Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Astronauti se iz svemira vraćaju zaobljenijeg srca


Kad se astronauti nalaze u bestežinskom stanju gdje nema gravitacije, njihovi mišići ne moraju raditi toliko snažno kao i na Zemlji. Tijekom dugih misija, mišići atrofiraju, što kod astronauta može uzrokovati problem kad se vrate na Zemlju. No što se događa s najvažnijim mišićem u ljudskom tijelu – srcem?

astronaut

Kako bi saznali, 12 astronauta naučilo je napraviti snimke ultrazvuka svojih srca koje su snimili prije, za vrijeme i nakon misije u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Snimke su pokazale kako se u bestežinskom stanju ljudska srca deformiraju i postaju zaobljena. Kad su se vratili na Zemlju, njihova su se srca proširila i vratila u normalan oblik. Ovi podaci prezentirani su na godišnjem znanstvenom skupu na American College of Cardiology.

Saznanja o tome kako bestežinsko stanje mijenja srce astronauta može pomoći organizatorima različitih misija da spriječe štetne posljedice dugih svemirskih misija na njihov kardiovaskularni sustav.

Astronauti već sada uoči misija rade posebne vježbe za razgibavanje mišića, a razvijanje sličnih vježbi za njihova srca moglo bi im pomoći u održavanju ovog mišića u formi.

Izvor: ScientificAmerican

Babuške su zle.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh