Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Bikarbonat bi ženama mogao olakšati porod

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Foto: Unsplash/Suhyeon Choi

Znanstvenici s University of Liverpool i Karolinska Institute iz Švedske su pod vodstvom prof. Susan Wray proveli studiju u kojoj su došli do otkrića kako bi soda bikarbona mogla povoljno utjecati na tijek poroda.

Prema britanskim istraživačima, soda bikarbona smanjuje kiselost oko maternice i mogla bi u velikoj mjeri smanjiti broj carskih rezova. U prethodnim istraživanjima prof. Wray je pronašla vezu između neuspjelih trudova i kiselosti maternice.

Oko 10% prvorotkinja ima problema na porodu zbog neuspjelih kontrakcija maternice. Obično im se daje oksitocin, ali u nekim slučajevima ni uz pomoć njega žene ne mogu roditi prirodnim putem pa carski rez postaje jedina opcija.

U Velikoj Britaniji svake godine ima oko 700 000 poroda, a u 25 % slučajeva žene rode uz pomoć carskog reza.

U svojoj studiji prof. Susan Wray je uključila 100 žena koje su imale težak porod. Dala im je bikarbonat u obliku napitka kao i oksitocin. U isto vrijeme znanstvenici su proučavali 100 žena koje su primile samo oksitocin.

Stručnjaci su došli do sljedećih rezultata: broj žena koje su imale vaginalni porod je porastao za 17%. Znanstvenici su bili oduševljeni ishodom. Uspjeli su povećati šanse da se porod odvije prirodnim putem. Posebno su zadovoljni jer se ovdje radi o sigurnom i jeftinom načinu tretiranja ozbiljnih problema vezanih uz porođaj. Soda bikarbona je dostupna svugdje i za nju nije potrebno izdvajati velika novčana sredstva. Sljedeći korak je primjenjivanje ovih spoznaja u drugim centrima.

Znanstvenici smatraju kako bi ova metoda bila jako korisna u zemljama u razvoju u kojima je zdravstveni sustav loš i u kojima slaba zdravstvena skrb može dovesti do poteškoća prilikom poroda koje bi mogle biti opasne po život i za majku i za bebu.

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Broj novorođene djece u Kataloniji porastao je za 16% devet mjeseci nakon što je nogometni klub Barcelona 2009. godine osvojio tri najvažnija nogometna trofeja,...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Neuroznanost

Vaginalni porod aktivira ekspresiju proteina u mozgu novorođenčeta koji poboljšava razvoj mozga i njegovih funkcija u odrasloj dobi, navodi se u studiji tima znanstvenika...

Genetika

Studija koju su proveli istraživači na američkom Državnom sveučilištu Michigan otkriva kako su neke žene genetski podložnije pritisku i želji za mršavijom figurom tijela....