Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi iskopali nove informacije o podrijetlu Maya

Maye su poznate po svojim hramovima, naprednom sustavu pisanja te po matematici i astrologiji, no korijeni ove civilizacije još su uvijek misterija.

iskopine-maya

(Credit: Takeshi Inomata, University of Arizona)

Nova studija koja će biti objavljena u časopisu Science mogla bi u pitanje dovesti istinitost dviju vodećih teorija o nastanku ove drevne civilizacije. U njoj se tvrdi kako su njezini korijeni ipak složeniji nego što se dosad mislilo.

Većina se antropologa danas opredjeljuje za jednu od dvije teorije o nastanku Maya. Jedna smatra da su se Maye razvile samostalno u džunglama današnje Gvatemale i južnog Meksika, dok druga teorija govori da su se Maye razvile pod utjecajem starijih Olmeka i njihovog centra La Venta.

Tim arheologa pod vodstvom Takeshija Inomate i Daniele Triadan smatra da nijedna teorija ne daje uvid u cijelu priču.

Iskopavanjem u Ceibalu, gradu gdje su Maye živjele, istraživači su otkrili kako Ceibal datira iz vremena 200 godina prije uspona La Vente kao glavnog centra, što znači da La Venta vjerojatno nije utjecala na razvoj Maya. “Ovo ne znači da su Maye starije od Olmeka koji su imali drugo središte prije La Vente niti da su se Maye razvile potpuno neovisno, bez tuđih utjecaja”, smatraju znanstvenici.

Ovaj pronalazak znači da su i Ceibal i La Venta bili dijelom mijenjanja kulture u razdoblju između 1150. i 800. godine prije Krista. “Razvoj Maya puno je složeniji nego što smo dosad mislili”, rekao je student antropologije i jedan od autora studije, Victor Castillo. “Dosad smo smatrali da su se Maye razvile neovisno ili pod utjecajem drugih kultura što bi pokrenulo društvenu složenost njihove civilizacije. Sad mislimo da nije sve tako crno-bijelo.”

Neosporne su sličnosti između Ceibala i La Vente – primjerice rituali i slična arhitektura, prvenstveno njihove piramide koje su obilježile čitavu srednjoameričku civilizaciju, a koje nisu postojale u ranijem glavnom središtu Olmeka, San Lorenzu.

Istraživači ne smatraju kako je ovo kopiranje gradova. To je rezultat kulture koja se širila kroz veliko geografsko područje oko 1000. godine prije Krista kad se glavno središte Olmeka selilo iz San Lorenza u La Ventu.

“Velike društvene promjene su se događale od južnog teritorija Maya pa sve do obale Chiapasa i južne obale Meksičkog zaljeva, a Ceibal je bio dio tih promjena. “Pojava novih oblika društva s novom arhitekturom i ritualima bila je temelj za druge srednjoameričke civilizacije koje su uslijedile.”

Ovi rezultati temelje se na sedam godina iskopavanja u Ceibalu, a ostali autori uključeni u istraživanje su japanski istraživači Kazuo Aoyama sa Sveučilišta u Ibarakiju te Mito i Hitoshi Yonenobu s Edukacijskog fakulteta Naruto u Tokushimi.

“Tražili smo kulturne običaje koje su dijelili brojni centri srednjoameričkih civilizacija – pogotovo rituale i izgradnju piramida”, rekao je Inomata. “Ovo nam daje nova saznanja o počecima Maya i novi uvid u bogatu kulturu koju su dijelile brojne srednjoameričke civilizacije toga doba.”

Izvor: University of Arizona

Možda će vas zanimati

Na rubu znanosti

Nijedan mitski pojam ne budi toliko misterije i interesa koliko Atlantida, vrlo napredna civilizacija koja je naglo nestala prije nekoliko tisuća godina. Tako se...

Arheologija i paleontologija

Meksički znanstvenici otkrili su da glavna piramida drevne civilizacije Maya, Kukulkan u ruševnom gradu Chichen Itza leži iznad podzemne rijeke. Otkriće je izazvalo i...