Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Arheolozi u Pompejima otkrili ‘najšokantniji primjer rimskog ropstva’

Arheolozi su u Pompejima otkrili 'najšokantniji primjer rimskog ropstva'
Shutterstock

U nedavno otkrivenim ruševinama Pompeja, arheolozi su naišli na pekarnicu koja je bila zatvoren prostor gdje su robovi bili prisiljeni na proizvodnju kruha. Ovaj nalaz predstavlja jedan od najšokantnijih primjera ropstva u antičkom rimskom gradu. Pekarnica, smještena u sklopu kuće otkrivene tijekom iskopavanja u regiji Regio IX Arheološkog parka Pompeji, karakterizira se malim prozorima zaštićenim željeznim rešetkama.

Ovo otkriće pruža uvid u život robova u Pompejima, koji su često bili zanemareni u povijesnim zapisima, iako su činili većinu populacije i bili osnovni stup gospodarstva, kulture i strukture rimske civilizacije. Kuća je bila u fazi obnove kada je uništena erupcijom Vezuva 79. godine. Nedavno su u jednoj od soba pekarnice pronađeni posmrtni ostaci triju žrtava, ukazujući da su u njoj još uvijek živjeli ljudi.

U pekarnici su pronađene oznake koje su koordinirale kretanje robova i životinja s povezima na očima. Kuća je bila podijeljena na stambeni dio, ukrašen raskošnim freskama, i pekarnicu, u kojoj su robovi bili prisiljeni na mukotrpan rad. Prostor pekarnice bio je izoliran od vanjskog svijeta, s jedinim izlazom koji vodi u glavnu dvoranu kuće.

Gabriel Zuchtriegel, direktor Arheološkog parka Pompeji, izjavio je: “Ovo je prostor gdje moramo zamisliti prisutnost ljudi ropskog statusa čija je sloboda kretanja bila ograničena od strane vlasnika. To predstavlja najšokantniju stranu drevnog ropstva, lišenu povjerenja i obećanja o oslobođenju, gdje prevladava grubo nasilje, što potvrđuju željezne rešetke na prozorima.”

Godine 2021. pronađena je soba u kojoj su živjeli robovi s tri drvena kreveta, loncem i drvenom škrinjom u velikoj vili u Civiti Giuliani, predgrađu drevnih Pompeja. U istoj vili godinu dana ranije pronađeni su ostaci dviju žrtava, za koje se vjeruje da su bili gospodar i njegov rob.

Djelomično mumificirani ostaci, uključujući kosu i kosti, bivše porobljene osobe koja je napredovala u društvenim činovima pronađeni su u grobnici u nekropoli Porta Sarno, jednoj od glavnih kapija u Pompejima, 2021. godine. Grobnica datira iz desetljeća prije nego što je grad uništen.

Izložba posvećena porobljenom narodu Pompeja započinje 15. prosinca u Arheološkom parku Pompeji.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Arheolozi u Švedskoj su nedavno naletjeli na izuzetno značajan nalaz – otkrili su ostatke visokog i moćnog čovjeka iz srednjeg vijeka, ukopanog uz svoj...

Arheologija i paleontologija

Arheološki timovi koji rade na lokaciji drevnog kamenog grada Houchengzui u Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnoj regiji na sjeveru Kine, ostvarili su značajno otkriće. Otkrili su...

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili značajne nalaze u grobnoj humci “Herlaugshagen” u Norveškoj, što bi moglo preoblikovati razumijevanje povijesti Skandinavije. Ove godine, tim istraživača iz Norveškog...

Arheologija i paleontologija

Neandertalci su naši najbliži izumrli rođaci, s kojima smo bili u kontaktu tisućama godina do njihovog nestanka prije 40.000 godina. Unatoč tome što su...