Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Antarktički kraljevski pingvini polako izumiru

Nije teško pogoditi koji je razlog tome

Kraljevski pingvini su druga najveća vrsta pingvina poslije carskih pingvina. Povećanje temperatura zbog klimatskih promjena bi do kraja stoljeća moglo s lica zemlje izbrisati čak 70 % vrste, upozoravaju znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change.

Celine Le Bohec, populacijska ekologinja na Sveučilištu CNRS u Strasbourgu i jedna od autorica spomenute studije, izračunala je da će oko 1,1 milijuna parova kraljevskih pingvina biti prisiljeno napustiti trenutno mjesto parenja, a to su otoci Crozet, Prince Edward i Kerguelen, u svega nekoliko desetljeća.

Razlog crnim predviđanjima je to što klimatske promjene utječu na premještaj lignji i riba o kojima ovisi i prehrana kraljevskih pingvina pa će te velike ptice morati plivati puno dalje kako bi pronašle hranu za mladunčad.

Za većinu svih pingvinskih kolonija duljina ljetnih izbivanja njihovih roditelja zbog potrage za hranom uskoro će biti toliko duga da će mladunci od izgladnjelosti ugibati, upozoravaju znanstvenici.

Alternativa za kraljevske pingvine je bolna: razmnožavati se ili se prehranjivati.

Nisu svi otoci pogodni za velike pingvinske kolonije. “Poznato je kako se kraljevski pingvini razmnožavaju isključivo na specifično izoliranim otocima bez ledenog pokrova i s prilično lakim pristupom moru”, objasnio je glavni autor studije Robin Cristofari iz Znanstvenog centra u Monaku.

Na području spomenutih otoka (Crozeta, Princea Edwarda i Kerguelena) pingvini uspijevaju prijeći čak i 600 km, loveći ribu u antarktičkim vodama te se svejedno na vrijeme vratiti gladnim mladuncima kako bi ih nahranili.

S obzirom na sve jače zagrijavanje oceana, antarktička polarna fronta se premješta sve dalje prema jugu, a ona je prilično značajna zato što obuhvaća područja na kojima se duboka mora niskih temperatura miješaju s morima umjerenijih temperatura zbog čega je tamo bogata flora i fauna.

S obzirom na sve već spomenuto, kraljevski pingvini će morati se premještati na druga područja ili će jednostavno izumrijeti.

Le Bohec smatra kako bi alarmantno stanje koje se sada odnosi na kraljevske pingvine trebalo svima poslužiti kao bitno upozorenje na budućnost čitavog morskog svijeta antarktičkog područja.

Aktivisti za zaštitu okoliša i znanstvenici predlažu stvaranje velikog morskog područja na Antarktici koje bi trebalo biti zaštićeno. Cijelu zamisao je iznijela Njemačka, a sad je podupiru i druge članice EU. Ako se sve to ostvari, sve životinjske vrste na tom kritičnom području (od oko 1,8 milijuna kilometara kvadratnih u kojem će biti zabranjen ribolov) –  bit će onda zaštićene.

Prijedlog će biti u listopadu iznesen pred odbor koji radi pod nazivom Konvencija za očuvanje i zaštitu antarktičkoga živog svijeta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine

Biljke i životinje

Australski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija znanstvenika sa Sveučilišta Novi Južni Wales. Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca...

Znanost

Znanstvenici s Cambridgea tvrde da nas može uništiti glad, roboti ubojice, asteroridi, ali i – tirani. Dabogda živio u zanimljiva vremena, kaže stara kletva....

Arheologija i paleontologija

Dolazak naših predaka u Europu prije otprilike 40 tisuća godina poklopio se s izumiranjem špiljskog medvjeda, otkrili su znanstvenici. Novi dokazi ukazuju na to...

Oglašavanje