Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Astronomska očekivanja: Događaji na nebu koji nas očekuju u 2021. godini

Foto: Pixabay

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva.

U ovoj godini ljubitelje astronomije očekuju kiše meteora, pomračenja Mjeseca i čak potpuno pomračenje Sunca. Zahvaljujući podacima svemirskih organizacija, otkrivamo datume najvažnijih astronomskih događaja u 2021. godini.

Siječanj

3. siječanj – Quadrantid, kiša meteora koja je bila vidljiva sa Zemlje 3. siječnja. Ova pojava događa se svake godine krajem prosinca i početkom siječnja.
28. siječanj – na nebu nas očekuje prvi puni Mjesec u 2021. godini.

Veljača i ožujak

U veljači i ožujku 2021., što se tiče astronomskih događaja vrijednih pažnje, na nebu nas očekuju dani punog Mjeseca i to 27. i 28. veljače.

Travanj

21. odnosno 22. travnja – očekuje nas čudesna i iznimno zanimljiva kiša meteora nazvana Lyrid koja ne Zemlju može poslati oblake prašine.

Prvi Supermjesec ove godine stanovnicima Zemlje bit će vidljiv 26. odnosno 27. travnja.

Svibanj

6. svibnja – očekuje nas kiša meteora naziva Eta Aquarid. Meteori potječu od Halleyevog kometa, a uz kišu meteora rasuti su ostaci leda i čestice prašine koje sagorijevaju ulaskom u našu atmosferu.
26. svibnja – očekuje nas Supermjesec i potpuno pomračenje Mjeseca koje će se moći vidjeti iz Australije, Amerike i istočne Azije.

Lipanj

10. lipanj – pomračenje Sunca koje će se moći vidjeti iz Europe, Azije i Amerike.
24. lipnja – pun Mjesec

Srpanj

U srpnju nas očekuju dva fenomena:
23. srpnja – pun Mjesec
27. odnosno 28. srpnja – kiša južnih Delta akvarida koju će se moći vidjeti s određenih dijelova planeta.

Kolovoz

U kolovozu nas očekuju čak tri zanimljiva događaja na nebu.

12. kolovoz – kiša meteora Perzeida, poznata po imenu “suze Svetog Lovre”. Svake godine, ovaj događaj prate astronomska društva diljem svijeta.
22. kolovoz – pun Mjesec
31. kolovoz – kiša meteora Aurigida

Rujan i listopad

Rujan i listopad bit će u znaku punog Mjeseca koji će na nebu biti vidljiv 20. rujna, odnosno listopada.

Studeni

19. studeni – Pun Mjesec i djelomično pomračenje Mjeseca koje će se moći vidjeti iz sjeverne Europe, istočne Azije, Amerike i Australije.

Prosinac

4. prosinac – potpuno pomračenje Sunca koje će se moći vidjeti iz južnog dijela Afrike te Antartike
14. prosinac – meteorna kiša Geminida
18. prosinac – pun Mjesec

Možda će vas zanimati

Astronomija

Iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi stiže vijest koja je izazvala buru oduševljenja među astronomske znanstvenike. NASA-ina svemirska misija Lucy, naime, otkrila je...

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...

Planete i mjeseci

Indija je objavila planove za izgradnju vlastite svemirske postaje do 2035. godine te provođenje ljudske misije na Mjesec pet godina kasnije. Zemlja je u...

Astronomija

Fotografiranje solarnog pomrčina može oštetiti kameru vašeg pametnog telefona. Ovog vikenda će se dogoditi solarni pomrčina, spektakularan prirodni fenomen koji privlači pažnju širom svijeta....