Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Bakterije u crijevima mogu doprinijeti anksioznom ponašanju

Foto: Pixabay

Istraživači s Caltech-a donose nam zanimljivo istraživanje. Naime, dokazali su metabolite koje proizvode bakterije u crijevima, koji pak putuju do mozga i uzrokuju promjenu funkcije moždanih stanica. Izgleda da ta promjena u funkciji dovodi do pojave tjeskobe kod miševa. Ovo istraživanje ide u korak uz sve češća istraživanja koja nastoje povezati sadržaj crijevne flore s emocionalnim ponašanjem.

Ovaj rad je relativno nov te je objavljen 14. veljače u časopisu „Nature“.

Već nekoliko desetljeća znamo da mikrobiom u našim crijevima utječe na imunološki sustav te na metabolizam. Zadnjih godina, proučavamo njegovu povezanost s raspoloženjem i općenitom moždanom funkcijom. Također, postoje brojni dokazi da bi mikrobiom mogao biti povezan s razvojem neurodegenerativnih bolesti kod ljudi.

Ova studija se usredotočila na bakterijski metabolit nazvan 4-etilfenilsulfat (4EPS). Ta molekula biva proizvedena od strane mikroba u crijevima, te se zatim apsorbira u krvotok i cirkulira tijelom. U pregledu uzoraka ljudske krvi od 231 osobe, razine 4EPS su bile oko sedam puta veće u djece sa spektrom autizma nego li u neurotipične djece.

Kako je provedeno istraživanje?

S obzirom da je ljudski mozak izrazito složen, istraživači su se usmjerili na proučavanje miševa. Naime, oni su promatrali kako 4EPS utječe na anksioznost miševa. Inače, anksioznost kod miševa se relativno lako mjeri. Miševi koji se nađu u novom okolišu imaju tendenciju istraživati novonastali okoliš, no ukoliko imaju povećan stupanj anksioznosti, istraživanje okoliša će izostati.

Koristile su se dvije skupine miševa, jedna koja je sadržavala bakterije koje pojačano proizvode 4EPS, te druga koja je sadržavala bakterije koje nisu mogle proizvoditi 4EPS. Miševi kod kojih se pojačano proizvodi 4EPS pokazali su veći stupanj anksioznosti od kontrolne skupine. Osim toga, skeniranje mozga tih miševa je ukazalo na povećanu aktivnost regija mozga zaduženih za strah i tjeskobu.

Izgleda da 4EPS djeluje na oligodendrocite te na taj način onemogućava proizvodnju mijelina. Primjenom lijekova koji povećava proizvodnju mijelina, miševima je uvelike smanjeno anksiozno ponašanje. Lijek se također počeo primjenjivati i kod ljudi s dokazanim porastom 4EPS uz obećavajuće rezultate.

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Sintetička DNA možda zvuči kao nešto iz znanstvene fantastike, ali brzo postaje stvarnost. Istraživači su stvorili stanicu kvasca s genomom koji je više od...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Bakterije i virusi

Hoćete li vjerovati stručnjacima?

Bakterije i virusi

Puhanje svjećica na torti je običaj koji potječe još od rituala slavljenja božice Artemide. Oni koji su uspjeli jednim izdahom ugasiti svjećice mogli su...