Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Astronauti se iz svemira vraćaju zaobljenijeg srca

Kad se astronauti nalaze u bestežinskom stanju gdje nema gravitacije, njihovi mišići ne moraju raditi toliko snažno kao i na Zemlji. Tijekom dugih misija, mišići atrofiraju, što kod astronauta može uzrokovati problem kad se vrate na Zemlju. No što se događa s najvažnijim mišićem u ljudskom tijelu – srcem?

astronaut

Kako bi saznali, 12 astronauta naučilo je napraviti snimke ultrazvuka svojih srca koje su snimili prije, za vrijeme i nakon misije u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Snimke su pokazale kako se u bestežinskom stanju ljudska srca deformiraju i postaju zaobljena. Kad su se vratili na Zemlju, njihova su se srca proširila i vratila u normalan oblik. Ovi podaci prezentirani su na godišnjem znanstvenom skupu na American College of Cardiology.

Saznanja o tome kako bestežinsko stanje mijenja srce astronauta može pomoći organizatorima različitih misija da spriječe štetne posljedice dugih svemirskih misija na njihov kardiovaskularni sustav.

Astronauti već sada uoči misija rade posebne vježbe za razgibavanje mišića, a razvijanje sličnih vježbi za njihova srca moglo bi im pomoći u održavanju ovog mišića u formi.

Izvor: ScientificAmerican

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Tvrtka SpaceX neće poštovati internacionalne zakone jednom kad stigne do Marsa, a na to već ukazuju “Uvjeti korištenja” u okviru Starlink internet projekta. Ova...

Svemir

Sve više ljudi tvrdi da bi svemir mogao omogućiti milijardu puta veću industrijsku proizvodnju od ove koje imamo na Zemlji. Iako ovakve tvrdnje zvuče...

Svemir

Astronautkinja američke svemirske agencije Kate Rubins zbog svog posla na dan izbora neće moći biti kod kuće, pa je iskoristila jedinstvenu priliku za rano...

Svemir

Do incidenta je došlo zbog količine materijala koji je prikupljen, pa se kamenje zabilo u vrata kontejnera i uzrokovalo njegovo rasipanje u svemir.