Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi otkrili 5.000 godina staru pivovaru u Egiptu

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

Arheolozi su otkrili masivnu 5.000 godina staru pivovaru u drevnom egipatskom gradu Abydosu, priopćilo je egipatsko Ministarstvo turizma i starina.

Pivovara vjerojatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, oko 3100. godine prije Krista, što ju čini najstarijom pivovarom koja je pronađena na tom području, prenosi CNN.

Dr. Matthew Adams sa Sveučilišta New York, jedan o čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. Prethodna iskapanja na tom području otkrila su dokaze da se pivo koristilo tijekom žrtvenih obreda.

Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

“Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, od kojih je svaki sadržavao po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode, a pivovara je mogla istodobno proizvoditi čak 22.400 litara piva” objasnio je Mostafa Waziry, glavni tajnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antike.

Službenici žele pokazati novootkrivene artefakte dok pokušavaju oživjeti egipatski turizam koji je žestoko pogođen pandemijom koronavirusa.

Međunarodni letovi u Egiptu obustavljeni su u ožujku, zajedno sa zatvaranjem arheoloških nalazišta i muzeja. Broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se s 13,1 milijun u 2019. godini na 3,5 milijuna u 2020.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Bolest je potvrđena na kosturu djeteta koje je umrlo u srednjovjekovnoj Francuskoj prije 1500 godina. Prema navodima arheologa, način na koji je dijete pokopano...

Znanost

Iako su nam stari Egipćani ostavili velike tekstualne informacije i mnoge mumije, jedva da postoje izvori koji nas informiraju o njihovoj praksi balzamiranja. U...

Arheologija i paleontologija

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude diljem svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerojatno izgledale. Istraživači...

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...