Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Autonomne podmornice mapirati će morsko dno kako bi pronašle prikladne lokacije za vjetrofarme

Foto: Bedrock

U siječnju, predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu odredbu koja nalaže federalnim agencijama “nabavu električne energije bez karbonskog zagađenja”. Sada istraživači pokušavaju otkriti sigurne i učinkovite lokacije za postavljanje offshore vjetrofarmi, odnosno vjetroelektrana.

Kalifornijska tvrtka Bedrock osmislila je inovativno rješenje za ovo istraživanje. Naime, oni planiraju istražiti i mapirati morsko dno pomoću električnih autonomnih podvodnih vozila (e-AUV) kako bi utvrdili gdje je najbolje i najodrživije mjesto za instaliranje offshore vjetroelektrane.

Ako vam se ova tehnologija čini poznatom, to je vjerojatno zato što smo već vidjeli nešto slično. Tvrtka Terradepht, startup sa sjedištem u Teksasu, nedavno je objavila da bi uskoro mogla poslati svoju autonomnu podmornicu Abraham u istraživačku misiju koja ima za cilj proširiti znanje o svjetskim oceanima, piše Interesting Engineering.

U priopćenju za javnost, tvrtka Terradepht pojasnila je da su prva testiranja pokazala da podmornica može prikupljati i obrađivati podvodne podatke te nastaviti s obavljanjem drugih zadataka bez ljudske intervencije.

Suosnivač i izvršni direktor Bedrocka, Anthony DiMare, objasnio je kako je njegova nova tehnologija donekle slična. Bedrockove podmornice su izvrsna alternativa za velike brodove i tešku sonarsku opremu čija vrijednost iznosi stotine tisuća dolara, a za rezultate je potrebna cijela godina.

Umjesto toga, u istraživanje će krenuti električne mini podmornice koje koriste olakšani sonar i druge senzore, a prikupljene podatke šalju u Bedrockov servis baziran na cloudu. Tim podacima će se moći pristupiti putem računala.

Električne podmornice tvrtke Bedrock su također ekološki prihvatljivije jer ih napajaju litij-ionske baterije. No, to ih ni na koji način ne ograničava jer mogu provoditi istraživanja na dubini do 300 metara.

Konačno, Bedrock nema za cilj samo pronaći odgovarajuće lokacije za offshore vjetrofarme, već želi svijetu ponuditi najbolju besplatnu i javno dostupnu mapu svjetskih oceana, 50 puta detaljniju od trenutno najbolje javno dostupne mape.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Klima

U oceanu u blizini Louisiane u istom kadru snimljeno je šest masivnih pijavica. Ovaj upečatljiv video snimio je i objavio na Facebooku Frank LeDay...

Tehnologija

Mapirao je više od 1.000 kvadratnih kilometara mora na dubini do jednog kilometra.

Ekologija i okoliš

Količina plastike od 21 milijun tona mogla bi u potpunosti napuniti gotovo 1.000 kontejnerskih brodova.

Oglašavanje