Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Oboljenja i poremećaji

Antibiotici i vitamin C pokazali učinkovitost u borbi protiv raka

Rak je bolest koja u posljednje vrijeme uzima sve više maha, a oboljeli primaju razne vrste terapija koje su jako iscrpljujuće i imaju brojne nuspojave. Najnovija studija sa Sveučilišta Salford bi mogla donijeti novu nadu u borbi protiv karcinoma.

Naime, znanstvenici su otkrili kako bi antibiotici i vitamin C mogli biti i do 100 puta učinkovitiji u uništavanju stanica raka od standardnih lijekova koji se trenutno upotrebljavaju.

U laboratorijskim ispitivanjima stručnjaci su najprije koristili antibiotike, a nakon njih vitamin C. To je rezultiralo odumiranjem stanica raka jer im je bio oduzet izvor hrane. One su doslovno umrle od gladi.

Vitamin C i antibiotik doksiclin su relativno netoksični i mogli bi u velikoj mjeri smanjiti nuspojave koje nastaju nakon uporabe standardnih lijekova.

Autor studije prof. Michael Lisanti kaže: “Dokazali smo kako vitamin C i drugi netoksični spojevi mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka. Naši rezultati su jako važni i mogli bi ići na daljnja klinička testiranja te bi se mogli koristiti uz konvencionalne terapije pri sprječavanju ponovnog vraćanja tumora i širenja metastaza. ”

U studiji znanstvenici su stanicama raka tri mjeseca davali povećane doze doksiclina. Potom su im dali vitamin C koji je ograničio njihov izvor energije. Dobivale su samo glukozu. Zbog toga su stanice živjele, ali su bile jako oslabljene. Vitamin C se umiješao u proces nastajanja energije. Potom su im znanstvenici uskratili glukozu što je rezultiralo izgladnjivanjem stanica.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Oncotarget i stručnjaci sa Sveučilišta Salford smatraju kako je ova metoda 100 puta učinkovitija od standardnih terapija u liječenju karcinoma te bi se s njim mogle smanjiti neugodne i iscrpljujuće nuspojave.

23 komentara

23 Comments

 1. Senad Kolasinac

  lipanj 19, 2017 kod 7:23 pm

  Koliko sam uspio da iz teksta shvatim, ovdje je kombincija antibiotika i vitamina C aplicirana in vitro. Mnoge supstance uništavaju ćelije raka in vitro, ali iin vivo to najčešće ne radi tako efikasno.

  Uglavnom, trebalo bi ovo uzeti sa velikom dozom rezerve. Ni antibiotici ni velike količine vitamina C nisu baš bezazleni.

  • Vikii Viki

   lipanj 20, 2017 kod 5:50 am

   višak vitamina c ispišaš, vit c se ne gomila u organizmu, a troši se ko da ti više nikad neće trebati…prije 20 godina preporučene dnevne doze vit c su bile oko 3-4 grama, a danas su oko 200 miligrama ili cak manje, ja se držim one preporuke od prije 20 godina i nikad mi ništa nije, a uzmem čak i više kad sam bolesna

  • Senad Kolasinac

   lipanj 20, 2017 kod 6:05 am

   “Posljedice vrlo velikih doza (preko 2 g dnevno) su najčešće gastrointestinalne smetnje.”

   http://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/preventiva/simptomi-predoziranja-vitaminom-c/

  • Senad Kolasinac

   lipanj 20, 2017 kod 6:08 am

   ” Iako se vitamin C rastapa u vodi te se višak izlučuje putem urina i njemački liječnik Klaus Scheffer smatra kako s njegovim unosom ne treba pretjerivati, naročito ne s dijetetskim proizvodima askorbinske kiseline.”

  • Senad Kolasinac

   lipanj 20, 2017 kod 6:08 am

   “Liječnik tvrdi kako predoziranje ovim vitaminom može izazvati nesanicu, glavobolju, gastrointestinalne smetnje – grčeve u želudcu, mučnine, povraćanje i proljev ali i nanijeti štetu našim bubrezima stvarajući kamenac.”

 2. Manuel Perković

  lipanj 19, 2017 kod 9:53 pm

  Thc vitamin

  • Senad Kolasinac

   lipanj 20, 2017 kod 5:55 am

   Vitamin? Hoćeš reći da čovjek ne može pravilno funkcionirati bez THC-A?

   https://sh.wikipedia.org/wiki/Vitamin

  • Manuel Perković

   lipanj 20, 2017 kod 11:53 am

   Neznam u čemu je problem i po čemu ste to zaključili? Ja sam stanovnik planete Zemlje, ne neke izmišljene države i izmišljenih granica stoga imam pravo kao i svaki drugi čovjek pa i vi na svoje mišljenje. Ja vas ne napadam i ne osporavam vaše mišljenje pa vas molim da ne osporavate niti vi moje… Toliko od mene hvala…

 3. Ivan Bago

  lipanj 20, 2017 kod 10:52 am

  Metak takodjer ubija stanice raka in vitro…

 4. Goran Netahly

  lipanj 20, 2017 kod 6:15 pm

  A da?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh