Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Bakterije u našim crijevima vode svojevrstan rat

Foto: Pixabay

Izgleda da neke bakterije imaju čudnovate supermoći, oživljavanje uspavanih virusa. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Već od prije znamo da u našim crijevima u nekom smislu vlada bitka među bakterijama. Ta bitka se odigrava na način da određene bakterije luče toksine koji ubijaju druge bakterije i tako u krug i na taj način se održava ravnoteža. No, izgleda da bakterije osim direktnih toksina koriste i druge načine da odnesu pobjedu u toj vječnoj bitki.

Proučavana je molekula pod nazivom kolibaktin. Kod te molekule je zanimljivo što ima mogućnost ulaska u druge bakterije pri čemu u njima aktivira viruse. Ti aktivirani virusi se repliciraju te ubijaju stanicu u kojoj su se nalazili, piše SciTech Daily.

Bakterije se danas naširoko koriste u medicini. Znanstvenici su dugo proučavali njihovu građu i funkciju te se danas često koriste u laboratorijima i kao lijekovi, poglavito antibiotici.

Što je kolibaktin?

Kolibaktin je identificiran prije 15-ak godina relativno slučajno. Istraživači su u jednom radu iz 2006. primijetili da stanice sisavaca koje dođu u kontakt sa bakterijom E. coli umiru. U to vrijeme mehanizam smrti nije bio poznat te su krenuli analizirati bakteriju i došli do zaključka da stvara kolibaktin.

No, postoji jedan problem, sve do danas, znanstvenici nisu uspjeli izolirati kolibaktin. Radi se o svojevrsnoj „tamnoj stvari“. Znamo da postoji, no ne možemo ju vidjeti. S obzirom da se ga nisu mogli izolirati, napravili su model koji odgovara originalnoj molekuli. Sam kolibaktin se analizirao preko bakterija koje ga stvaraju.

No, njegova potencijalna mogućnost uništavanja drugih bakterija i ljudskih stanica ima ograničenja. Znanstvenici su pronašli brojne bakterije u našim crijevima koje su rezistentne na djelovanje kolibaktina. Ovakve spoznaje otvaraju put za buduća istraživanja gdje bi se mogla detaljnije proučiti uloga kolibaktina te potencijalna korist u razvoju novih lijekova.

Možda će vas zanimati

Psihologija

Na pitanje, bismo li ukrali, većina nas će odgovoriti niječno. Bismo li pokušali spasiti utopljenika? To ovisi o tome postoji li strah od duboke...

Wellness i prehrana

U istraživanju koje je pokazalo kako mirisi imaju daleko važniju ulogu u životu nego što se dosad mislilo, znanstvenici su otkrili kako stanice u...

Društvene znanosti

„Videoigre oštećuju mozak”, „Videoigre mogu promijeniti mozak djeteta”, „Videoigre povećavaju snagu mozga”. Ovo su samo neki od bombastičnih naslova koje smo čitali u medijima,...

Genetika

Prema istraživanju provedenom od strane Kuakini Honolulu Programa za srce (HHP) i Kuakini Honolulu-Azija Starosne studije (HAAS), niži rast i dulji život izravno su...