Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi otkrili 5.000 godina staru pivovaru u Egiptu

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva

Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

Arheolozi su otkrili masivnu 5.000 godina staru pivovaru u drevnom egipatskom gradu Abydosu, priopćilo je egipatsko Ministarstvo turizma i starina.

Pivovara vjerojatno datira iz vremena vladavine kralja Narmera, oko 3100. godine prije Krista, što ju čini najstarijom pivovarom koja je pronađena na tom području, prenosi CNN.

Dr. Matthew Adams sa Sveučilišta New York, jedan o čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. Prethodna iskapanja na tom području otkrila su dokaze da se pivo koristilo tijekom žrtvenih obreda.

Foto: Egipatsko Ministarstvo turizma i starina

“Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, od kojih je svaki sadržavao po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode, a pivovara je mogla istodobno proizvoditi čak 22.400 litara piva” objasnio je Mostafa Waziry, glavni tajnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antike.

Službenici žele pokazati novootkrivene artefakte dok pokušavaju oživjeti egipatski turizam koji je žestoko pogođen pandemijom koronavirusa.

Međunarodni letovi u Egiptu obustavljeni su u ožujku, zajedno sa zatvaranjem arheoloških nalazišta i muzeja. Broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se s 13,1 milijun u 2019. godini na 3,5 milijuna u 2020.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Arheolozi u Švedskoj su nedavno naletjeli na izuzetno značajan nalaz – otkrili su ostatke visokog i moćnog čovjeka iz srednjeg vijeka, ukopanog uz svoj...

Arheologija i paleontologija

Arheološki timovi koji rade na lokaciji drevnog kamenog grada Houchengzui u Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnoj regiji na sjeveru Kine, ostvarili su značajno otkriće. Otkrili su...

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili značajne nalaze u grobnoj humci “Herlaugshagen” u Norveškoj, što bi moglo preoblikovati razumijevanje povijesti Skandinavije. Ove godine, tim istraživača iz Norveškog...

Arheologija i paleontologija

U nedavno otkrivenim ruševinama Pompeja, arheolozi su naišli na pekarnicu koja je bila zatvoren prostor gdje su robovi bili prisiljeni na proizvodnju kruha. Ovaj...