Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije u našim crijevima vode svojevrstan rat

Foto: Pixabay

Izgleda da neke bakterije imaju čudnovate supermoći, oživljavanje uspavanih virusa. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Već od prije znamo da u našim crijevima u nekom smislu vlada bitka među bakterijama. Ta bitka se odigrava na način da određene bakterije luče toksine koji ubijaju druge bakterije i tako u krug i na taj način se održava ravnoteža. No, izgleda da bakterije osim direktnih toksina koriste i druge načine da odnesu pobjedu u toj vječnoj bitki.

Proučavana je molekula pod nazivom kolibaktin. Kod te molekule je zanimljivo što ima mogućnost ulaska u druge bakterije pri čemu u njima aktivira viruse. Ti aktivirani virusi se repliciraju te ubijaju stanicu u kojoj su se nalazili, piše SciTech Daily.

Bakterije se danas naširoko koriste u medicini. Znanstvenici su dugo proučavali njihovu građu i funkciju te se danas često koriste u laboratorijima i kao lijekovi, poglavito antibiotici.

Što je kolibaktin?

Kolibaktin je identificiran prije 15-ak godina relativno slučajno. Istraživači su u jednom radu iz 2006. primijetili da stanice sisavaca koje dođu u kontakt sa bakterijom E. coli umiru. U to vrijeme mehanizam smrti nije bio poznat te su krenuli analizirati bakteriju i došli do zaključka da stvara kolibaktin.

No, postoji jedan problem, sve do danas, znanstvenici nisu uspjeli izolirati kolibaktin. Radi se o svojevrsnoj „tamnoj stvari“. Znamo da postoji, no ne možemo ju vidjeti. S obzirom da se ga nisu mogli izolirati, napravili su model koji odgovara originalnoj molekuli. Sam kolibaktin se analizirao preko bakterija koje ga stvaraju.

No, njegova potencijalna mogućnost uništavanja drugih bakterija i ljudskih stanica ima ograničenja. Znanstvenici su pronašli brojne bakterije u našim crijevima koje su rezistentne na djelovanje kolibaktina. Ovakve spoznaje otvaraju put za buduća istraživanja gdje bi se mogla detaljnije proučiti uloga kolibaktina te potencijalna korist u razvoju novih lijekova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Hoćete li vjerovati stručnjacima?

Znanost

Prema podacima Nacionalne zaklade za bubrege, kronična bolest bubrega (CKD) dovodi do više smrtnih slučajeva nego rak dojke ili prostate te pogađa oko 37...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon i još 8 drugih sveučilišta su 30 godina pratili više od 920 kanadskih dječaka te su istraživali njihov razvoj....

Oglašavanje