Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Bakterije u našim crijevima vode svojevrstan rat

Foto: Pixabay

Izgleda da neke bakterije imaju čudnovate supermoći, oživljavanje uspavanih virusa. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Već od prije znamo da u našim crijevima u nekom smislu vlada bitka među bakterijama. Ta bitka se odigrava na način da određene bakterije luče toksine koji ubijaju druge bakterije i tako u krug i na taj način se održava ravnoteža. No, izgleda da bakterije osim direktnih toksina koriste i druge načine da odnesu pobjedu u toj vječnoj bitki.

Proučavana je molekula pod nazivom kolibaktin. Kod te molekule je zanimljivo što ima mogućnost ulaska u druge bakterije pri čemu u njima aktivira viruse. Ti aktivirani virusi se repliciraju te ubijaju stanicu u kojoj su se nalazili, piše SciTech Daily.

Bakterije se danas naširoko koriste u medicini. Znanstvenici su dugo proučavali njihovu građu i funkciju te se danas često koriste u laboratorijima i kao lijekovi, poglavito antibiotici.

Što je kolibaktin?

Kolibaktin je identificiran prije 15-ak godina relativno slučajno. Istraživači su u jednom radu iz 2006. primijetili da stanice sisavaca koje dođu u kontakt sa bakterijom E. coli umiru. U to vrijeme mehanizam smrti nije bio poznat te su krenuli analizirati bakteriju i došli do zaključka da stvara kolibaktin.

No, postoji jedan problem, sve do danas, znanstvenici nisu uspjeli izolirati kolibaktin. Radi se o svojevrsnoj „tamnoj stvari“. Znamo da postoji, no ne možemo ju vidjeti. S obzirom da se ga nisu mogli izolirati, napravili su model koji odgovara originalnoj molekuli. Sam kolibaktin se analizirao preko bakterija koje ga stvaraju.

No, njegova potencijalna mogućnost uništavanja drugih bakterija i ljudskih stanica ima ograničenja. Znanstvenici su pronašli brojne bakterije u našim crijevima koje su rezistentne na djelovanje kolibaktina. Ovakve spoznaje otvaraju put za buduća istraživanja gdje bi se mogla detaljnije proučiti uloga kolibaktina te potencijalna korist u razvoju novih lijekova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Mikrobiologija

Znanstvenici su namjeravali utvrditi koliki je rizik od zaraze za čovjeka nekom psećom bolešću ako su psi i ljudi testirani istim aparatom za magnetsku...

Psihologija

Prema jednom istraživanju, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti. Na sreću, bake imaju...

Biologija

Molekularni biolozi s Instituta Ruđer Bošković (IRB) doktorand mag. sc. SvenLjubić, te dr. sc. Antonio Sermek, dr. sc. Isidoro Feliciello i dr. sc. ĐurđicaUgarković...

Biologija

Istraživači s Caltech-a donose nam zanimljivo istraživanje. Naime, dokazali su metabolite koje proizvode bakterije u crijevima, koji pak putuju do mozga i uzrokuju promjenu...

Oglašavanje