomber) 2013. godine izdvojeno je skoro 3.5 milijarde dolara, a smatra se kako je ranije već potrošena određena količina tajnih sredstava za razvoj. Poznavatelje prilika to ne čudi jer je danas poznato kako su F-117 Nighthawk i već spomenuti B-2 Spirit razvijani u najvećoj tajnosti s novcem koji je uplaćivan na račune za čije postojanje nije znao niti sam kongres.

Iako još uvijek traje nadmetanje za ovaj vrlo unosan posao, obje strane još uvijek šute o projektu.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Inženjerstvo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh