Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Bikarbonat bi ženama mogao olakšati porod

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Foto: Unsplash/Suhyeon Choi

Znanstvenici s University of Liverpool i Karolinska Institute iz Švedske su pod vodstvom prof. Susan Wray proveli studiju u kojoj su došli do otkrića kako bi soda bikarbona mogla povoljno utjecati na tijek poroda.

Prema britanskim istraživačima, soda bikarbona smanjuje kiselost oko maternice i mogla bi u velikoj mjeri smanjiti broj carskih rezova. U prethodnim istraživanjima prof. Wray je pronašla vezu između neuspjelih trudova i kiselosti maternice.

Oko 10% prvorotkinja ima problema na porodu zbog neuspjelih kontrakcija maternice. Obično im se daje oksitocin, ali u nekim slučajevima ni uz pomoć njega žene ne mogu roditi prirodnim putem pa carski rez postaje jedina opcija.

U Velikoj Britaniji svake godine ima oko 700 000 poroda, a u 25 % slučajeva žene rode uz pomoć carskog reza.

U svojoj studiji prof. Susan Wray je uključila 100 žena koje su imale težak porod. Dala im je bikarbonat u obliku napitka kao i oksitocin. U isto vrijeme znanstvenici su proučavali 100 žena koje su primile samo oksitocin.

Stručnjaci su došli do sljedećih rezultata: broj žena koje su imale vaginalni porod je porastao za 17%. Znanstvenici su bili oduševljeni ishodom. Uspjeli su povećati šanse da se porod odvije prirodnim putem. Posebno su zadovoljni jer se ovdje radi o sigurnom i jeftinom načinu tretiranja ozbiljnih problema vezanih uz porođaj. Soda bikarbona je dostupna svugdje i za nju nije potrebno izdvajati velika novčana sredstva. Sljedeći korak je primjenjivanje ovih spoznaja u drugim centrima.

Znanstvenici smatraju kako bi ova metoda bila jako korisna u zemljama u razvoju u kojima je zdravstveni sustav loš i u kojima slaba zdravstvena skrb može dovesti do poteškoća prilikom poroda koje bi mogle biti opasne po život i za majku i za bebu.

Možda će vas zanimati

Biologija

Ispitivanje trudnoće može biti uzbudljivo i zastrašujuće, dok lažno pozitivno može biti vrlo zbunjujuće. To se događa kada test pokazuje da je žena trudna...

Zdravlje i Medicina

Redovito pratite vaš menstrualni ciklus Žena koja želi zatrudnjeti mora pratiti da li je njezin menstrualni ciklus uredan, odnosno da li dolazi do više...

Psihijatrija

Rođenje djeteta je mnogima najljepši događaj u životu, ali ponekad može izazvati neželjene emocije. Jedna studija pokazala je da muškarci koji očekuju rođenje djeteta,...

Neuroznanost

Djeca stara tek nekoliko sati mogu razlikovati riječi svoga materinjeg jezika od stranih riječi, otkrili su znanstvenici. Studija je pokazala kako djeca počinju upijati...