Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi pronašli ostatke neandertalaca u špilji u blizini Rima

Foto: Screenshot YouTube / Reuters

Arheolozi su otkrili ostatke devet neandertalaca u špilji nedaleko od Rima, priopćilo je u subotu talijansko Ministarstvo kulture.

U priopćenju se navodi da osam posmrtnih ostataka datira od prije 50.000 i 68.000 godina, a jedan, najstariji, iz perioda od prije 90.000 i 100.000 godina.

Ostaci su pronađeni u prapovijesnim špiljama Grotta Guattari, koje su otkrivene prije više od 80 godina, a smještene su na oko 100 metara od obale Tirenskog mora u regiji Lazio, prenosi Reuters.

Na video snimkama koje je objavilo Ministarstvo moguće je vidjeti kosti, lubanje i druge dijelove tijela pronađene na tom mjestu.

Neandertalac je naziv za poseban tip prapovijesnog čovjeka koji je naseljavao Europu i dio Azije, a izumro je prije oko 40 000 godina. Nije poznato što ih je ubilo, premda teorije navode da je do izumiranja došlo zbog nesposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama i povećane konkurencije modernih ljudi.

Ako uzmemo u obzir i druge ostatke pronađene prije na istom mjestu, u Grotta Guattari pronađeno je ukupno 11 osoba. Grotta Guattari predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta na svijetu kad je povijest neandertalaca u pitanju.

Pronađeni su i životinjski ostaci, uključujući aurohe, velika izumrla goveda.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...