Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zvijezde i Sunce

Astronomi otkrili zvjezdane sustave koji bi mogli eksplodirati za vrijeme spajanja

Nekad tražimo jednu stvar, a pronađemo nešto sasvim drugačije i neočekivano. U znanosti, takva slučajnost može dovesti do novih otkrića.

Danas, znanstvenici koji su otkrili prve hiper brze zvijezde koje bježe iz Mliječne staze objavili su da je njihova potraga iznjedrila i desetke sustava s dvije zvijezde. Polovica njih se stapa i mogla bi eksplodirati kao supernove u astronomski bliskoj budućnosti. Svi novootkriveni binarni sustavi sastoje se od dva bijela patuljka. Bijeli patuljak je vruća, mrtva jezgra koja je ostala nakon što je zvijezda nalik Suncu odbacila svoje vanjske slojeve dok je umirala. Bijeli je patuljak nevjerojatno gust, sadrži količinu materijala koju ima Sunce u sferi veličine Zemlje. Čajna žličica tog materijala težila bi više od tone.

“Ovo su čudni sustavi – objekti veličine Zemlje orbitiraju jedan oko drugog na udaljenosti manjoj od radijusa Sunca.” rekao je astronom sa Smithsoniana Warren Brown, glavni autor dva rada koja prijavljuju ovo otkriće. Bijeli patuljci pronađeni u ovom pregledu neba nalaze se u lakšoj skupini bijelih patuljaka, teže samo jednu petinu Sunčeve mase. Sastoje se većinom od helija, za razliku od normalnih bijelih patuljaka koji su sastavljeni od ugljika i kisika.

“Ovi bijeli patuljci su prošli kroz dramatičan program gubljenja težine.” kazao je Carlos Allende Prieto, astronom na Instituto de Astrofisica de Canarias u Španjolskoj i koautor ovog istraživanja. “Ove zvijezde nalaze se u tako bliskim orbitama da plimne sile, poput onih koje vladaju oceanima na Zemlji, dovode do velikih gubitaka mase.” Interesantno, upravo zbog toga što se vrte tako blizu jedna drugoj, bijeli patuljci remete prostorno vremenski kontinuum, te stvaraju mreškanje koje se širi a poznato je pod imenom gravitacijski valovi. Ti valovi odnose orbitalnu energiju, što uzrokuje da se zvijezde spiralno kreću bliže jedna drugoj. Za polovicu ovih sustava se očekuje da će se s vremenom spojiti. Najbliži binarni sustav, koji orbitira jednom svaki sat, stopit će se za otprilike 100 milijuna godina.

“Utrostručili smo broj poznatih stapajućih sustava bijelih patuljaka.” dodao je astronom sa Smithsoniana i koautor Mukremin Kilic. “Sada možemo početi razumijevati kako ti sustavi nastaju i što bi mogli postati u bliskoj budućnosti.” Kada se dva bijela patuljka spoje, njihova masa može prijeći kritičnu točku te uzrokovati detonaciju i eksploziju u obliku supernove tipa Ia. Brown i njegovi kolege predlažu da stapanje zvijezda u binarnim sustavima koje su otkrili može biti izvor supernova slabe svjetlosti – rijetkog tipa supernova eksplozije 100 puta slabije od normalnog tip Ia supernove, koja izbacuje samo za jednu petinu više materije.

“Tempo kojim se naši bijeli patuljci spajaju je isti kao količina pojavljivanja supernova slabije svjetlosti – otprilike jedna svakih 2 000 godina.” objasnio je Brown, “Iako ne možemo zasigurno znati hoće li naši bijeli patuljci eksplodirati kao supernove slabije svjetlosti, činjenica je da je njihov tempo isti vrlo je sugestivna.”

Izvor: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Možda će vas zanimati

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...

Svemir

Znanstvenici navode da ne bi trebalo pomišljati da smo na tragu izvanzemaljaca

Zvijezde i Sunce

Znanstvenici su ranije smatrali da je atmosfera mračna i uglavnom prazna, ali promijenili su mišljenje poslije novih dokaza. Britanski znanstvenici u suradnji s NASA-om...

Zvijezde i Sunce

Astronomi su upozorili da crvena gigantska zvijezda Betelgez, poznata kao rame zviježđa Orion, više nije tako sjajna kao ranije. Neobično ponašanje zvijezde prikazano je...

Advertisement