Connect with us

Znanost

Foto: Audi Lunar Quattro. Credit: PT Scientists

Planete i mjeseci

Audi uskoro planira sletjeti na Mjesec!

Njemačka misija na Mjesec bi uskoro mogla dokazati da prva slijetanja nisu bila prijevara, kako se već desetljećima špekulira. Timovi znanstvenika i inženjera Audija se spremaju za osvajanje Google LunarXPrize nagrade.

Jeste li već čuli za Google Lunar Xprize natječaj? Diljem svijeta timovi znanstvenih entuzijasta rade na projektima kojima je cilj osvojiti glavnu nagradu u tom natjecanju pod pokroviteljstvom Googlea.

Riječ je o tome da jedan tim mora uspjeti u tome da bude prvi kojem će poći za rukom spustiti na Mjesec lunarno vozilo – robotiziranog rovera, a koji mora moći prijeći najmanje 500 metara na površini. Također, isti mora poslati na Zemlju slike i video visoke rezolucije. Za taj pothvat će se moći osvojiti nemalih 30 milijuna dolara.

Drugi tim koji u tome uspije osvojit će 5 milijuna, a timovi također mogu osvojiti dodatne bonuse kojima je ukupna vrijednosti do 5 milijuna dolara i to za razna posebna postignuća. To bi mogli biti preživljavanje noći na Mjesecu ili posjet povijesnim lokacijama na koju je prije bila sletjela Apollo misija.

Pored svega nabrojanoga, uvjeti natječaja još zahtijevaju i to da timovi dokažu Googleu da je čak 90 posto njihovih novčanih sredstava za razvoj projekta pristiglo iz privatnih izvora, tj. jamstvo da projekt nisu financirale razne državne organizacije.

Foto: Sciencealert.com

Foto: Sciencealert.com

Spomenuti njemački tim je dobio puno na pomoći kad se Audi udružio s timom ljudi koji se nazivaju Part-Time Scientists. To je grupa entuzijastičnih znanstvenika koji su prvo počeli raditi na projektima na pola radnog vremena da bi to s vremenom preraslo u nešto ozbiljnije i tako sada njih 12 radi puno radno vrijeme.

Objavili su i prve slike rovera kojeg planiraju poslati na površinu Zemljinog prirodnog satelita, a ime vozila je Audi Lunar Quattro. Koristit će se dostignuća iz sfere automobila i autonomne vožnje.

Ukupno dva Audi rovera će se spustiti na Mjesec pomoću letjelice ALINA (Autonomous Landing and Navigation). Roveri će imati pogon a sva četiri kotača, solarne panele, baterije i kamere visoke rezolucije.

Put koji treba prevaliti je ozbiljan, u pitanju je više od 380 tisuća kilometara i mjestu kojeg astronauti nisu posjetili još od 1972.  godine, jer su svi više fokusirani na istraživanje Marsa. Ovdje u pitanju možda neće biti astronauti, ali je svejedno posrijedi ambiciozan pothvat i uslijedit će već sljedeće godine. Ovo će možda biti mali korak za Audi, ali veliki za čovječanstvo.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

13 komentara

13 Comments

 1. Vlatko Matić

  3 prosinca, 2016 kod 2:33 pm

  To samo debilima treba dokazivati

 2. Joseph Levar

  3 prosinca, 2016 kod 2:43 pm

 3. Leo Tavro

  3 prosinca, 2016 kod 2:47 pm

  Samo debili vjeruju o putovanju na Mjesec i Mars. Sad ko tobož na Mjesec ide Audi A8 ??? Prebolesne laži.

  • ivan

   3 prosinca, 2016 kod 5:18 pm

   mali jadni crve, nije ovo mjesto za tebe, odi sa portala i ne vraćaj se više

 4. Ivan Delac

  3 prosinca, 2016 kod 2:55 pm

  nije ni na zemlji dobar

 5. Vlado Šoja Šoić

  3 prosinca, 2016 kod 3:08 pm

  Das auspuh 😛

 6. Denis Islamovic

  4 prosinca, 2016 kod 9:59 am

  I to dizel TDI crveni

 7. Tomislav Tomic

  4 prosinca, 2016 kod 12:52 pm

  Vlatko, Nijemci kažu:”lijepo je vjerovati ali bolje je kontrolirati”

 8. Ivo Brkovic

  5 prosinca, 2016 kod 8:07 am

  Hahaha dobar vic bogami

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh