Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Astronauti se vratili na Zemlju nakon više od 200 provedenih dana na ISS-u

Troje astronauta koji su boravili na Međunarodnoj svemirskoj stanici danas su se uspješno vratili na Zemlju i sletjeli u Kazahstan.

Astronauti su se vratili kući usred epidemije koronavirusa, a zamijenili su ih kolege koje su prethodno provele mjesec dana u karanteni. U tom periodu nisu imali priliku vidjeti svoje obitelji te su nakon druge karantene raketom Soyuz otputovali na ISS, piše DW.

U kapsuli Soyuz MS-15, koja se odvojila od ISS-a u četvrtak, nalazili su se NASA-ini astronauti Andrew Morgan i Jessica Meir te ruski kozmonaut Oleg Skripochka.

https://twitter.com/NASA/status/1251022007522807808

Mier je rekla da će joj biti teško jer ne može zagrliti obitelj nakon povratka na Zemlju. “Mislim da ću se osjećati usamljenije na Zemlji nego u svemiru”, nadodala je.

NASA je najavila da će nakon slijetanja astronauta biti obavljeni liječnički pregledi, a potom će se posada vratiti u Houston u SAD-u, odnosno u Star City u Rusiji. Oni su proveli više od 200 dana u svemiru te su se na Zemlju vratili točno 50 godina nakon što je posada misije Apollo 13 sletjela u Pacifik.

Morgan je na ISS-u proveo 272 dana te je uspješno izveo sedam svemirskih šetnji. Četiri izlaska iz ISS-a je iskoristio za poboljšanje i produživanje vijeka magnetnog spektrometra Alpha koji traži dokaze o tamnoj tvari u svemiru.

Meir i Skripochka su na ISS-u bili 205 dana, a Meir je zajedno s kolegicom Christinom Koch obavila prve tri svemirske šetnje u kojima su sudjelovale samo žene. Koch se vratila na Zemlju u veljači.

Kozmonauti koji čine novu posadu su Anatoly Ivanishin i Ivan Vagner iz Roscosmosa, kao i američki astronaut Christopher Cassidy. Oni su u izolaciji zbog pandemije koronavirusa proveli mjesec dana, a prije lansiranja nisu imali priliku niti se pozdraviti s obiteljima osim putem videopoziva.

Možda će vas zanimati

Astronomija

U srpnju ove godine svjedočili smo neobičnom i bliskom prolasku asteroida pored Zemlje. Ovaj asteroid, čija se procijenjena veličina kreće između 30 i 60...

Geografija i geologija

„Zemljini vitalni indikatori“ pogoršali su se više nego ikad tijekom ljudske povijesti, upozorava globalna skupina znanstvenika, sugerirajući da je život na planeti ugrožen. U...

Oboljenja i poremećaji

Znanstvenici su identificirali novu potencijalnu terapiju za COVID-19. Radi se o biološkoj tvari koju stvaraju modificirane stanice ljudske kože. Utvrdili su da je navedena...

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...