Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Automobili i strojevi bi uskoro mogli dobiti umjetni mozak napravljen od čipova

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Foto: Pixabay

Stručnjaci američkog MIT-a pripremaju umjetni mozak od čipova, koji će raditi kao superkompjuter i moći će se ugrađivati u strojeve, kao što su automobili. Njegovo testiranje je već započelo.

Minijaturni čip izrađen po ugledu na ljudski mozak, napravljen je od desetina tisuća memristora, električnih komponenti koje oponašaju umjetne moždane sinapse, objavio je Science Daily.

Čip je već testiran i uspio je zapamtiti slike i reproducirati ih, ali puno jasnije i preciznije nego ostali čipovi.

Rezultati testiranja su obećavajući kad je u pitanju pravljenje neuromorfnih uređaja, koji nalikuju ljudskom mozgu i obrađuju podatke po sličnom principu. Takvi uređaji mogli bi biti vrlo mali, a mogli bi obavljati složene računalne radnje poput superkompjutera.

“Umjetne sinapse do sada su postojale kao softver, ali mi trenutno pokušavamo napraviti hardver, nalik neuronskoj mreži, za prenosivi sustav umjetne inteligencije”, izjavio je Jeehwan Kim, profesor na MIT-u.

Profesor objašnjava kako bi se takvi uređaji, na primjer, mogli ugraditi u automobile, prepoznavati prometne znakove ili situacije u prometu, čak i bez povezivanja na internet. Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača (autonomnih vozila).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači tvrde da ova potreba za odmorom nije sveprisutna kod umjetne inteligencije.

Računarstvo i internet

Tim podatkovnih znanstvenika napravio je digitalnu kopiju od 44,8 gigapiksela Noćne straže.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Zdravlje i Medicina

Sve je više virusa i bakterija koji su otporni na antibiotike, a najviše zbog neodgovornog uzimanja lijekova i liječenja bez asistencije stručnjaka. Jedan model...

Oglašavanje