Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Amerikanci imaju niži IQ od Europljana, mit ili istina?

Foto: Pixabay

Davne 1923. se olovo dodalo u benzin kako bi se bolje održavao motor. No, izgleda da je to olovo naštetilo mozgu ljudi.

Novo istraživanje navodi da je izlaganje automobilskim ispušnim plinovima koji sadržavaju olovo uzrokovalo smanjenje IQ. Preciznije, naveden je gubitak od 824 milijuna IQ bodova kod više od 170 milijuna Amerikanaca. To je otprilike polovica stanovništva Sjedinjenih Američkih Država.

Voditelji studije navode da bi svi Amerikanci rođeni prije 1996. mogli biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s olovom. Olovo u benzinu je zabranjeno 1996. godine. Smatra se da najveće posljedice imaju oni koji su bili djeca tijekom 1960-ih i 1970-ih. Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kako olovo ulazi u naše tijelo?

Olovo kao takvo je neurotoksično i može erodirati neurone nakon što uđe u tijelo. Zbog toga, ne postoji sigurna razina izloženosti. Mala djeca su posebno osjetljiva na olovo jer lako poremeti razvoj mozga što rezultira nižim kognitivnim sposobnostima. Olovo može dospjeti u krvotok nakon što se udahne kao prašina, proguta ili pak konzumira u vodi. Kada dospije u krv, može lako prijeći krvno-moždanu barijeru i na taj način doći do mozga.

Istraživači su koristili javno dostupne podatke o razinama olova u krvi kod djece, upotrebi olovnog plina i statističke podatke o stanovništvu. Rezultati koje su dobili bili su poprilično neočekivani. Ne radi se o neznatno nižem IQ, nego o broju dovoljno velikom da osobu prebaci u drugi rank intelektualnosti (npr. sa prosječne inteligencije na ispodprosječnu). U prosjeku, osoba je izgubila 3 IQ boda. Oni koji su rođeni tijekom 60ih i 70ih su u prosjeku izgubili i do 6 IQ bodova.

Ovo istraživanje je potvrdilo sumnje većine Europljana. Daljnja istraživanja će se usmjeriti na dugoročni utjecaj olova na psihičko zdravlje.

Možda će vas zanimati

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Neuroznanost

Postojalo je uvijek mnogo glasina o ljevorukim ljudima. Nagađalo se da umiru mlađi, da se delinkventnije ponašaju i piju više alkohola. No, što su studije...

Psihologija

Razgovarajte s djecom što je moguće više

Biologija

Nije šala, objavljeno je u časopisu Translational Psychology.