Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Autonomne podmornice mapirati će morsko dno kako bi pronašle prikladne lokacije za vjetrofarme

Foto: Bedrock

U siječnju, predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu odredbu koja nalaže federalnim agencijama “nabavu električne energije bez karbonskog zagađenja”. Sada istraživači pokušavaju otkriti sigurne i učinkovite lokacije za postavljanje offshore vjetrofarmi, odnosno vjetroelektrana.

Kalifornijska tvrtka Bedrock osmislila je inovativno rješenje za ovo istraživanje. Naime, oni planiraju istražiti i mapirati morsko dno pomoću električnih autonomnih podvodnih vozila (e-AUV) kako bi utvrdili gdje je najbolje i najodrživije mjesto za instaliranje offshore vjetroelektrane.

Ako vam se ova tehnologija čini poznatom, to je vjerojatno zato što smo već vidjeli nešto slično. Tvrtka Terradepht, startup sa sjedištem u Teksasu, nedavno je objavila da bi uskoro mogla poslati svoju autonomnu podmornicu Abraham u istraživačku misiju koja ima za cilj proširiti znanje o svjetskim oceanima, piše Interesting Engineering.

U priopćenju za javnost, tvrtka Terradepht pojasnila je da su prva testiranja pokazala da podmornica može prikupljati i obrađivati podvodne podatke te nastaviti s obavljanjem drugih zadataka bez ljudske intervencije.

Suosnivač i izvršni direktor Bedrocka, Anthony DiMare, objasnio je kako je njegova nova tehnologija donekle slična. Bedrockove podmornice su izvrsna alternativa za velike brodove i tešku sonarsku opremu čija vrijednost iznosi stotine tisuća dolara, a za rezultate je potrebna cijela godina.

Umjesto toga, u istraživanje će krenuti električne mini podmornice koje koriste olakšani sonar i druge senzore, a prikupljene podatke šalju u Bedrockov servis baziran na cloudu. Tim podacima će se moći pristupiti putem računala.

Električne podmornice tvrtke Bedrock su također ekološki prihvatljivije jer ih napajaju litij-ionske baterije. No, to ih ni na koji način ne ograničava jer mogu provoditi istraživanja na dubini do 300 metara.

Konačno, Bedrock nema za cilj samo pronaći odgovarajuće lokacije za offshore vjetrofarme, već želi svijetu ponuditi najbolju besplatnu i javno dostupnu mapu svjetskih oceana, 50 puta detaljniju od trenutno najbolje javno dostupne mape.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Biotehnologija

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od takvih su i veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajući...