Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi pronašli ostatke neandertalaca u špilji u blizini Rima

Foto: Screenshot YouTube / Reuters

Arheolozi su otkrili ostatke devet neandertalaca u špilji nedaleko od Rima, priopćilo je u subotu talijansko Ministarstvo kulture.

U priopćenju se navodi da osam posmrtnih ostataka datira od prije 50.000 i 68.000 godina, a jedan, najstariji, iz perioda od prije 90.000 i 100.000 godina.

Ostaci su pronađeni u prapovijesnim špiljama Grotta Guattari, koje su otkrivene prije više od 80 godina, a smještene su na oko 100 metara od obale Tirenskog mora u regiji Lazio, prenosi Reuters.

Na video snimkama koje je objavilo Ministarstvo moguće je vidjeti kosti, lubanje i druge dijelove tijela pronađene na tom mjestu.

Neandertalac je naziv za poseban tip prapovijesnog čovjeka koji je naseljavao Europu i dio Azije, a izumro je prije oko 40 000 godina. Nije poznato što ih je ubilo, premda teorije navode da je do izumiranja došlo zbog nesposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama i povećane konkurencije modernih ljudi.

Ako uzmemo u obzir i druge ostatke pronađene prije na istom mjestu, u Grotta Guattari pronađeno je ukupno 11 osoba. Grotta Guattari predstavlja jedno od najznačajnijih mjesta na svijetu kad je povijest neandertalaca u pitanju.

Pronađeni su i životinjski ostaci, uključujući aurohe, velika izumrla goveda.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Bolest je potvrđena na kosturu djeteta koje je umrlo u srednjovjekovnoj Francuskoj prije 1500 godina. Prema navodima arheologa, način na koji je dijete pokopano...

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Svemir

Većina dijelova kineske velike rakete koja kruži nekontrolirano oko Zemlje će sagorjeti prilikom ulaska u atmosferu. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, rekao...

Arheologija i paleontologija

Pivovara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva