Connect with us

Znanost

Foto: UC/Izvor: IFL Science

Arheologija i paleontologija

Arheolozi pronašli “jedno od najfinijih djela prapovijesne grčke umjetnosti ikad” u grobnici Grifonskog ratnika

Već nekoliko godina arheolozi se okupljaju oko 3.500 godina stare grobnice ratnika iz brončanog doba kojeg nazivaju Grifonski ratnik (Griffin Warrior). U ovoj drevnoj grobnici prethodno su otkriveni kostur ratnika i niz nakita. Sada, Sveučilište u Cincinnatiju otkrilo je ono što nazivaju „njegovom najljepšom povijesnom ponudom dosad“.

Znanstvenici koji rade na nalazištu u jugozapadnoj Grčkoj otkrili su prekrasno izrezbareni dragulj koji opisuju kao „jedno od najfinijih djela prapovijesne grčke umjetnosti ikad otkriveno“.

Dragulj je pečatni kamen pod nazivom „Pilos ratuje s Agatom“. Rezbarenja na kamenu predočuju priču koja podsjeća na epsku grčku pjesmu, gdje pobijeđeni neprijatelj leži poražen dok pobjedonosni ratnik podiže svoj mač kako bi zadao fatalni udarac. Povjesničari koji proučavaju nalaz vjeruju da to gotovo sigurno prikazuje legendardnu priču dobro poznatu drevnoj minojskoj i mikenskoj kulturi. Pečatni kamen veličine kolačića bio je prekriven vapnencem tijekom tisućljeća, pa su znanstvenici morali koristiti moćne leće kamere i fotomikroskopiju kako bi otkrili njegovu nekadašnju ljepotu.

Foto: Umjetnički prikaz čitave scene. Sveučilište u Cincinnatiju

Čini se da se njihov trud isplatio:

„Gledanje slike po prvi put bilo je vrlo dirljivo iskustvo, i još uvijek jest. Neke ljude je dovelo do suza“, rekla je Shari Stocker, viša znanstvena suradnica na Odsjeku za klasiku pri Sveučilištu u Cincinnatiju, u izjavi.

„Neki detalji na ovome su veličine samo pola milimetra“, dodao je istraživač Jack Davis. „Neshvatljivo su mali.“

Foto: Ovaj čisti prikaz omogućen je fotomikroskopskim tehnikama snimanja. Sveučilište u Cincinnatiju

Grobnica Grifonskog ratnika otkrivena je u blizini palače Nestor, mikenske grčke palače koja se nalazi između grada Pylosa i drevnog polisa Khôre. Njegov nadimak dolazi od bjelokosne plakete ukrašene mitskom zvijeri (grifonom), koja je pronađena u njegovom grobu. Zahvaljujući relativno dobrom stanju njegovog kostura, antropolozi i stručnjaci anatomskih znanosti uspjeli su digitalno rekonstruirati kako je ovaj prestižni ratnik izgledao.

„Čini se da su Minojci proizvodili umjetnost takve vrste kakvu nitko nikada nije zamišljao da su sposobni proizvoditi“, objasnio je Davis. „To pokazuje da je njihova sposobnost i interes za reprezentacijsku umjetnost, osobito za pokret i ljudsku anatomiju, daleko iznad onog što se zamišlja. U kombinaciji sa stiliziranim značajkama, to je samo po sebi izvanredno.“

„Ono što je fascinantno je da je reprezentacija ljudskog tijela na takvoj razini detalja i muskulature koja se ne može ponovno pronaći sve do klasičnog perioda grčke umjetnosti tisuću godina kasnije“, dodao je. „To je spektakularan nalaz.“

8 komentara

8 Comments

 1. Josip Špicar

  studeni 8, 2017 kod 5:51 pm

  E pa ako su Minojci u pitanju, onda to nije grcka, nego je minojska umjetnost. Minojci vjerojatno nisu bili Indo-europljani, a kamoli da bi bili Grci.

  • Josip Špicar

   studeni 9, 2017 kod 9:28 am

   Ne, nego su jednostavno bili jedan od mnogih neindoeuropskih naroda na ovom svijetu. Nisu svi ljudi Indo-europljani. Nisu cak ni svi u Europi Indo-europljani.

  • Josip Špicar

   studeni 9, 2017 kod 10:07 am

   Ne, vise je: dodjoh – vidjeh – unistili me

 2. Josip Čuljak

  studeni 8, 2017 kod 5:52 pm

  Eugen Prskalo

 3. Nermin Sarajlic

  studeni 8, 2017 kod 6:18 pm

  Ilda Mumić Sarajlić

 4. Silvija Lelas

  studeni 8, 2017 kod 7:35 pm

  Zrinka Todorić

 5. Enimark Ponjević

  studeni 8, 2017 kod 9:07 pm

  Fake!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh