Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Bakterije u našim crijevima vode svojevrstan rat

Foto: Pixabay

Izgleda da neke bakterije imaju čudnovate supermoći, oživljavanje uspavanih virusa. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Već od prije znamo da u našim crijevima u nekom smislu vlada bitka među bakterijama. Ta bitka se odigrava na način da određene bakterije luče toksine koji ubijaju druge bakterije i tako u krug i na taj način se održava ravnoteža. No, izgleda da bakterije osim direktnih toksina koriste i druge načine da odnesu pobjedu u toj vječnoj bitki.

Proučavana je molekula pod nazivom kolibaktin. Kod te molekule je zanimljivo što ima mogućnost ulaska u druge bakterije pri čemu u njima aktivira viruse. Ti aktivirani virusi se repliciraju te ubijaju stanicu u kojoj su se nalazili, piše SciTech Daily.

Bakterije se danas naširoko koriste u medicini. Znanstvenici su dugo proučavali njihovu građu i funkciju te se danas često koriste u laboratorijima i kao lijekovi, poglavito antibiotici.

Što je kolibaktin?

Kolibaktin je identificiran prije 15-ak godina relativno slučajno. Istraživači su u jednom radu iz 2006. primijetili da stanice sisavaca koje dođu u kontakt sa bakterijom E. coli umiru. U to vrijeme mehanizam smrti nije bio poznat te su krenuli analizirati bakteriju i došli do zaključka da stvara kolibaktin.

No, postoji jedan problem, sve do danas, znanstvenici nisu uspjeli izolirati kolibaktin. Radi se o svojevrsnoj „tamnoj stvari“. Znamo da postoji, no ne možemo ju vidjeti. S obzirom da se ga nisu mogli izolirati, napravili su model koji odgovara originalnoj molekuli. Sam kolibaktin se analizirao preko bakterija koje ga stvaraju.

No, njegova potencijalna mogućnost uništavanja drugih bakterija i ljudskih stanica ima ograničenja. Znanstvenici su pronašli brojne bakterije u našim crijevima koje su rezistentne na djelovanje kolibaktina. Ovakve spoznaje otvaraju put za buduća istraživanja gdje bi se mogla detaljnije proučiti uloga kolibaktina te potencijalna korist u razvoju novih lijekova.

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...