Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Australci će potpuno eliminirati rak grlića maternice zahvaljujući cjepivu protiv HPV-a

Hrvatima, istovremeno, ne pada na pamet slati djecu na to besplatno cijepljenje

Što bismo mogli naučiti od Australaca? To da možemo spriječiti umiranje od raka grlića maternice besplatnim cjepivom protiv HPV-a. HPV, naime, uzrokuje 99 posto karcinoma vrata maternice.

Infekcija HPV-om je najčešća spolno prenosiva bolest koja zahvaća žene i muškarce, a gotovo 80 posto svih spolno aktivnih osoba bit će bar jednom tijekom života zaraženo HPV-om. Postoji više od stotinu tipova virusa HPV-a, od kojih njih 40 vrsta može zaraziti anogenitalno područje oba spola.

Osoba zaražena HPV-om najčešće ne zna kako je nositelj virusa i da ga lako može prenijeti na druge osobe, budući da većina HPV infekcija ne izaziva nikakve vidljive promjene, a virus se može prenijeti i uz uporabu kondoma.

Australija je zato na tragu potpunog eliminiranja ovog karcinoma, a sve zahvaljujući spomenutom besplatnom cijepljenju koje se provodi kod njih još od 2007. godine. Međunarodno udruženje papiloma virusa je objavilo kako bi Australija mogla postati prva zemlja u svijetu kojoj je to uspjelo. To je zaista velika vijest, jer je u pitanju eliminiranje drugog najčešćeg karcinom kod žena uopće.

Australska savezna vlada već deset godina nudi besplatno cijepljenje djeci u dobi od 12 do 13 godina. Djevojkama i mladićima koji su, pak, izvan te dobne skupine osigurane su dvije besplatne doze cjepiva. Između 2005. i 2015. postotak žena u Australiji u dobi od 18 do 24 godine koje su imale HPV pao je s 22.7 posto na zapanjujućih 1.1 posto. Stopa imunizacije povećala se još i više od te 2015. godine, a razlog je, kažu stručnjaci, efekt “zaštite stada”.

Situacija je ipak nepovoljna u zemljama u razvoju, gdje je stopa vrlo visoka. “Dvije trećine ženske populacije nema pristup onome što je Australiji uspjelo”, tvrdi Joe Tooma, izvršni direktor Australian Cervical Cancer Foundation. “Ne učinimo li nešto to će biti glavni karcinom zemljama u razvoju.”

Propisivanje cijepljenja protiv HPV virusa se u školama pokazuje efikasnim, pokazuje studija provedena u Butanu. Davanje besplatnog cjepiva činilo se najprije kao skupa mjera, ali kako pokazuje australski optimistični primjer, cijepljenje bi moglo itekako ubuduće smanjiti trošak liječenja karcinoma vrata maternice kad već nastane.

Unatoč besplatnom cijepljenju za sve školarce osmih razreda koje se u Hrvatskoj provodi svake godine, odaziv je, poražavajući. To su prije 4 mjeseca pokazali brojčani podaci.

Roditelji, koji moraju potpisati odobrenje za djecu, su se pobunili tvrdeći da ne žele da njihova djeca budu nekakvi pokusni kunići. Prvu godinu provođenja tog vrijednog programa zabilježen je odaziv od 18 posto, a narednih godina je ta brojka pala na nevjerojatnih 10 posto.

Iako je cjepivo besplatno za polaznike osmih razreda osnovne škole, a uz nadoplatu je dostupno i za one od devet do 25 godina, još uvijek kasnimo za ostatkom razvijenih zemalja.

Stručnjaci napominju kako u posljednjih 10 godina provođenja cijepljenja u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj ozbiljnih nuspojava kod djece, a u rijetkim slučajevima, kad one i postoje, riječ je samo o glavobolji, vrtoglavici ili lokalnim reakcijama na mjestu uboda.

Možda će vas zanimati

Oboljenja i poremećaji

FDA upozorava kako je sve više slučajeva žena koje imaju rijedak oblik karcinoma povezan s implantatima u grudima. Brojka oboljelih još uvijek nije golema,...

Wellness i prehrana

Stigli rezultati jedne velike studije

Wellness i prehrana

Potvrđena veza prekomjerne tjelesne težine i karcinoma

Oboljenja i poremećaji

Ovo nećete čuti od plus size modela