Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Betaray – korak naprijed u iskoristivosti solarne energije

Njemački arhitekt André Broessel, iz Rawlemon-a, u kristalnoj kugli vidi budućnost obnovljive energije.

sfera1 (worldcrunch)

U ovom slučaju se ne radi o kristalnoj kugli za proricanje budućnosti nego o kristalnom globusu za proizvodnju solarne energije sa sistemom praćenja sunca – u principu, golema staklena pikula u čeličnoj mehaničkoj konstrukciji.

Ova pikula nikako nije igračka jer prikuplja i koncentrira sunčevu svjetlost po danu i mjesečevu svjetlost po noći do 10,000 puta što ju čini 35% učinkovitijom od standardnih panela sa dvo-osnim sustavima praćenja sunca.

sfera0.1 (indiegogo)

André Broessel je bivši finalist za World Technology Network Award 2013  gdje je sudjelovao s dizajnom kristalne kugle te je nakon natjecanja dovršio i finalnu verziju naziva Betaray koja može skupljati difuznu svijetlo kao što je npr. za sivih, oblačnih dana gdje je sunce prekriveno oblacima.

sfera2

Da, 35% je učinkovitija od standardnih solarnih panela i potpuno funkcionalna i za oblačnih dana što je čini sljedećim logičkim korakom u evoluciji iskoristivosti solarne energije. Ukoliko dođe do komercijalne proizvodnje, možemo biti sigurni da neće proći dugo prije nego ju ugledamo i na krovovima po Hrvatskoj, no ukoliko ne dođe do komercijalne proizvodnje možda nađe mjesto u nekoj kasnoj TV emisiji o tarotu kao sredstvo za proricanje budućnosti, nikad se ne zna.

Secretary to the minister @ minpo.hr // Community manager @ minpo.hr // President @ Unija Mladih Hrvatske (Youth Union Croatia) // Programmer (Java) & a photographer // Lover, not a fighter, alpha nerd and a proud owner of a beard... Also a writer @ Geek.hr & Znanost.com

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh