Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Audi uskoro planira sletjeti na Mjesec!

Izvor: Sciencealert.com Foto: Sciencealert.com

Njemačka misija na Mjesec bi uskoro mogla dokazati da prva slijetanja nisu bila prijevara, kako se već desetljećima špekulira. Timovi znanstvenika i inženjera Audija se spremaju za osvajanje Google LunarXPrize nagrade.

Jeste li već čuli za Google Lunar Xprize natječaj? Diljem svijeta timovi znanstvenih entuzijasta rade na projektima kojima je cilj osvojiti glavnu nagradu u tom natjecanju pod pokroviteljstvom Googlea.

Riječ je o tome da jedan tim mora uspjeti u tome da bude prvi kojem će poći za rukom spustiti na Mjesec lunarno vozilo – robotiziranog rovera, a koji mora moći prijeći najmanje 500 metara na površini. Također, isti mora poslati na Zemlju slike i video visoke rezolucije. Za taj pothvat će se moći osvojiti nemalih 30 milijuna dolara.

Drugi tim koji u tome uspije osvojit će 5 milijuna, a timovi također mogu osvojiti dodatne bonuse kojima je ukupna vrijednosti do 5 milijuna dolara i to za razna posebna postignuća. To bi mogli biti preživljavanje noći na Mjesecu ili posjet povijesnim lokacijama na koju je prije bila sletjela Apollo misija.

Pored svega nabrojanoga, uvjeti natječaja još zahtijevaju i to da timovi dokažu Googleu da je čak 90 posto njihovih novčanih sredstava za razvoj projekta pristiglo iz privatnih izvora, tj. jamstvo da projekt nisu financirale razne državne organizacije.

Foto: Sciencealert.com

Foto: Sciencealert.com

Spomenuti njemački tim je dobio puno na pomoći kad se Audi udružio s timom ljudi koji se nazivaju Part-Time Scientists. To je grupa entuzijastičnih znanstvenika koji su prvo počeli raditi na projektima na pola radnog vremena da bi to s vremenom preraslo u nešto ozbiljnije i tako sada njih 12 radi puno radno vrijeme.

Objavili su i prve slike rovera kojeg planiraju poslati na površinu Zemljinog prirodnog satelita, a ime vozila je Audi Lunar Quattro. Koristit će se dostignuća iz sfere automobila i autonomne vožnje.

Ukupno dva Audi rovera će se spustiti na Mjesec pomoću letjelice ALINA (Autonomous Landing and Navigation). Roveri će imati pogon a sva četiri kotača, solarne panele, baterije i kamere visoke rezolucije.

Put koji treba prevaliti je ozbiljan, u pitanju je više od 380 tisuća kilometara i mjestu kojeg astronauti nisu posjetili još od 1972.  godine, jer su svi više fokusirani na istraživanje Marsa. Ovdje u pitanju možda neće biti astronauti, ali je svejedno posrijedi ambiciozan pothvat i uslijedit će već sljedeće godine. Ovo će možda biti mali korak za Audi, ali veliki za čovječanstvo.

13 komentara

13 Comments

 1. Vlatko Matić

  3 prosinca, 2016 u 2:33 pm

  To samo debilima treba dokazivati

 2. Joseph Levar

  3 prosinca, 2016 u 2:43 pm

 3. Leo Tavro

  3 prosinca, 2016 u 2:47 pm

  Samo debili vjeruju o putovanju na Mjesec i Mars. Sad ko tobož na Mjesec ide Audi A8 ??? Prebolesne laži.

  • ivan

   3 prosinca, 2016 u 5:18 pm

   mali jadni crve, nije ovo mjesto za tebe, odi sa portala i ne vraćaj se više

 4. Ivan Delac

  3 prosinca, 2016 u 2:55 pm

  nije ni na zemlji dobar

 5. Vlado Šoja Šoić

  3 prosinca, 2016 u 3:08 pm

  Das auspuh 😛

 6. Denis Islamovic

  4 prosinca, 2016 u 9:59 am

  I to dizel TDI crveni

 7. Tomislav Tomic

  4 prosinca, 2016 u 12:52 pm

  Vlatko, Nijemci kažu:”lijepo je vjerovati ali bolje je kontrolirati”

 8. Ivo Brkovic

  5 prosinca, 2016 u 8:07 am

  Hahaha dobar vic bogami

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Neki od predmeta koji su se našli na aukciji čuvani su u tajnosti od kad je Apollo program završio 1972. godine.

Bakterije i virusi

Za otkrivanje novog načina testiranja znanstvenici su koristili otopinu kojom su osobe zaražene koronavirusom ispirale usta.

Svemir

Dvije nove direktive objavljene su 9. srpnja, a u pitanju su procedure koje bi trebale spriječiti biološke kontaminacije.

Planete i mjeseci

Tamnozeleni materijal prvi je primijetio kineski rover Yutu 2 tijekom istraživanja terena u blizini kratera Von Kármán.

Oglašavanje