Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Automobili i strojevi bi uskoro mogli dobiti umjetni mozak napravljen od čipova

Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

Foto: Pixabay

Stručnjaci američkog MIT-a pripremaju umjetni mozak od čipova, koji će raditi kao superkompjuter i moći će se ugrađivati u strojeve, kao što su automobili. Njegovo testiranje je već započelo.

Minijaturni čip izrađen po ugledu na ljudski mozak, napravljen je od desetina tisuća memristora, električnih komponenti koje oponašaju umjetne moždane sinapse, objavio je Science Daily.

Čip je već testiran i uspio je zapamtiti slike i reproducirati ih, ali puno jasnije i preciznije nego ostali čipovi.

Rezultati testiranja su obećavajući kad je u pitanju pravljenje neuromorfnih uređaja, koji nalikuju ljudskom mozgu i obrađuju podatke po sličnom principu. Takvi uređaji mogli bi biti vrlo mali, a mogli bi obavljati složene računalne radnje poput superkompjutera.

“Umjetne sinapse do sada su postojale kao softver, ali mi trenutno pokušavamo napraviti hardver, nalik neuronskoj mreži, za prenosivi sustav umjetne inteligencije”, izjavio je Jeehwan Kim, profesor na MIT-u.

Profesor objašnjava kako bi se takvi uređaji, na primjer, mogli ugraditi u automobile, prepoznavati prometne znakove ili situacije u prometu, čak i bez povezivanja na internet. Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internetska veza, bila otklonjena kad je u pitanju razvoj automobila bez vozača (autonomnih vozila).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Robotika

Roboti beru samo zrelo voće i klasificiraju ga po veličini i zrelosti

Tehnologija

Tim znanstvenika će naslagati mreže matičnih stanica koje sliče ljudskom korteksu, na mikročipove, a potom će stimulirati stanice ispaljujući svjetlosne zrake promjenjivih obrazaca.

Bakterije i virusi

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Neuroznanost

Elon Musk je Gertrude predstavio putem video linka tijekom livestream događaja u kojem je tražio zaposlenike za Neuralink.

Oglašavanje