Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Astronauti se iz svemira vraćaju zaobljenijeg srca

Kad se astronauti nalaze u bestežinskom stanju gdje nema gravitacije, njihovi mišići ne moraju raditi toliko snažno kao i na Zemlji. Tijekom dugih misija, mišići atrofiraju, što kod astronauta može uzrokovati problem kad se vrate na Zemlju. No što se događa s najvažnijim mišićem u ljudskom tijelu – srcem?

astronaut

Kako bi saznali, 12 astronauta naučilo je napraviti snimke ultrazvuka svojih srca koje su snimili prije, za vrijeme i nakon misije u Međunarodnoj svemirskoj postaji. Snimke su pokazale kako se u bestežinskom stanju ljudska srca deformiraju i postaju zaobljena. Kad su se vratili na Zemlju, njihova su se srca proširila i vratila u normalan oblik. Ovi podaci prezentirani su na godišnjem znanstvenom skupu na American College of Cardiology.

Saznanja o tome kako bestežinsko stanje mijenja srce astronauta može pomoći organizatorima različitih misija da spriječe štetne posljedice dugih svemirskih misija na njihov kardiovaskularni sustav.

Astronauti već sada uoči misija rade posebne vježbe za razgibavanje mišića, a razvijanje sličnih vježbi za njihova srca moglo bi im pomoći u održavanju ovog mišića u formi.

Izvor: ScientificAmerican

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken poletjeli su jučer ka Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS) te tako započeli povijesni let.

Svemir

Satelit WorldView-3 je nove snimke napravio 23. svibnja s udaljenosti od 650 kilometara.

Planete i mjeseci

Američka svemirska agencija NASA zatražila je od tri privatne tvrtke započinjanje izrade svojih lunarnih landera. Najbolji od njih će prvi voditi ljude na Mjesec....

Planete i mjeseci

Grupa znanstvenika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planet veličine Zemlje na kojem bi se mogao razviti neki oblik života. Iz NASA-e su izjavili...

Oglašavanje