Connect with us

Znanost

Barem nešto pozitivno: Nakon što je koronavirus zatvorio tvornice, zrak se pročistio

Foto: Pixabay

Ekologija i okoliš

Barem nešto pozitivno: Nakon što je koronavirus zatvorio tvornice, zrak se pročistio

Satelitske fotografije koje su objavile NASA i Europska svemirska agencija pokazuju da se zagađenje zraka smanjilo od kad su tvornice zatvorene zbog koronavirusa.

Tvornice stale s radom, zrak se pročistio

Radi se o tome da se u mnogim tvornicama prestalo s proizvodnjom, te da su isporuke obustavljene kako bi se spriječilo širenje virusa, s obzirom na to da je registrirano nekoliko desetina tisuća oboljelih. Tako su snimke od 1. do 20. siječnja ukazivale na veće prisustvo dušikovog dioksida iznad Kine, ali se od 10. do 25. veljače količina bitno smanjila, što se može vidjeti na satelitskim fotografijama.

Dušikov dioksid je obojen nijansama žute i smeđe boje, a najviše ga emitiraju motorna vozila, elektrane i industrijska postrojenja. Može izazvati respiratorne probleme poput kašlja, astme i poteškoća u disanju.

Znanstvenici iz agencije NASA kažu da je smanjena zagađenost prvo bila vidljiva iznad Wuhana, te su tom prilikom istaknuli da je ovo prvi put da su mnogi od njih vidjeli ovako očigledna smanjena zagađenosti iznad nekog područja.

Život je crtež bez gumice za brisanje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh