Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kemija

Bikarbonat bi ženama mogao olakšati porod

Nevjerojatna pomoć koja je nadohvat ruke

Znanstvenici s University of Liverpool i Karolinska Institute iz Švedske su pod vodstvom prof. Susan Wray proveli studiju u kojoj su došli do otkrića kako bi soda bikarbona mogla povoljno utjecati na tijek poroda.

Prema britanskim istraživačima, soda bikarbona smanjuje kiselost oko maternice i mogla bi u velikoj mjeri smanjiti broj carskih rezova. U prethodnim istraživanjima prof. Wray je pronašla vezu između neuspjelih trudova i kiselosti maternice.

Oko 10% prvorotkinja ima problema na porodu zbog neuspjelih kontrakcija maternice. Obično im se daje oksitocin, ali u nekim slučajevima ni uz pomoć njega žene ne mogu roditi prirodnim putem pa carski rez postaje jedina opcija.

U Velikoj Britaniji svake godine ima oko 700 000 poroda, a u 25 % slučajeva žene rode uz pomoć carskog reza.
U svojoj studiji prof. Susan Wray je uključila 100 žena koje su imale težak porod. Dala im je bikarbonat u obliku napitka kao i oksitocin. U isto vrijeme znanstvenici su proučavali 100 žena koje su primile samo oksitocin.

Stručnjaci su došli do sljedećih rezultata: broj žena koje su imale vaginalni porod je porastao za 17%. Znanstvenici su bili oduševljeni ishodom. Uspjeli su povećati šanse da se porod odvije prirodnim putem. Posebno su zadovoljni jer se ovdje radi o sigurnom i jeftinom načinu tretiranja ozbiljnih problema vezanih uz porođaj. Soda bikarbona je dostupna svugdje i za nju nije potrebno izdvajati velika novčana sredstva. Sljedeći korak je primjenjivanje ovih spoznaja u drugim centrima.

Znanstvenici smatraju kako bi ova metoda bila jako korisna u zemljama u razvoju u kojima je zdravstveni sustav loš i u kojima slaba zdravstvena skrb može dovesti do poteškoća prilikom poroda koje bi mogle biti opasne po život i za majku i za bebu.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Trudnoća je jedno od najvažnijih i najosjetljivijih razdoblja u ženskom životu, zbog toga je vrlo važno da trudnice jedu zdravo. Određene namirnice treba konzumirati...

Wellness i prehrana

Otkriveno je nešto zanimljivo o izvantjelesnoj oplodnji

Wellness i prehrana

Loše vijesti

Znanost

Unosite vitamine Jesti uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima najbolji je način da svom tijelu osigurate sve hranjive tvari koje su mu potrebne za razvoj bebe,...

Oglašavanje